Bronzer: Hvad er det, og hvorfor bruge en?

Når sommeren kommer, er det almindeligt at ville vise sin solbrune hud frem. Til det formål er bronzer en god løsning.
Bronzer: Hvad er det, og hvorfor bruge en?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 21 marts, 2023

En sund, jævn, solbrun hud er det, som mange mennesker ønsker sig, når sommermånederne kommer. For at opnå dette overeksponerer folk sig ofte for meget for UV-stråler eller går i solarie, hvilket er forbundet med skadelige virkninger. Læs videre, for vi fortæller dig alt om bronzer, der anbefales som et mere sikkert alternativ inden for kosmetik.

Dette produkt kan gøre din hudfarve mørkere. Det påføres i ansigtet, på skuldrene og på brystet for at opnå en brun effekt. Hvis den påføres diskret, er resultatet meget naturligt. Hvordan anvendes den? Hvad er de mest almindelige fejl under påføringen? Gå ikke glip af denne artikel! Vi forklarer det hele!

Hvad er bronzer?

Bronzer er kosmetiske produkter, der har til formål at efterligne hudens naturlige solbrænding. Derfor bruges de normalt i sommermånederne, hvor man oftere udsættes for solen og har lyst til at vise solbrun hud frem. Alligevel er det et produkt, der kan anvendes på alle tider af året.

Brugen af solpudder har ændret sig gennem tiden. I dag anvendes de mere subtilt for at opnå en naturlig effekt og ikke en overdreven orange farve.

Der findes også teknikker, der virker til at fremhæve eller reducere visse ansigtstræk. For eksempel for at markere næsen, fremhæve kindbenene eller læbernes form.

Derfor har dette produkt et æstetisk formål, især brugt til at opnå glød i ansigtet. Og det bedste af det hele? Det opnås, uden at man behøver at bruge aggressive metoder som f.eks. solarier.

En smuk bronzer

Hvorfor bruge dem?

Folk forsøger at gøre deres hud brun på forskellige måder. Nogle gange ender de med at vælge overdreven udsættelse for solen og undgår grundlæggende pleje som f.eks. brug af solcreme. Andre gange er løsningen at bruge solarier, som er blevet kritiseret for deres negative indvirkning på hudens sundhed.

En undersøgelse offentliggjort i Costa Ricas Journal of Public Health påpeger den direkte forbindelse mellem disse apparater og hudkræft. Den viser også, at risikoen for melanom stiger med 75 %, hvis de personer, der bruger dem, er under 30 år gamle.

Bronzer indebærer derimod en lavere risiko, når man søger mørkere hud. Det betyder dog ikke, at man bør misbruge anvendelsen af dem. Den vigtigste aktive ingrediens i disse produkter er normalt dihydroxyacetone eller “DHA”, som farver huden til en mørkere nuance.

Selv om det anses for at være et ikke-skadeligt middel for huden, kan overdreven brug forårsage irritation eller allergi. Personer med følsom hud bør være særligt opmærksomme på ikke at ende med en allergisk reaktion med disse produkter.

På den anden side er det almindeligt at forveksle brugen af solprodukter med solcreme. Solprodukter har imidlertid ingen funktion som UV-beskyttelse.

Bronzer: Påføringsmetoder

Disse produkter er primært beregnet til ansigtet, men kan også anvendes på skuldre og bryst, da disse områder ofte er utildækkede. På denne måde er det muligt at få en ensartet brun farve på hele overkroppen.

Der er mange måder at påføre dem på. I princippet er en generel tommelfingerregel, at de giver en grundlæggende brun farve. Men ved at placere dem på visse strategiske steder er det muligt at fremhæve eller skjule visse træk i ansigtet.

Typer af børster

Det første, man skal huske på, er, at der er brug for en stor børste til at påføre produktet og fordele det jævnt. Det anbefales at bruge en børste med en konisk form og en tilstrækkelig blød børste til at fremme påføringen.

Det er vigtigt ikke at påføre for meget af produktet, da det altid er lettere at rette op på de manglende områder ved at påføre lidt mere.

Valg af den rigtige nuance

Der findes mange muligheder på markedet til alle hudtyper. Generelt bør man tage hensyn til, at formålet med produktet er at skabe fornemmelsen af en naturlig solbrændthed og ikke en kunstig glød. Efter denne forudsætning anbefales det at købe en nuance, der er dobbelt så mørk som hudfarven.

 • Lys hud. Denne hudtype egner sig bedst til pudder i abrikosfarvede eller gyldne nuancer.
 • Mørk hud. I dette tilfælde er brun pudder velegnet.
 • Gullig hud. Til gullige hudtyper anbefales det at prøve lysebrun og okkerfarvet bronzer.
 • Lyserød hud. Sortimentet af brune farver er også til fordel for disse hudtyper, selv om de skal være bløde.
 • Satinpudder. De skaber en naturlig effekt og skjuler rynker.
 • Pudder med et mat udseende. De bør ikke påføres på tør hud, da de øger effekten.

