Sacroiliitis: Årsager, symptomer og behandling

Lændesmerter kan være et tidligt symptom på sacroiliitis. Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide. Find ud af mere her.
Sacroiliitis: Årsager, symptomer og behandling
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 16 oktober, 2023

Lændesmerter er en almindelig årsag til lægekonsultationer verden over. Årsagerne til lænderygsmerter er meget forskellige og spænder fra tilstande i de indre organer til problemer i knogler og led. Her giver vi dig alt, hvad du har brug for at vide om sacroiliitis.

Når vi taler om sacroiliitis, henviser vi til betændelse i det sacroiliacale led. Der er to af disse led, og de er placeret i den nederste del af ryggen.

De er ansvarlige for at forbinde korsbenet i rygsøjlen med hoftebenene i bækkenet på hver side. Deres funktion er at modvirke trykket fra benene under bevægelse og belastningen af kroppen, når man står op.

Denne inflammatoriske proces involverer ikke kun de strukturer, der ligger i leddet, men påvirker også ledbånd, muskler og nerver, der er omkring det. Årsagerne er mange og er forbundet med en overdreven overbelastning af leddet.

Symptomer på sacroiliitis

I øjeblikket anslår forskellige undersøgelser en prævalens af sacroiliitis, der spænder fra 23% til 63%, og det er hyppigere hos ældre voksne. Generelt påvirker det et af sacroiliacaleddene med ubehag på højre side i 45% af tilfældene og på venstre side i 35%.

Involvering på begge sider forekommer hos op til 20% af mennesker.

Sacroiliitis vises normalt som en kontinuerlig, lokaliseret og vedvarende smerte i lænden. Den kan strække sig til balderne, lysken og bagsiden af det ene eller begge ben uden at nå knæene. Det beskrives som en trykkende og brændende fornemmelse.

På samme måde forstærkes dette ubehag ofte af at stå op i længere tid, gå op ad trapper, løbe og gå på ujævne overflader. Det aftager, når man sidder ned, men i fremskredne tilfælde optræder smerten også i hvile.

Ubehaget opstår i de tidlige morgentimer, ledsaget af spændinger i lænden og stivhed i leddene. Generelt aftager morgenstivheden ved sacroiliitis i løbet af dagen ved bevægelse.

Mand med rygsmerter grundet sacroiliitis
Jo ældre personen er, jo større er risikoen for sacroiliitis.

Årsager

Fysisk overbelastning og gentagne kompressions- og trækkræfter på ledapparatet er ifølge videnskabelige undersøgelser de vigtigste årsager til sacroiliitis. Ligament-, knogle- og bruskinddragelse fremmer frigivelsen af kemikalier, der stimulerer smertereceptorer.

Blandt de mest almindelige årsager er følgende:

 • Slidgigt
 • Gentagne traumer
 • Ankyloserende spondylitis
 • Dysmetri mellem benene
 • Infektioner i leddene
 • Deformitet af sakrale knogler
 • Fald og bilulykker
 • Svaghed i mave- og ballemusklerne

På den anden side er der under graviditeten ændringer i kvindens krop, der kan forårsage sacroiliitis. Det er resultatet af, at de ledbånd, der stabiliserer leddet, bliver slappe, og at kvinden tager på i vægt og ændrer sin gangart.

Risikofaktorer

Sacroiliacal betændelse er mere almindelig hos ældre mænd. Følgende tilstande øger risikoen:

 • Dårlig kropsholdning
 • Overvægt eller fedme
 • Bæring af tunge genstande
 • Tidligere brud og forstuvninger
 • Ændringer i rygsøjlen, såsom hyperlordose og skoliose

Hvordan diagnosticeres det?

I de fleste tilfælde stilles diagnosen ved en klinisk vurdering af en sundhedsperson. Lægen vil spørge om, hvornår symptomerne opstod, hvordan de optræder, og hvilke situationer der udløser smerterne. Under den fysiske undersøgelse vil lænden blive inspiceret og berørt.

