Smerter ved halebenet: 9 mulige årsager og hvordan man lindrer dem

Lider du af smerter ved halebenet? Få mere at vide om de mulige årsager til disse smerter og de mulige behandlinger og foranstaltninger til at lindre dem.
Smerter ved halebenet: 9 mulige årsager og hvordan man lindrer dem
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 april, 2023

Smerter ved halebenet, der også kaldes coccygodynia, er smerter, der opstår for enden af rygsøjlen, lige der hvor balderne begynder. Intensiteten varierer, selv om ubehaget nogle gange øges, når man sidder eller indtager bestemte stillinger.

Årsagerne er forskellige, herunder skader og dårlige arbejdsstillinger. Det kan kræve behandling med smertestillende medicin, men andre gange går det væk af sig selv eller ved at anvende nogle hjemmeforanstaltninger.

Forekomsten af smerter ved halebenet

Halebenet eller coccyx er en knogle, der består af tre eller fem sammenvoksede ryghvirvler. Den er placeret for enden af rygsøjlen, i bunden og lige under korsbenet.

Det er den vægtbærende knogle, når man sidder, sammen med den nederste del af bækkenet. Hos voksne har den en tendens til at krumme lidt. Når dette sker i overdreven grad kan det give nogle problemer.

Blandt sådanne problemer er halebenssmerter, som også er kendt under andre navne såsom sakralknoglesmerter, halebenssmerter og coccygodynia. Ifølge undersøgelser udgør det ca. 1 % af konsultationerne for smerter i rygsøjlen.

Det er mere almindeligt hos kvinder. Man mener, at denne forskel kan skyldes placeringen af det kvindelige haleben, som er mere bagudvendt eller udsat.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er årsagen til lændesmerter i højre side af ryggen?

Tilknyttede symptomer

Smerter ved halebenet viser sig normalt som en konstant stikkende fornemmelse i knoglen. Andre gange mærkes det, når man rører ved området. Det kan stråle ud til taljen.

Det er normalt værre ved længerevarende siddende eller stående stilling, hvilket lægger mere pres på knoglen, og pludselig bevægelse. Lejlighedsvis kan der være smerter under afføring eller samleje. Hos kvinder giver det også ubehag under menstruation.

Andre symptomer, der kan ledsage det, er følgende:

 • Forekomsten af blå mærker.
 • Følelsen af tryk eller følelsesløshed i balderne.
 • Nedsat kvalitet af hvile.
Illustration af halebenet

Mulige årsager til smerter ved halebenet

Der er flere årsager, der kan føre til, at der opstår smerter i sakral- eller halebenet. Blandt dem er følgende.

1. Skade eller gentagne traumer

Som følge af at falde, mens vi sidder eller får et slag i taljeområdet, kan vi få en skade eller et traume, der kan forårsage smerter i halebenet. Det skal præciseres, at brud på denne knogle ikke er så hyppige, men de forekommer stadig.

Der kan være behov for en længere genopretningstid.

2. Gentagne handlinger

Smerter kan skyldes udførelse af en handling, der genererer konstant pres på knoglen, f.eks. ridning på hest eller cykling. Også når man løber eller går op og ned ad trapper.

3. Forkert bevægelse eller overanstrengelse

En anden situation, der er forbundet med fremkomsten af halebenssmerter, er forkerte bevægelser, når man bøjer sig ned, eller overanstrengelse, når man løfter noget tungt.

4. Dårlig kropsholdning

En dårlig kropsholdning, når man sidder i lang tid, arbejder foran computeren eller kører bil, er også en faktor, der er forbundet med forekomsten af halebenssmerter.

5. Graviditet og fødsel

I de sidste måneder af graviditeten sætter knoglerne i lænden sig anderledes op. De bliver mere fleksible og mobile. Desuden kan barnets hoved under fødslen skade nogle strukturer.

6. Overvægt eller fedme

En vægt, der ligger over den anbefalede, eller et højt BMI omkring 30, øger også trykket på halebenet.

