Stephen Hawking: Et råd til alle, der befinder sig i et "sort hul"

På trods af sine fysiske begrænsninger er Stephen Hawking et eksempel på styrke og kampånd. Han har ikke ladet sin tilstand tynge ham psykologisk.
Stephen Hawking: Et råd til alle, der befinder sig i et "sort hul"

Sidste ændring: 26 august, 2022

Stephen Hawking er en af vor tids mest beundrede mænd, ikke blot på grund af hans intelligens og revolutionerende ideer, men også på grund af hans kampånd og positive sind.

Han blev født den 8. januar 1942 i Oxford, England og er kendt verden over for hans undersøgelser om teoretisk fysik.

Som barn drømte han om at læse matematik, men skiftede mening da han begyndte på universitetet. I stedet besluttede han sig for at studere naturvidenskab.

I løbet af det første år på Cambridge universitetet blev den unge Hawking ramt af sygdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS). Det ville forandre hans liv for evigt.

På det tidspunkt fortalte lægerne ham, at han havde omkring to et halvt år tilbage at leve i. Men Hawking overkom alle forhindringerne og blev én af de vigtigste personer indenfor fysik i dag.

På trods af sin fysiske tilstand har Hawkings givet hundredevis af taler rundt omkring i verden. Han har delt ud af sin visdom gennem millioner af dokumentarer og bøger, som er blevet brugt i utallige nye undersøgelser.

Udover blot at kende til, hvordan universet fungerer, kender han også til livet og dets sværeste problemer.

På hans seneste konference talte han om depression og drog nogle interessante konklusioner.

Stephen Hawking sender en smuk besked til personer med depression

Billede af kvinde der har hul i ryggen og skyer der kommer ud
På nuværende tidspunkt er Stephen Hawking 74 år gammel, men det stopper ham ikke. Han fortsætter med at undervise og dele sine tanker med hele verden.

Han fortæller, at hans drømme og håb blev knust , da han blev diagnosticeret med ALS. Men nu indser han, at sygdommen i virkeligheden har været en fordel.

Han har dedikeret hele sin tilværelse til videnskabelige undersøgelser og til at søge svar på spørgsmål omkring universet.

Han kan ikke tale eller bevæge sig, og han er begrænset til en kørestol. På trods af alt det har han fundet en måde at inspirere og kommunikere med verden.

Under en diskussion i januar på the Royal Institution i London, sammenlignede Hawking sorte huller med depression. Han gjorde det klart, at ingen af de to var umulige at slippe ud af.

Kvinde der har en kjole af fugle

“Beskeden bag denne konference er, at sorte huller ikke er så sorte, som de bliver set som. De er ikke de uendelige fængsler, som vi engang troede, de var.

Ting kan faktisk slippe ud af sorte huller. Så hvis du føler, du er i et sort hul, så giv ikke op; du kan komme ud af det.”

Han tilføjede:

“Alle mennesker har ret til at gøre en ende på deres liv, hvis det er det, de virkelig ønsker. Men jeg mener, det er en stort fejl. Hvor dårligt livet end synes, er der altid noget, man kan foretage sig og få succes med.

Hvor der er liv, er der håb.

Det er ikke konstruktiv at skyde skylden på resten af verden eller forvente, at nogle har ondt af dig.

Du bliver nødt til at have en positiv indstilling og få mest ud af hver situation, du befinder dig i. Hvis du har et fysisk handicap, må du ikke også lade dig selv få et psykologisk handicap.”

Stephen Hawking arbejder fortsat med teoretisk fysik, men han inspirerer også personer, som på en eller anden måde har haft store problemer i livet.

Hawking betragter videnskab som en glimrende branche for personer med fysiske handicap, da det hovedsagligt udvikler hjernen og tankegangen. Han pointerer, at fysisk arbejde ikke er en mulighed, men teoretisk arbejde er ideelt.

Han anerkender også, at han har opnået meget på grund af hjælpen fra hans kære, kollegaer og studerende, der altid har støttet ham.

“Jeg tror, folk generelt gerne vil hjælpe, men man bliver nødt til at få dem til at føle, at deres hjælp er værdsat.”

Lucy Hawking, Stephens datter, delte disse ord om sin far:

“Han har et meget misundelsesværdigt ønske om hele tiden at komme fremad og en evne til at bruge al hans styrke, al hans energi og al hans mentale koncentration og forene det med målet om at komme fremad.

Hawking drømmer ikke bare om at komme fremad og overleve, men også om at overkomme sine egne begrænsninger. Han udfører ekstraordinært arbejde – han skriver bøger, afholder konferencer og inspirerer andre mennesker med neurodegenerative sygdomme og andre handicap.”

Pige der holder en stjerne

I de seneste uger er Stephen Hawkings besked om depression blevet delt rundt omkring i verden.

Hans livserfaringer og måden, han udtrykker sig selv på, demonstrerer på gribende vis hans viden, intelligens og menneskelighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Larsen, K. (2005). Stephen Hawking: a biography. Greenwood Publishing Group.
  • Ferguson, K. (2011). Stephen Hawking: His life and work. Random House.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.