Grundlæggende trin til påføring af bronzer

Den korrekte påføring af dette produkt opnås ved at danne et slags “3-tal” i ansigtet. Start på siden af panden, over tindingerne og nær hovedbunden. Gå derefter ned til kindbenet, idet du danner en kurve. Ideen er at nå et par centimeter fra næsen.

Fra dette punkt skal du gå tilbage ned til kæben og igen tegne en kurve. Her er det tilrådeligt at påføre lidt mere produkt på penslen. Når du er færdig, har du dannet et “3-tal”. Selv om dette er en effektiv teknik til de fleste ansigter, fungerer den bedst på lange ansigter.

Almindelige fejl ved brug af bronzer

Der er en række fremgangsmåder, som du skal undgå for at opnå den naturlige solbrændthed, du ønsker, når du køber bronzer.

 • Undgå at påføre det i hele ansigtet. Det er bedst at følge “3”-teknikken eller en af dens varianter.
 • Pas på mængden. Hvis du påfører for meget, kan det give den modsatte effekt end den ønskede, og det kan desuden give en meget kunstig glød.
 • Tør hud. For denne type hud er det tilrådeligt at undgå pudder og vælge andre typer bronzere, f.eks. cremer.
 • Overdreven glans. Hvis der tilsættes for meget, skaber partiklerne en refleksion med solens stråler, som slet ikke er æstetisk.

Sådan opnår du effekter med bronzer

Ud over at søge en naturlig solbrændthed kan disse produkter give forskellige effekter på ansigtstræk. Formålet er at fremhæve dybden i visse specifikke områder for at fremhæve eller skjule dele af ansigtet. Her er et par eksempler:

 • For at forkorte et langt ansigt skal produktet placeres på panden og hagen.
 • På samme måde er det muligt at fremhæve kindbenene ved at placere pudderet under knogleområdet. Hvis visse dele bliver mørkere, bliver de andre dele fremhævet.
 • For at forfine næsen påføres den på siderne af næsen.
 • Hvis tanken er at fremhæve øjnene, påføres kosmetik i øjenhulen, som om det var skygger.
Kvinde lægger makeup

Alternative måder at påføre bronzer på

Ud over “3”-teknikken er der andre måder at påføre bronzer på, som giver dig mulighed for at skabe forskellige effekter. For eksempel skal bronzer til en fin solbrændthed, der sigter mod et mere elegant resultat, anbringes på områder af ansigtet, der skiller sig ud.

Det vil sige på kindbenene, hagen og næsen. På den anden side opnås et mere uformelt resultat med en generel påføring og et mat produkt. Alternativt er det muligt at anvende “W”-teknikken, som giver en mere ensartet påføring.

Det drejer sig om at lave bevægelser, der danner små udgaver af dette bogstav i ansigtet, og som går over panden, kindbenene og hagen. Med lette cirkulære bevægelser opnår man derefter en naturlig brun kulør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DURO MOTA, E. CAMPILLOS PÁEZ, M. T. y CAUSÍN SERRANO, S. (2003). El sol y los filtros solares. MEDIFAM: revista de medicina familiar y comunitaria. Vol. 13 – Núm. 3– 13: 159-165. https://scielo.isciii.es/pdf/medif/v13n3/hablemos1.pdf
 • Garone, M., Howard, J., & Fabrikant, J. (2015). A review of common tanning methods. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 8(2), 43–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/
 • Garzona Navas, Laura, & Garzona Navas, Gloriana. (2017). Uso de cámaras de bronceado y cáncer de piel. Revista Costarricense de Salud Pública, 26(1), 22-29. Retrieved February 27, 2023, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292017000100022&lng=en&tlng=es
 • Merino Moína, M., (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, VII(26),55-77. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638655006
 • Mother To Baby | Fact Sheets [Internet]. (2021). Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS); 1994-. Autobronceadores, Pastillas Bronceadoras, Salones de Bronceado. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582953/
 • Schmidt CW. UV radiation and skin cancer: the science behind age restrictions for tanning beds. Environ Health Perspect. 2012 Aug;120(8):a308-13. doi: 10.1289/ehp.120-a308. PMID: 22854243; PMCID: PMC3440095.
 • Villegas Álvarez E. D, Castillo Menéndez M. D, Sabatés Martínez M, Curbelo Alonso M, , Ramos Viera N.  Radiación ultravioleta. Fotoenvejecimiento cutáneo. MediSur [Internet]. 2005;3(1):14-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180020172002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.