Det er normalt, at specialisten vurderer muskelstyrken og bevægeligheden i lænde- og korsryggen. Derudover kan der anvendes forskellige tests, såsom Gaenslen- og Patrick-testen.

På den anden side kan yderligere undersøgelser og billeddiagnostiske tests være indiceret for at bekræfte diagnosen. Røntgenbilleder og MR-scanninger af bækkenet og rygsøjlen giver normalt nyttige data om ledinvolvering. På samme måde kan injektion af bedøvelsesmidler med en positiv reaktion identificere oprindelsen.

Scanning af rygsøjle
Billeddiagnostiske tests afslører, om der er anatomiske ændringer i rygsøjlen og hofterne, der kan forklare smerterne.

Behandling af sacroiliitis

Behandlingsplanen for sacroiliitis afhænger af den underliggende årsag og symptomernes sværhedsgrad. I milde tilfælde ordinerer lægen normalt smertestillende midler, muskelafslappende midler og ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID). Desuden kan bælteortoser støtte bækkenets stilling og stabilisere leddet.

Fysioterapi spiller en vigtig rolle i behandlingen af sacroiliitis. Den indebærer bevægelses- og strækøvelser, der styrker, stabiliserer og forbedrer fleksibiliteten.

Andre anbefalinger omfatter relativ hvile, undgåelse af overanstrengelse og behandling med skiftevis varme og kulde.

Hvis ubehaget fortsætter, kan der udføres intraartikulære kortikosteroidinjektioner for at lindre smerter og reducere inflammation. I alvorlige tilfælde er det nødvendigt med kirurgisk korrektion med følgende procedurer:

 • Artrodese: Sacroiliacaleddet forbindes permanent med titaniumstænger.
 • Radiofrekvens-denervering: De nervebaner, der overfører smerte, elimineres.
 • Implantation af elektrisk stimulator: En enhed fastgøres til korsbenet, som reducerer smerteoverførslen.

Er det muligt at forebygge sacroiliitis?

Sacroiliitis er en ret almindelig smertefuld tilstand hos ældre mennesker. Generelt er det muligt at bremse udbruddet af denne tilstand og reducere risikoen for at udvikle den med nogle ændringer i vores livsstil:

 • Opretholdelse af en sund vægt
 • Undgå en stillesiddende livsstil
 • Udføre udstrækningsøvelser og øvelser med lav ledpåvirkning

På samme måde er det tilrådeligt at konsultere en specialist i reumatologi ved mistanke om sacroiliitis. Læger er de eneste, der er kvalificerede til at behandle denne sygdom og give den bedste vejledning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mejía G, Arias M, Valdez K, Carrillo S, et al. Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, Diagnóstico y Tratamiento. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2008; 3 (1): 170-180.
 • Marín J, Catay E, Bravo M, Navarta D, et al . Sacroileítis en pacientes con espondiloartritis: ¿qué rol juega la ecografía?. Rev. argent. reumatolg. 2016;  27( 2 ): 30-34.
 • Solís JG, Flores-Padilla G. Sacroilitis paraneoplásica: presentación inusual de leucemia linfoblástica aguda. Cir Cir. 2020;88(Suppl 2):71-74.
 • Bollow M, Loreck D, Banzer D, Brandt H, et al. Imaging diagnosis in suspected inflammatory rheumatoid axial skeleton diseases (sacroilitis). Z Rheumatol. 1999 Apr;58(2):61-70.
 • Soto Quijano DA, Otero Loperena E. Sacroiliac Joint Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2018 Feb;29(1):171-183.
 • Alcobendas RM, Loza SM, Camba AR, Gascon CU, et al. Sacroilitis in Preschool Children: A Case Series and Review of the Literature. Pediatr Infect Dis J. 2020 Sep;39(9):e272-e274.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.