5 sikkerhedstips til badeværelset for at undgå ulykker

Du bør følge nogle grundlæggende sikkerhedstips til badeværelset for at undgå ulykker. På den måde ved du, hvad du skal tage af hensyn.
5 sikkerhedstips til badeværelset for at undgå ulykker
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 04 maj, 2023

At tage et brusebad kan virke som en harmløs handling. Men det rummer en potentiel fare. Der er sikkerhedstips til badeværelset for at forebygge ulykker, fordi der kan ske fald i våde områder, snit med skarpe genstande, problemer med elektricitet og endda forgiftning.

Der bør træffes særlige forholdsregler, når der er ældre voksne eller små børn, som er mere tilbøjelige til at komme ud for ulykker. Ifølge statistikker falder ældre mennesker oftere på badeværelser. Som Provincial Center of Children’s Health of Buenos Aires henviser til (på spansk), er badeværelset også stedet for flere risikable hændelser for små børns helbred.

Hvad er de mest almindelige ulykker på badeværelset?

Blandt de mest almindelige ulykker på badeværelset er fald. Det drejer sig om at glide i badekar eller brusere på grund af vandet. Du har sikkert engang selv gledet under badning, så du forstår nok, hvad vi mener.

Der er også mere alvorlige ulykker, såsom kvælning eller utilsigtet drukning i badekarret. Det uheldige er, at børn ofte er udsat på grund af manglende voksenopsyn.

Brandsår er en anden almindelig type ulykke. De opstår som regel, fordi vandet er for varmt, eller fordi der er for meget damp, som påvirker huden.

På badeværelset er der også risiko for stød. Husk, at elektricitet og vand ikke er gode venner. Hvis området er meget vådt, og du bruger et elektrisk apparat, f.eks. en barbermaskine, er der større risiko for en ulykke.

Forgiftninger fra kemikalier eller medicin er også almindelige. Det er almindeligt, at folk opbevarer deres medicin og rengøringskemikalier på badeværelset. Derfor er børn igen udsat for utilsigtet indtagelse. Ifølge spanske optegnelser findes der kommercielle præsentationer af lægemidler, som ville være dødelige for børn ved et enkelt indtag. Så risikoen er ganske farlig her.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvorfor du ikke bør drikke alkohol i børns nærvær

5 sikkerhedstips til badeværelset for at undgå ulykker

Der er måder til at forebygge hændelser, der kan påvirke vores helbred. Derfor giver vi dig her nogle sikkerhedstips til badeværelset for at undgå ulykker. Se, hvad de er.

1. Hold vand og elektricitet væk fra hinanden

Undgå elektriske ulykker ved at installere stikkontakter, pærer og afbrydere i passende afstand og så langt væk som muligt fra vandet. På denne måde vil der være mindre kontakt mellem elektricitet og fugt. For byggevejledninger i henhold til de gældende standarder kan du læse reglerne fra sikkerhedsstyrelsen.

Du må heller ikke røre ved et apparat, når det er vådt. Gør det også kun, når du selv er tør. Så hvis du vil glatte dit hår, tørre det med et apparat eller barbere dig, er det bedst at være tålmodig.

Sørg for at trække stikket ud af stikkontakten til elektriske produkter, når du er holdt op med at bruge dem. Opbevar dem også i et andet rum, hvor der ikke er vand, når de ikke er i brug.

2. Reducér risikoen for at glide

Produkter som shampoo, balsam, geler eller sæbe kan indeholde ingredienser, der gør dem glatte. Træd derfor forsigtigt for at undgå fald i brusebadet. Hvis du ikke bruger disse produkter, skal du dække dem godt til for at undgå spild.

Gå ind og ud af brusebadet iført sko med skridsikre såler, som giver større stabilitet. Idéen er at øge balancen. En god mulighed er skridsikre gulve eller skridsikre måtter, der klæber til bruseren eller badekarret.

Skridsikre måtter absorberer fugt og øger vedhæftningen til gulvet.

Der kan også installeres faldsikring ved døren til bruseren. Det er metalhåndtag, som man kan holde fast i for at undgå at glide.

3. Overvåg børn for at forhindre drukning

Efterlad aldrig dit barn uden opsyn i badekarret. Ifølge undersøgelser af disse ulykker er fraværet af voksne en væsentlig risikofaktor.

Du kan installere sæder eller baderinge, som børnene sidder i for at være i kontakt med vandet og holde sig i ro. Desuden er der anbefalinger fra pædiatriske fagfolk, når det drejer sig om at bade et barn.

Undgå at lade vandet blive i badekarret, når det ikke er i brug. Hvis barnet ikke er deri, skal du afdække karret og lade væsken løbe ud. Glemmer du dette, opstår der et rum, hvor det lille barn kan falde i.

Sørg for at have alle de ting, du har brug for til badning, ved hånden. På den måde behøver du ikke at løbe ud af rummet for at lede efter det, du har glemt.

Hvis du har brug for noget, er det bedst at vikle dit lille barn ind i et håndklæde og tage det med.

4. Regulér vandets temperatur: Sikkerhedstips til badeværelset

Justér temperaturen, så den ikke kommer over 45 °C, så ulykker forbundet med brandsår kan undgås. Hvis du ikke har et termometer, kan du stikke din albue eller indersiden af dit håndled i for at teste, hvor varmt vandet er. Hvis du har et lille barn, skal du lære ham/hende at åbne den kolde vandhane først og derefter den varme vandhane.

5. Opbevar medicin sikkert

Opbevar din medicin i et højt skab, som ikke er let tilgængeligt for børn, og som er forsynet med en nøgle eller en anden form for ekstra sikkerhed. Prøv også at sikre de beholdere, du bruger til opbevaring af medicin, f.eks. flasker eller kopper.

Opbevar ikke dagligdags genstande sammen med medicin. Hermed menes tandpasta, sæbe eller shampoo. Du bør have et skab til hver type produkt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ting, du aldrig bør opbevare på badeværelset

Sikkerhedstips til badeværelset for større sikkerhed i hjemmet

Det bedste råd til at undgå enhver form for ulykke er overvågning, fremsynethed og brug af mekanismer, der allerede findes på markedet. Det er en god idé at benytte sig af det spanske sundhedsministeriums anbefaling om, hvordan man opretholder en årvågen adfærd:

  • Advar andre, hvis der er en overhængende risiko eller en situation, der kan medføre skade.
  • Vurdér risikoen reelt, og hvad konsekvenserne kan være.
  • Indtag en sikker holdning: Handl i overensstemmelse med det, der blev vurderet, kunne være risikabelt.

Ulykker er uheldige begivenheder. Men selv om de kan ske, er der ting, vi kan gøre for at forberede os og hjælpe med at forebygge dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.