Sandheden om sodavand

Sodavand indeholder stoffer, som gør dem vanedannende, hvilket giver dig lyst til at drikke mere.
Sandheden om sodavand

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Sodavand (kulsyreholdige drikkevarer) er meget populære i hele verden. Nogle steder, såsom i USA, koster de faktisk mindre end vand! Hvad størstedelen af forbrugerne ikke ved er, hvad de rent faktisk indeholder. I denne artikel vil du lære om stofferne i det sodavand, du nyder til dine måltider. Advarsel: efter at have læst dette, har du måske ikke lyst til at drikke det længere!

Hvordan er sodavand lavet?

Disse drikke er lavet ved brug af kemiske processer. Der er ikke noget naturligt over dem. De indeholder raffineret sukker smagsstoffer, kunstige farvestoffer (disse tre stoffer svarer til 90% af indholdet), foruden karamel, koffein, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler udvundet af tjære (ja, du læste rigtigt).

Sammensætningen af for eksempel cola består af syre, hovedsageligt carbon- og erythorbinsyre. Navnet lyder lige så slemt, som det rent faktisk er. Det er dét, du hælder i din krop og giver til din familie!

Nogle af de ikke så udbredte anvendelser af cola vil få dig til at indse, hvor skadeligt det er for dit helbred. Du kan for eksempel:

Rense dit badeværelse med det

Det fjerner aflejringer og fastgroet snavs på siderne af toilettet. Det eneste, du skal gøre, er at tilsætte lidt af denne drikkevare til kummen og lade det virke i et par sekunder. brug en børste for at få den til at skinne!

Fjerne korrosion

Mekanikere bruger denne drik til at fjerne korrosion fra batteripolerne. Hæld lidt Cola på og lad det virke i 30 minutter.

Fjerne rust

Person der bruger cola til at fjerne rust

Syren i colaen er et førsteklasses opløsningsmiddel. Prøv at bruge det på noget rustent såsom en cykelkæde eller et søm.

Fjerne oliepletter

Det her er en anden ting som mekanikere bruger sodavand til. Når du får motorolie på dit tøj, kan du lægge det i blød i en beholder med et par liter sodavand. Lad det virke i tre timer og rens med vand. Det vil se nyt ud igen!

Rense glas

Det her virker lige meget, om det handler om bilruden eller vinduerne i dit hjem. Hæld lidt på din hånd og spred det ud på glasset. Fjern derefter med en ren fugtig klud.

Hvad indeholder sodavand ellers?

Ja, der er stadig nogle skjulte overraskelser og hemmeligheder at afsløre. Er du klar? Du vil blive overrasket! Fosforsyre for eksempel. Det er et kraftigt ætsende stof, der først angriber tænderne. Når det bagefter kommer ned i kroppen, har det en “kamp” med maven og leveren. Det er skyld i mange fordøjelses-, lever- og tarmproblemer og sygdomme. En stille fjende som mange ikke er klar over, hvor farlig er.

Adskillige studier har vist at denne syre er kræftfremkaldende og er udledt af råolie. Når det kombineres med store mængder af sukker og koffein forårsager det:

 • Afhængighed: Du har altid lyst til at drikke mere og mere.
 • Ændringer i nervesystemet: Du bliver mere oppe at køre, når du drikker sodavand.
 • Hormonel ubalance: For eksempel angreb på det endokrine system.
 • Skadeligt for tænderne: Giver plak, får dem til at rådne og skaber huller.
 • Svækker knoglerne: Berøver dem for calcium.
 • Vægtstigning: Det store indhold af sukker (også light-versionerne!) får dig til at spise mere.
 • Sænker immunforsvaret: Du vil have større sandsynlighed for at tiltrække sygdomme forårsaget af vira og bakterier på grund af et svagere immunforsvar.
 • Øger allergi.
 • Sænker niveauet af mineraler i kroppen.
 • Fermenterer maden i maven: At drikke sodavand samtidig med at du spiser, har en negativ indflydelse på fordøjelsesprocessen.
 • For stor produktion af eddikesyre: Det får leveren til at arbejde hårdere og kan skabe stor skade på samme måde, som når du drikker alkohol.
 • Ødelægger og ælder cellerne.
Sodavand

Hvorfor drikker vi sodavand, hvis det er så dårligt for vores helbred?

For det første, fordi vi ikke ved bedre. Det samme gør sig gældende for den mad vi spiser hver dag, om det er færdigretter eller pulver-retter, som hurtigt kan tilberedes derhjemme. Hvis alle kendte til de negative konsekvenser af at drikke disse drikke, ville de strakt stoppe med at købe dem og måske ville produktionen endda stoppe. I det mindste kan vi starte med os selv ved at holde op med at indtage disse skadelige drikkevarer og lade være med at købe dem til vores nærmeste.

For det andet, fordi de er meget vanedannende. Sodavand købes og behandles ligesom vand eller noget der er godt at drikke sammen med andre. Børn er de første, som beder deres forældre om at købe en flaske i supermarkedet, eller når de spiser ude.

For det tredje, fordi de reklamer, vi ser i medierene, skildrer sodavand som “trendy”. “Nyd en eftermiddag med vennerne” eller “vær glad sammen med familien“. Og det er ikke sandt. Der er en kæmpe debat om produktionen og markedsføringen af disse drikke. Virksomhederne bliver rige ved at ødelægge deres kunders helbred (som det for eksempel også er tilfældet med tobakindustrien, en af de største industrier i verden).

Hvad sker der med vores kroppe, når vi drikker sodavand?

Glas med cola

En meget interessant undersøgelse viser, hvilke bivirkninger den berømte drik med rød etiket og hvide bogstaver, har på kroppen efter at have drukket det. Vil du vide, hvad de er?

 • 10 minutter – Nervesystemet i kroppen sættes pludseligt i gang på grund af koffeinen og sukkeret som kommer ind i kroppen.
 • 20 minutter – Insulinniveauet i blodet stiger, og leveren begynder at omdanne sukkeret til fedt.
 • 40 minutter – Pupillerne udvides, blodtrykket stiger, leveren udskiller insulin og receptorerne, som gør os søvnige, blokeres.
 • 45 minutter – Hormonet dopamin, som er ansvarlig for stimuleringen af fornøjelsescenteret i hjernen, stiger. Det er den samme effekt, man ser hos heroinmisbrugere!
 • 60 minutter – Mængden af calcium, som fjernes igennem urinen, øges, da fosforsyren i sodavanden binder sig til visse næringsstoffer, hvilket betyder, at de bliver udskilt af kroppen. Denne proces forårsager også tab af magnesium og zink.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.