Alt om curling - en vintersport

Curling er en meget simpel, men ikke desto mindre udfordrende vintersport. Læs med her for at lære alt om curling inklusiv dets historie og praksis!
Alt om curling - en vintersport

Sidste ændring: 25 august, 2022

Sammen med skiløb, isskøjteløb og snowboarding er curling en vintersport. Du kan også praktisere denne sport på kunstige baner, der er designet til det. 

Det kræver en smule styrke og nogle færdigheder såvel som masser af holdånd, præcision og strategi. Det er en af grundene til, hvorfor curling nogle gange kaldes “skak på is”. 

Det er gavnligt at lave enhver form for fysisk aktivitet om vinteren, da kroppen forbrænder flere kalorier. Når alt kommer til alt, har folk en tendens til at være inaktive i løbet af denne sæson.

Noget information om historien bag curling

Der er ingen enighed om oprindelsen af navnet “curling”. Navnet på denne sportsgren kan være relateret til verbet “curl” på engelsk. Denne sportsgren blev også kaldt “drønespil”. De fleste kilder er enige om, at det opstod i Skotland.

Selvom der ikke er nogen præcis dato for oprindelsen, mener eksperter, at det opstod i det 16. århundrede. I den forbindelse har eksperter fundet mange historiske artefakter om denne sport. Eksperter har for eksempel fundet en curlingsten indgraveret med datoen 1511.

Denne sport blev først nævnt i et dokument fra 1540 med nogle annotationer på latinsk af John McQuhin. Malerier af den flamske maler Pieter Brueghel den ældre afbilder scener af en lignende sport.

Folk plejede at dyrke denne sport på en frossen dam eller sø. I 1716 blev den første bane bygget på Kilsyth Curling Club i Skotland. Størrelsen og vægten på stenene rangerede fra 1,8-10 kg.

Curling kom til Amerika i 1807 fra skotske immigranter, der grundlagde Royal Montreal Curling Club i denne canadiske by. I det 20. århundrede blev det en olympisk sportsgren. 

En curlingsten

Gå ikke glip af: Fem sunde sportsgrene du skal prøve

Alt om curling: Gameplay

Curling er en holdsport, du kan praktisere på en ret smal, rektangulær isbane. Den er omkring 44 meter lang og 4,5 meter bred.

To hold af fire spillere spiller mod hinanden. Hver spiller kaster to sten per runde (det betyder, at der bliver kastet otte sten per runde). De kan bruge koste eller børster til at modificere stenenes bane.

Princippet minder om det i bowling, da målet er at glide stenene så tæt som muligt på “huset”, der befinder sig i den anden ene af banen.

Spillerne på hvert hold kaster i rækkefølge og skifter med dem på den anden side. For at opnå deres mål kan spillerne lave forskellige typer kast:

 • Få stenen så tæt på huset som muligt.
 • Take-out. Et opadgående skud til at fjerne sten fra spillet. Take-out-skud slår de andre sten i huset ud af spillet.
 • Placering af stenene på en måde, så man beskytter sine egne, så det modsatte hold ikke rammer dem.

Stenene, der er tættest på midten, bliver talt. Hvis den, der er efter den, der er tættest på midten, er fra det andet hold, vil man kun få et point.

Spillet bliver spillet et specifikt antal runder. En match kan have otte til ti runder. Holdet med flest points vinder. Hvis holdene står lige til slut, så er man nødt til at spille en ekstra runde.

På nuværende tidspunkt er der begrænset tid til at kaste. Hvert hold har op til 60 minutter til at gøre det.

Denne artikel har muligvis også din interesse: Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Alt om curling: Holdene

I curling består hvert af holdene af fire spillere. Hver spiller har sin egen specifikke rolle:

Føreren

Det er spilleren, der kaster første gang. Med andre ord kaster denne spiller den første og anden sten. Af den grund kan man sige, at deres kast er de letteste, da der ikke er nogen andre sten at bekymre sig om. Vedkommendes rolle er dog meget vigtig, da det sted, stenene lander, vil afgøre resten af spillet.

Når føreren er færdig med sine kast, skal vedkommende hjælpe sine holdkammerater med at børste for at facilitere glidning.

Den anden

Som navnet indikerer, kaster denne spiller de næste par sten. Derfor kaster vedkommende tredje og fjerde sten. Når han eller hun er færdig, skal han eller hun også børste eller hjælpe med at feje kastene fra holdkammeraterne, der kommer bagefter.

Den tredje eller vice-skipperen

Foruden at kaste sten nummer fem og seks, og feje for den første spiller, markerer vedkommende også spillet og hjælper med at udvikle strategien. 

Denne spiller er ligesom vice-kaptajnen på et hold. Når det er tid til, at denne spiller skal kaste, har denne spiller faktisk både funktion som kaptajn og vejleder for dem, der fejer.

Skipperen

Det er den vigtigste spiller på holdet. Generelt er det som regel den spiller, der har mest erfaring. Vedkommende afgør holdets strategi og indicerer spillet og fejningerne.

Da vedkommende kaster de sidste to sten, har denne spiller den sværeste opgave. Det er, fordi banen er fyldt, og han eller hun skal være meget forsigtig.

Alt om curling: Udstyr

Foruden stenene og børsterne bliver der også benyttet andet udstyr:

 • Sten. De vejer omkring 4,5 kg. Der er to sæt af otte sten hver i forskellige farver. De er lavet af solid granit. De har et vinklet håndtag på topppen.
 • Kost. De bliver brugt til at feje overfladen på stenenes bane, hvilket hjælper dem med at bevæge sig og øger deres hastighed og retning.
 • Slider. Det er en sål, som spillerne placerer under deres sko, der hjælper dem med at glide.

Der er ingen officielle regler eller indikationer i henhold til de sliders, som spillerne må bruge. Det er kun mesterskaber, der kræver en vis ensartethed.

Huset er det mål, som spillerne retter deres sten mod.

Kontraindikationer ved curling

Mere end noget andet er curling et strategisk spil.  Nogle studier angiver faktisk beslutningstagen som en vigtig faktor i denne sportsgren.

Der er ingen aldersgrænse eller betingelser. Det er en sport, alle kan nyde, da den bidrager med både fysiske og psykologiske fordele. 

Som ved alle sportsaktiviteter er spillerne nødt til at tage visse forbehold for at undgå skader. Fald kan opstå, da overfladen er glat. Spillerne er desuden også nødt til at være forsigtige med stenene.

I nogle tilfælde er curling kontraindiceret. Hvis man for eksempel har akutte lændesmerter, kan det forværre tilstanden, når man skal bøje sig ned for at kaste stenene afsted.

Ifølge adskillige studier bør folk med astma eller allergi desuden være forsigtige, når de dyrker vintersportsgrene, da det kan udgøre en større risiko for dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
 • Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
 • Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
 • Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de   acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
 • Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
 • Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.