7. Diskusprolaps

I nogle tilfælde kan smerter ved halebenet være et resultat af kompensation i den forstand, at personen ændrer den måde, han eller hun sidder eller står på, for at undgå ubehag. Dette sker f.eks. ved diskusprolaps i lænden.

8. Degenerative ledprocesser

Processer som f.eks. degenerativ ledsygdom påvirker den brusk, der beklæder leddene og knoglestrukturerne. Hvis dette sker i lumbosakralregionen, kan der f.eks. opstå smerter ved halebenet.

9. Andre årsager

Mindre almindeligt kan smerter ved halebenet skyldes en tumor, en cyste eller pilonidal sygdom, som er en infektion forårsaget af en ophobning af hår og døde celler under huden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter

Behandlinger af smerter ved halebenet

Smerter ved halebenet kan aftage af sig selv i løbet af få dage. Selv om nogle bliver kroniske og varer ved i flere uger.

I disse tilfælde anbefales det at gå til lægen.

Sundhedspersonalet vil undersøge området for tegn på brud, tilstedeværelse af knuder og tegn på infektion. Han/hun vil også udspørge patienten om, hvorvidt han/hun har fået slag, eller hvad hans/hendes vaner er.

Som en supplerende foranstaltning kan han/hun anmode om diagnostiske billeddiagnostiske undersøgelser. Disse kan omfatte røntgenbilleder, CT-scanninger eller MR-scanninger.

Behandlingen vil variere alt efter årsagen og symptomernes sværhedsgrad. Flere af følgende muligheder kan kombineres:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen, naproxen og andre, for at reducere smerte og inflammation.
 • Injektioner af bedøvelsesmidler og steroider, når smerten er meget kraftig.
 • Fysioterapi: B.la. massage, kiropraktisk behandling og transkutan elektrisk nervestimulering.

Der foretages kirurgi for at fjerne halebenet helt eller delvist. Dette anbefales dog kun, når andre muligheder ikke har virket. Og selv om det er en operation, der kan foretages let, kan det tage flere måneder at komme sig.

En kvindes rygrad undersøges

Andre foranstaltninger til at reducere eller forebygge smerter ved halebenet

Ud over de ovenstående behandlinger kan der tages en række anbefalinger i betragtning for at dæmpe eller endog forebygge smerter ved halebenet. Hjemmemidler bør dog kun anvendes, når de er godkendt af lægen, og når årsagerne er blevet fastlagt.

I denne henseende er følgende muligheder tilgængelige:

 • Hvile: Stærke fysiske aktiviteter, der har en indvirkning på rygsøjlen, bør suspenderes.
 • Påfør is på lænden. Alternativt kan man også anvende varme omslag.
 • Når man sidder ned, bør kroppen lænes lidt fremad, så vægten falder på benene. For at opnå større komfort bør der anvendes særlige siddepuder. Når der er smerter, er den bedste sovestilling på siden.
 • Forstoppelse bør bekæmpes ved at drikke tilstrækkeligt med væske og indtage fibre.
 • Personer, der er overvægtige, bør forsøge at tabe sig.
 • Der findes nogle hensigtsmæssige øvelser, som f.eks. ved diskusprolaps eller lændesmerter, til at strække og styrke musklerne i lænden.

Skal man søge læge ved smerter ved halebenet?

I visse tilfælde mindskes eller forsvinder halebenets smerter, som allerede nævnt, når vi ændrer den aktivitet eller de vaner, der var årsag til, at de opstod. Vi bør dog ikke være for selvsikre.

I den forstand er det en god idé at gå til lægen, når ubehaget varer ved, eller når det er meget intenst. Du bør også gå til lægen, hvis der er andre symptomer til stede, såsom betændelse, rødme og fornemmelse af varme i huden i området.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011;  63(5): 527-533.
 • Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
 • Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
 • Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
 • Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
 • Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004;  33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
 • Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.