Sarkopeni: Tab af muskelmasse

Tab af muskelmasse er også kendt som sarkopeni. Det er forbundet med en følelse af svaghed og hyppigere ulykker og fald.
Sarkopeni: Tab af muskelmasse

Sidste ændring: 19 oktober, 2021

Sarkopeni er en medicinsk betegnelse for tab af muskelmasse og styrke. Ordet kommer fra græsk, hvor “sarco” betyder muskel og “penia” betyder tab. Det er en almindelig tilstand, der kommer med aldringen.

Sarkopeni kan dog også have andre årsager eller være accentueret på grund af en eller anden patologi. Eksperter vurderer, at hele muskelsystemet fra 30-års alderen gradvist mister masse og styrke. Denne situation forstærkes mere eller mindre efter 65-års alderen.

Dette sker mere pludseligt hos kvinder efter overgangsalderen, mens det er mere gradvist hos mænd. Nedenstående forklarer vi alt, hvad du har brug for at vide om sarkopeni.

Hvorfor opstår sarkopeni?

Som vi nævnte, er sarkopeni det tab af muskelmasse og styrke, der generelt opstår med alderen. Der er dog mange faktorer involveret i dens udvikling ud over alder.

For det første er der en vigtig genetisk indflydelse, og det afhænger også af den enkelte persons egen udvikling. Derudover er fysisk inaktivitet en af de vigtigste forværrende faktorer for sarkopeni. Nogle gange skyldes denne inaktivitet situationer som immobilisering eller en fase med hospitalsindlæggelse under en sygdom.

Desuden kan næsten enhver kronisk sygdom udløse sarkopeni. Dette gælder især for dem, der lider af en inflammatorisk patologi eller kræft. Hormonelle ændringer spiller også en rolle, som f.eks. et fald i testosteron.

Også nedsat insulinudskillelse eller resistens over for insulin synes at være forbundet med sarkopeni. Og vi må ikke glemme, at du vil opleve tab af muskelmasse, hvis du lider af underernæring eller en anden sygdom, der forårsager næringsstofmangel.

Kvinde træner for at modvirke tab af muskelmasse

Symptomer på tab af muskelmasse

Sarkopeni får en persons funktionsevne til at falde, fordi det får folk til at føle sig svage. Man kan f.eks. gå langsommere og mere klodset og endda falde ofte.

Dette øger antallet af hospitalsbesøg på grund af brud og en stigning i antallet af operationer. Personer med sarkopeni mister ofte vægt og udholdenhed. Lidt efter lidt får disse patienter sværere ved at trække vejret, og det kræver større anstrengelser.

Forskere har desuden forbundet sarkopeni med en øget risiko for osteoporose og diabetes. De mener endda, at det kan være forbundet med invaliditet og dødelighed.

Sådan diagnosticeres og behandles sarkopeni

Diagnosen for sarkopeni er kompleks, fordi det er svært at kvantificere folks muskelmasse. Den mest almindelige metode er at lave fysiske tests, der måler muskelstyrke og fysisk ydeevne.

Ældre man motionerer

De kan også bruge billeddannende tests som f.eks. MR eller CT. De kan også tage blod- og urinprøver for at måle visse parametre, der kan være tegn på denne tilstand.

Når man behandler sarkopeni, er målet at hjælpe personen med at genvinde sin mobilitet og sine evner. For at gøre dette er det vigtigt at dyrke fysisk motion og opretholde en passende kost, der er rig på protein.

Ideelt set bør patientens træning være fokuseret på øvelser, der øger musklernes udholdenhed. De kan bruge vægte eller bruge deres egen kropsvægt. Desuden skal man altid tage hensyn til sine grænser, og man bør tale med en professionel, hvis man har spørgsmål.

Desuden er det vigtigt at huske, at sarkopeni er tæt forbundet med aldring, men det er ikke den eneste faktor. Hvis du opretholder en sund livsstil og forbedrer din fysiske kapacitet, kan du forebygge mange komplikationer.

Det kan interessere dig ...
5 vaner til at komme sig over muskelskade
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 vaner til at komme sig over muskelskade

Det afhænger af forskellige faktorer, om man kan komme sig over muskelskade: Størrelsen på skaden, dit helbred og kost. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.