Sådan kan du vælge den ideelle hårfarve til din hudtone

At vælge den rigtige hårfarve til din hudtone har nogle meget interessante koncepter, du kan lære for at opnå fantastiske resultater. Tjek denne komplette guide.
Sådan kan du vælge den ideelle hårfarve til din hudtone

Sidste ændring: 02 juni, 2023

Det er ikke altid let at vælge den ideelle hårfarve. Der er mange faktorer at tage hensyn til, f.eks. din hudtone og øjenfarve.

Netop fordi det ikke er nemt at finde den perfekte farve til dit hår, vil vi i dag tale om kolorimetri, og hvordan denne videnskab kan hjælpe dig med at komme tættere på det perfekte udseende, du ønsker. Hvis du er på udkig efter en forandring eller allerede er blevet skuffet flere gange over, at det ikke er blevet, som du forventede, så læs videre!

Kolorimetri kan hjælpe dig med at vælge den ideelle hårfarve

Kolorimetri er en videnskab, der fokuserer på at analysere farver. Takket være denne videnskab kan vi se de forskellige nuancer på en numerisk skala, som den vi ser i de hårfarver, vi køber. Under denne skala måles og blandes farverne i henhold til de forventede resultater.

Hårkolorimetri er på den anden side den gren, der bruger denne videnskab til at vide, hvordan man farver håret i henhold til den ønskede mætning, intensitet og lysstyrke. Den bruges også til at bestemme den ideelle nuance i forhold til din hudtone, øjenfarve og dit hårs nuværende tilstand.

Universitetsartikler dedikeret til hårfarvekunst påpeger, at du, når du farver hår, skal overveje dit hårs tilstand, om dit hår tidligere er blevet behandlet eller ej, og om den nuværende nuance er jævn eller har noget gråt i sig.

Resultaterne afhænger af alle disse faktorer. Utroligt, ikke sandt?

Kolorimetriens grundprincipper: Sådan kan du vælge den ideelle hårfarve

For at forstå nytten af kolorimetri til at vælge den ideelle hårfarve, er du nødt til at kende grundprincipperne. Her er, hvad de er.

Den kromatiske cirkel

Den kromatiske cirkel blev opdaget af Isaac Newton og har været udgangspunktet for tusindvis af farveapplikationer inden for markedsføring, reklame og endda psykologi. Den er baseret på en cirkel med seks nuancer, der afspejles i nedbrydningen af lys i forhold til solspektret: Rød, gul og blå (primærfarver), efterfulgt af mørkeblå, grøn og lilla.

Ud fra disse nuancer opstår der imidlertid farvefamilier, hvis variationer afhænger af intensiteten. I en komplet kromatisk cirkel kan der observeres op til 12 forskellige nuancer.

Farvecirkel
Den kromatiske cirkel har anvendelser inden for mange meget forskellige discipliner.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Smoky guld: Se den nyeste hårtrend for et yngre udseende

Farvevariationer

Variationerne i en farve defineres ud fra dens dybde eller variation, som måles på en numerisk skala, der går fra 1 til 10. 1 er den mørkeste (sort) og 10 er den lyseste (platin eller ekstra lys blond).

Dette er den komplette skala:

  1. Sort
  2. Mørkebrun
  3. Auburn
  4. Mellembrun
  5. Lysebrun
  6. Mørkeblond
  7. Mellemblond
  8. Lys blond
  9. Meget lys blond
  10. Platin eller ekstra lys blond

Så når du vælger den ideelle hårfarve til din hudtone, bør du overveje, hvilken nuance du ønsker. Din ændring af udseende vil være mørkere eller lysere baseret på dette.

Farvereflektion

En anden numerisk skala for hårfarve er refleksionen eller nuancen.

I denne kategori finder vi følgende:

 1. Blå – askeagtig
 2. Violet – iriserende, perlemorsagtig
 3. Gul – guld
 4. Orange – kobber
 5. Mahogni – rødbrun
 6. Rød – rødlig
 7. Grøn – grøn

Sådan kan du vælge den ideelle hårfarve til din hudtone

Med den viden, vi har delt med dig, vil du have opdaget betydningen af de tal, der ledsager farvestofferne. Her er et eksempel: Blå-sort hårfarve vil have en nomenklatur på 1 – 1.

Den første ting at vælge er at overveje din nuværende hårfarve, som kaldes din “base”. Du skal også beslutte, om du vil lysne, mørkne eller nedtone den, hvilket du kan gøre ved at se på variationsskalaen.

Bemærk, at for en længerevarende, mere naturlig nuance bør du vælge en farve, der er to niveauer lysere eller mørkere end dit hårs base. Men hvis du vil se varmere ud, så gå efter rødbrun, bronze eller guld. For en køligere nuance skal du vælge mellem aske- eller røgfarver.

Hvordan vælger jeg mellem varme og kølige nuancer afhængigt af min hudtone?

Det er et godt – og almindeligt – spørgsmål. Der er flere tips til at identificere, om kølige eller varme nuancer er bedst til dig.

 • Gå ud i solen et stykke tid. Hvis du bliver rød og ikke solbrændt, er kølige toner vejen frem. Hvis du derimod let bliver brun, skal du vælge varme toner.
 • Se dig i spejlet, mens du lægger et stykke guldpapir på den ene side af dit ansigt og et sølvpapir på den anden. Find ud af, hvilken der får dig til at se bedre ud. Hvis det er guld, er varme farver bedst.
 • Tjek farven på dine blodårer på hånden. Hvis du bemærker, at de er blålige eller violette, er kølige nuancer det rigtige for dig. Ser de grønlige ud? Så er varme nuancer bedst.
 • Få professionel rådgivning. Håndtering af hårfarve har sine kompleksiteter. Så hvis du har budgettet og ønsker lidt ekstra hjælp, bør du ikke tøve med at kontakte en farveekspert.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: 5 måder til naturligt at afblege håret

Farveanbefalinger til enhver hudtone

Vi ved, at det ikke er let at forstå nomenklaturerne og det grundlæggende i hårfarvemetri. Så vi vil gerne afslutte med nogle generelle anbefalinger, der vil føre dig til den ideelle hårfarve i henhold til din hudtone:

 • Lys: Brune toner med honning og gyldne nuancer er ideelle.
 • Lyse og lyserøde hudfarver ser godt ud med askeblondt, champagnefarvet og endda platinfarvet hår.
 • Lys brun går godt sammen med brune toner med karamel, rødbrun eller rødbrune highlights.
 • Mørk brun hud har meget gavn af nuancer som dybbrun, sort, vin eller bordeaux.

Nu kan du vælge den ideelle hårfarve til din hudtone og se ud, som du altid har ønsket dig.

Husk, at du kan bruge en farve, der ikke matcher din hudtone, hvis du ønsker det, men det er en god idé at overveje disse aspekter. Når alt kommer til alt, vil de få dig til at nyde utrolige resultater.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.