6 måder at øge testosteron på

For at øge testosteron skal man lede en sund livsstil, spise en balanceret kost, motionere regelmæssigt og opretholde en god humørmæssig balance. Behandlinger med medicin kan også være effektive.
6 måder at øge testosteron på
Elisa Martin Cano

Bedømt og godkendt af læge Elisa Martin Cano.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Testosteron er et kønshormon, der findes hos pattedyr, krybdyr og fugle. I tilfælde af mennesker producerer testiklerne det hos mænd, mens æggestokkene producerer det hos kvinder. Binyrerne udskiller små mængder af dette substans. Der er naturlige måder at øge testosteron på.

Det er det primære hormon hos mænd. Et af dets primære funktioner er at fremme udviklingen af testikler og prostata. Det opretholder mandens sekundære kønskarakterer såsom ansigshår, muskel- og knoglemasse og dybe stemme.

Effekterne af testosteron

Fra et fysiologisk synspunkt har testosteron to primære effekter: Anabolsk og androgen. Dets anabolske effekter er:

De androgene effekter er relateret til modning af kønsorganerne såsom penis og pungen under graviditeten. Denne udvikling øges i puberteten. Det fører til væksten af kropsbehåring, især i ansigtet og armhulerne. Det sidstnævnte er kendt som sekundære kønskarakterer.

Testosteron er ansvarligt for at holde knogler og muskler sunde. Det afgør væksten af hår og placeringen af fedt på kroppen. Det er ansvarligt for produktionen af sæd, opretholdelsen af sexlysten og at frembringe rejsninger. Det spiller også en rolle i produktionen af røde blodlegemer, hjælper med at øge energiniveauet og påvirker endda humøret.

Når niveauerne af testosteron er lave, uanset om det er på grund af naturlige årsager såsom alder eller bivirkningerne af behandlinger med medicin, er det vigtigt at finde den rigtige måde at øge dem på for at genskabe balancen.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

Seks måder at øge testosteron på

Selvom der er adskillige måder at øge testosteron på, anbefaler eksperter for det meste de naturlige måder på grund af deres evne til at fremme en generel sund livsstil. Man kan motionere, tabe sig, spise bestemte fødevarer, reducere sit daglige niveau af stress og søge bestemte seksuelle stimuli. Nedenstående vil vi forklare dette mere detaljeret.

1. Hormonbehandling

Efter en medicinsk konsultation og en blodprøve kan sundhedsfagfolk anbefale hormonbehandling. I disse tilfælde ordinerer læger syntetiske former for testosteron. De kan administreres med indsprøjtninger, plastre, implantater og gel.

Selvom hormonbehandlinger forbedrer knoglers sundhed og andre sundhedsmæssige problemer, der involverer testosteron, kan de også forårsage bivirkninger. De kan føre til infertilitet, spredte blodpropper, forstørret prostata, problemer med at sove, øget kolesterol og hjertelidelser.

2. Motion til at øge testosteron

Man kan øge testosteron ved at motionere. Motion af høj intensitet og styrketræning er de mest effektive måder at øge dette hormon på naturligt. Vægtløftning har mange positive fordele selv for ældre mænd.

Intervaltræning af høj intensitet er højt anbefalet. Det består af at øge vægten, man løfter, i stedet før at lave flere gentagelser og øvelser, der træner musklerne. Dermed består det af at veksle mellem korte periode med intense anaerobe øvelser med mindre intense hvileperioder.

3. Peak fitness

Peak fitness anbefales også. Det er et træningsprogram af høj intensitet, som består af korte øvelser og pauser mellem serierne. Det er blevet populært, fordi det giver folk mulighed for at træne alle muskler på nogle få minutter.

I dette tilfælde laver man øvelserne med så meget vægt, man kan bære, ved højst mulig hastighed i 30 sekunder. Efter det hviler man i yderligere 90 sekunder, hvor man skal sikre sig, at man tager dybe vejrtrækninger. Derefter begynder man på øvelserne igen.

4. Proteiner, fedt og kulhydrater

Fødevarer har en betydeligt indvirkning på hormonniveauer og er en måde at øge testosteron på. I princippet er det bedst ikke at overspise, men også at undgå at gå for længe uden at spise, eftersom begge faktorer ændrer balancen.

Eksperter anbefaler at følge en kost, der inkluderer proteiner, fedt og kulhydrater. Man bør spise de sidste to fødevarer i moderate mængder og i en rimelig mængde i forhold til protein.

5. Solen og D-vitamin

Ifølge tilgængelige data er D-vitamin en naturlig stimuli, der kan hjælpe med at øge testosteron. Der er derudover beviser på, at tilskud af D-vitamin også kan øge dette hormon.

Man skal eksponere kroppen for sollys for at kunne optage D-vitamin ordentligt. Man bør faktisk eksponere sig selv for solen i 15 til 30 minutter om dagen. Man skal prøve at gøre det tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen.

En tomt motionscenter

6. Reducér dine stressniveauer

Kroppen producerer mere kortisol under stress, hvilket er blevet forbundet med lavere niveauer af testosteron. At undgå stressende situationer er derfor også en måde at øge produktionen af dette mandlige hormon på.

Når en person er rolig, øges deres niveauer af testosteron. For at opnå denne tilstand skal man tilpasse sin livsstil.

Man bør øge testosteron for at opnå en bedre livskvalitet

Disse anbefalinger til at øge testosteron har ikke til formål at øge de sekundære kønskarakterer. I stedet søger de at fremme alle de positive effekter af hormonet. Husk, at dette hormon ikke kun påvirker maskuline effekter, men også risiko for hjertekarsundhed.

Man kan følge anbefalingerne, vi har delt her, eftersom de er nemme at anvende. Hvis man har nogen spørgsmål, bør man dog tale med en professionel for at få råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.