Tips til at opmuntre en baby til at kravle

Hvorfor opmuntre din baby til at kravle? Lærer de ikke at gøre det på egen hånd? Jo, babyer lærer at kravle på egen hånd. De har dog stadig brug for din støtte for at give slip på deres frygt og kaste sig ud i det. Her er nogle tricks, du kan afprøve.
Tips til at opmuntre en baby til at kravle
Marcela Caffulli

Bedømt og godkendt af børnelægen Marcela Caffulli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Du vil sandsynligvis elske at opmuntre din baby til at kravle. Når alt kommer til alt, er babyens første leveår fuld af spændende og magiske øjeblikke. Deres fremskridt og opnåelse af hver milepæl fylder forældre med stolthed. Det er en kilde til glæde.

Babyer begynder at kravle, når de er mellem 7 og 9 måneder gamle. Dette sker, når babyen er klar til at gøre det. I virkeligheden har de ikke brug for nogen til at lære dem, hvordan man gør det.

Forældre kan dog hjælpe med at stimulere de bevægelser, der vil få babyen til at kravle for første gang.

At kravle er den første store præstation i psykomotorisk udvikling. Det er den første gestus af uafhængighed hos ethvert menneske: Første gang en person kan bevæge sig fra et sted til et andet på egen hånd. Det er således det øjeblik, hvor de begynder at opdage en hel verden.

Typer af kravlen

Mor og baby på gulv

Ikke alle babyer kravler i samme takt. Og selvom nogle babyer er mere klodsede end andre, betyder det ikke, at en baby er mindre intelligent.

Der er fire forskellige typer kravlen:

  • Der er en type kravlen, der mest ligner en form for kryben rundt. Her løfter babyen ikke sin krop, men bevæger sig fremad med sine arme, som en krybende soldat.
  • Der er også en anden måde, der ligner den foregående. Dog løfter babyen sin overkrop helt. De lægger hænderne på jorden og trækker sig kun frem med sine arme, mens de holder benene udstrakte.
  • Dernæst er den mest almindelige måde at kravle på ved hjælp af arme og knæ. I dette tilfælde er babyen på alle fire. Det vil sige, arme og knæ er på gulvet.
  • Som det sidste, løfter nogle babyer deres overkrop helt og støtter sig på hænder og fødder.

Sådan opmuntres din baby til at kravle

1. Lad dem lege på maven

Baby ligger på maven, da man på den måde kan opmuntre en baby til at kravle

Når du lægger en baby på maven, opfordrer du dem til at bruge de muskler, der giver dem mulighed for at bevæge sig og kravle.

Normalt sidder og sover babyer på ryggen. Derfor vil det at placere dem på maven, når de er vågne, stimulere et andet sæt bevægelser, såsom at løfte hovedet.

De kan føle sig ubehageligt tilpas i starten. I så fald skal du ikke lade dem være i denne position for længe. Fortsæt dog med at prøve, indtil de bliver vant til det. Der findes mange typer legetøj til at holde dem distraheret med.

Du kan også ligge på ryggen og placere babyen oven på dig med brystet mod dig.

2. Placer ting foran dem, som de kan prøve at nå

Når babyen føler sig mere komfortabel med at ligge på maven, skal du placere en spændende genstand foran dem, men uden for deres rækkevidde. Dette vil opmuntre dem til at bevæge sig fremad.

De kan virke frustrerede i starten, men lad være med at flytte legetøjet nærmere. Du vil se, hvordan din baby finder en måde at kravle og nå den på.

3. Opmuntr din baby til at kravle ved at komme ned på alle fire med dem

Babyer lærer gennem observation. Hvis de ser dig kravle, ved de, at det er muligt.

Naturligvis betyder det ikke, at de vil kravle, så snart de ser dig gøre det. Det hjælper dem dog med at vide, at de kan gøre det. Det giver dem fingerpeg om, hvordan man gør det.

Mor leger med baby på gulv

4. Opmuntr din baby til at kravle med hængende legetøj

At hænge legetøj over babyen, når de ligger på ryggen, hjælper med at styrke deres arme og mavemuskler.

Babyer kan lide farver og bevægelse. Dette er grunden til, at uroer er dejlige for dem. Når de prøver at nå dem, træner de de samme muskler, som de derefter bruger til at kravle.

5. Hjælp dem ved at gynge

Rul et håndklæde eller et lagen sammen, og anbring babyen på maven med håndklædet mellem maven og brystet. Løft derefter håndklædet, så babyens overkrop rejser sig med det.

De vil instinktivt hvile hænderne på jorden. Når de gør det, skal du gynge håndklædet fremad og tilbage. Du kan også udføre denne øvelse ved at løfte babyen med dine hænder på deres hofter.

Hvad sker der, hvis din baby ikke vil kravle?

De fleste babyer kravler, inden de går eller står op med støtte. Mange af dem går direkte fra at sidde selv og stå op med støtte. Dette er helt normalt.

Under alle omstændigheder, hvis du bemærker, at din baby har svært ved at kravle, skal du konsultere din børnelæge for at finde ud af, om deres motoriske fremskridt ligger indenfor normalen.

Det kan interessere dig ...
Derfor må babyer ikke sove i en autostol
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Derfor må babyer ikke sove i en autostol

Baby falder nemt i søvn i bilen, og det kan være fristende at lade dem sove i en autostol, når de endelig er faldet i søvn. Men det kan være farlig...  • Developmental Continuity? Crawling, Cruising, and Walking. Karen E. Adolph, Andrew Leo. New York University. Sarah E. Berger. The College of Staten Island and the Graduate Center of the City University of New York. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050596/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.