Sådan ved du om du har vitamin B12-mangel

Vitamin B12 spiller en vigtig rolle for vores helbred, og vi bør ikke ignorere de signaler, vores krop sender os, når vi mangler det.
Sådan ved du om du har vitamin B12-mangel

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vitamin B12 er en af ​​de vigtigste vitaminer for kroppen. De rigtige niveauer af vitaminet i kroppen hjælper med at opretholde et godt stofskifte, samt at forbedre cellulær funktion og humør.

Hvis du oplever mangel på vitamin B12 i mere end fem år, kan konsekvenserne være ret alvorlige.

Det skyldes, at den rolle, som dette vitamin spiller, er så afgørende for visse processer i kroppen, at nogle kalder det “energiske vitamin”.

Vi får normalt vitamin B12 gennem mad. Der er imidlertid tilfælde, hvor det kan være nødvendigt at tage en ekstra dosis mindst to gange om året for at opretholde et optimalt niveau.

Dette vitamin er vigtigt, fordi:

 • Det er afgørende for produktionen af ​​DNA,
 • Det hjælper med at opretholde sunde nerveceller, blodceller og alt genetisk materiale i kroppen.

Vitamin B12 forlader ikke kroppen igennem vores urin. Faktisk gemmer vores lever, nyrer og andre organer det. Så bruger vi det derfra.

Symptomer på vitamin B12-mangel

Vitamin B12

Vitamin B12-mangel har mange forskellige symptomer, så det er sandsynligt, at vi ikke alle genkender det.

Der er undersøgelser, der forbinder manglen på vitamin B12 med udviklingen af ​​Alzheimers sygdom. Hertil kommer hukommelsesproblemer, manglende koncentration, forvirring og permanent glemsomhed.

En af de afgørende faktorer for udbruddet af degenerative sygdomme er reduktion af ​​hjernemassen. Den gode nyhed er, at hvis du regulerer dit forbrug af vitamin B12, kan du omvende virkningerne på kort tid, hvis de ikke er for avancerede.

Anbefalet læsning efter “Sådan ved du om du har vitamin B12-mangel”:

12 symptomer på D-vitamin mangel

80% af de konstaterede tilfælde af vitamin B12-mangel har tre tilstande til fælles:

 • Alderdom
 • Drik mere end 6 kopper kaffe dagligt
 • Vegansk mad

Prikken og træthed

Et andet symptom, der kan indikere mangel på vitamin B12, er følelsen af ​​prikken i arme og ben, der kommer fra dårlig blodcirkulation.

Det kan skyldes andre faktorer. Det er dog altid værd at kontrollere, at dit indtag af vitamin B12 er tilstrækkeligt.

Nogle gange kan vi vise daglige tegn på træthed, modløshed, følelse af apati, manglende motivation eller humørsvingninger. Depression er en årsag til alle disse symptomer, men det er ikke den eneste.

Selv om det ikke er en dårlig idé at se om du har brug for hjælp fra en psykolog, skal du prøve at øge dine niveauer af vitamin B12. Det kan være den umiddelbare løsning.

Kvinde der gaber

Fordøjelsesproblemer

Lejlighedsvis kan personer med vitamin B12-mangel opleve forstoppelse eller diarré, afhængigt af individets generelle helbred.

En påbegyndelse af svimmelhed, der endda kan resultere i besvimelse, kan også være vejledende for dette problem. Du bør være særlig opmærksom, hvis du oplever lejlighedsvis svimmelhed, der varet over et stykke tid.

Selv om anæmi også kan forårsage jernmangel, kan det forværres, hvis der også er mangel på vitamin B12. Dette kan føre til et fald i røde blodlegemer, som udløser anæmi og andre blodproblemer.

Andre symptomer omfatter mangel på appetit, diarré, eller at du har alvorlige problemer med at udføre daglige aktiviteter.

En nedsat appetit og langsommere reflekser

Blandt andet er mindre oplagte symptomer, såsom mulige ændringer i hudfarve (først bleg derefter gul), langsommere reflekser. Dette skyldes et fald i nervesystemets funktion.

Mangel på B12 er også tilbøjelig til at undertrykke din appetit. Således er det vigtigt at være forsigtig, fordi det ikke kun handler om at spise, men om næring. Husk, at hvis du holder op med at spise, kan du udvikle problemer relateret til anæmi.

Nervøsitet

Har du altid været en afslappet person, men nu er du pludselig udsat for ukontrollabel nervøsitet? Dette er en mulig følge af mangel på vitamin B12.

Mennesker, der er ramt af dette, kan også blive disorienterede og miste deres rumlige bevidsthed. Disse episoder opstår langsomt i starten, men kan blive mere og mere regelmæssige.

Brystsmerter

Et meget tydeligt symptom er brystsmerter. Manglende  B12 forårsager irritationer i musklerne omkring brystbenet.

Dette udløser sternochondritis, der forårsager akut smerte som følge af mangel i brystets led.

Andre mulige symptomer

Ud over ovenstående kan du også:

 • Føle kulde og konstant følelsesløshed, medmindre der virkelig er en ændring i temperaturen. Dette kan være ledsaget af følelsesløshed i hænder og fødder.
 • Lide af episoder af diarré. Det kan begynde at blive vist gradvist. I alvorlige tilfælde kan det ledsages af alvorligt smertefulde tarmbevægelser.
 • Fertilitetsproblemer. Da vitamin B12 har et direkte forhold til genetisk information, kan dens mangel øge risikoen for spontane aborter, nedsat sædtal og problemer med den kvindelige reproduktive kanal.
 • Føle smerte i munden. Du bør ikke ignorere forekomsten af ​​konstante infektioner eller regelmæssig blødning på grund af opbygningen af ​​bakterier. Husk at hvis du ikke er forsigtig, kan du miste dine tænder.

Medicin, der kan forårsage mangel på vitamin B12

 • Antikonceptionsmidler
 • Kræftmedicin
 • Medicinering til gigt, Parkinsons sygdom og tuberkulose
 • Antiepileptisk medicin
 • Kaliumtilskud
 • Antihypertensive stoffer
 • Behandlinger for at reducere kolesterol
 • Behandlinger for psykotiske sygdomme

Betydningen af ​​at overvåge dine vitamin B12 niveauer

Roedt koed

Det er ret sandsynligt, at ved at vide, at visse stoffer forårsager denne mangel, så bliver du bange og vil stoppe med at tage dem.

I stedet skal du kontakte din læge for at udelukke problemet og øge dit forbrug af:

 • Lever og oksekød
 • Muslinger
 • Fjerkræ
 • Æg
 • Korn


 • Oh, R. C., & Brown, D. L. (2003). Vitamin B12 deficiency. American Family Physician.
 • O’Leary, F., & Samman, S. (2010). Vitamin B12 in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2030299
 • Pawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum-Dugan, D., & Lucus, D. (2013). How prevalent is vitamin B12 deficiency among vegetarians? Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/nure.12001
 • Malouf, R., & Evans, J. G. (2008). Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and treatment of healthy elderly and demented people. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004514.pub2

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.