Sårlukning: Grundlæggende teknikker, du skal kende til

Sår er en port for mikroorganismer. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man renser dem og lukker dem, så man undgår fremtidige komplikationer.
Sårlukning: Grundlæggende teknikker, du skal kende til

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Sår er skader, der kan finde sted på den udvendige overflade af kroppen. De kan også defineres som et tab af hudkontinuitet på grund af en ekstern faktor. Om såret skal lukkes eller efterlades, som det er, afhænger af det individuelle sår. I denne artikel fortæller vi dig mere om de forskellige teknikker til sårlukning.

En af de mest almindelige teknikker til sårlukning er sting. Men der er flere forskellige variationer inden for denne metode, og lægen eller sygeplejersken skal vælge den, der er mest egnet til en patients sår.

Lad os først se nærmere på, hvordan man klassificerer et sår, så man kan afgøre, hvordan man bedst behandler det.

Klassificering af sår

Sår med skorpe

Først og fremmest skal du undersøge sårets renhed.

Skader, der er sket for nyligt, er friske og er ikke blevet forurenet eller betændte. På den anden side kan beskidte sår være lidt ældre. De har måske mere overrevet væv og kan være forurenede eller betændte.

Man kan også klassificere et sår på baggrund af årsagen til skaden. Det kan for eksempel være, hvis der er tale om et knivstikkeri, en ildebrand mv.

Ligeledes kan du skelne mellem dem baseret på deres udseende eller hvis såret påvirker andre strukturer i en del af huden.

Faserne af sårheling

Normalt følger sår et helingsmønster, der består af de følgende trin:

  • Betændelse. Dette kaldes også for reaktionsfasen og den opstår i løbet af de første dage. Når dette sker, udvider blodkarrene sig og den vaskulære permeabilitet øges. Derved dannes der et beskyttende lag: Skorpen.
  • Proliferationsfasen. Dette er også kendt som regenereringsfasen. Det finder sted på skadens tredjedag og er afsluttet efter 1-2 uger. Under denne fase begynder kroppen af producere den kollagen, som er gået tabt, og lymfekarrene samt blodkarrene kommer sig.
  • Modningsfasen. Dette identificeres sommetider som sårets “ombygningsfase”.  Den starter et par uger efter, at skaden er opstået, og den er færdig flere år senere. Når dette sker, reduceres såret i dybde og størrelse. Til sidst har patienten en blegere farve i det område, hvor skaden var.

Sådan fremmes sund sårlukning

Dreng får behandlet sit sår

Det er altid bedst at tage til lægen eller på skadestuen, hvis det er et alvorligt sår.

Hos lægen eller på skadestuen vil lægen følge den generelle procedure for at behandle såret/sårene. En liste over prioriteringer skal følges i tilfælde af en ulykke eller et nødstilfælde.

Patienten skal muligvis bedøves for at reducere det ubehag, der er forbundet med sårlukning. Fuld bedøvelse eller lokalbedøvelse kan administreres afhængigt at skadens alvorlighed. For at gøre dette får patienten en indsprøjtning med bedøvelse.

Derefter vil lægen forsigtigt fjerne alle former for fremmedlegemer, som befinder sig inde i såret. Lægen vil anvende de mest velegnede og sterile redskaber til dette.

Dernæst bliver der anvendt en stor mængde saltopløsning for at rense såret ordentligt. 

Teknikker til sårlukning

Hvis det er nødvendigt, vil lægen bruge sting, lim, tape eller clips for at forene vævet, der er blevet løsrevet af såret. Afhængigt af skaden vil lægen afgøre, hvilken form for sårlukning, der er mest passende: 

  • Tape. Dette består af tapestykker, der er placeret nær kanterne. Disse falder naturligt af efter et par dage – især, hvis de bliver våde.
  • Clips. Dette er små metalstykker, der er formet som klips, som holder godt fast i sårets kant for at fremme heling og regenerering af væv. De skal fjernes ved hjælp af et særligt redskab.
  • Sting. Der er mange forskellige former for tråd, som læger bruger. Det afhænger af vævet og sårets facon. En nål bruges til at sy langs hele såret.

Uanset hvad, så er det meget vigtigt at tage til lægen eller på skadestuen så hurtigt som muligt, så du kan få den bedste sårbehandling, og så du kan sikre dig, at såret lukker sig på en sund og pæn måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.