Alt om rygmusklernes anatomi

Det er vigtigt at kende til rygmusklernes anatomi, eftersom de er en vigtig del af den menneskelige krop. Nogle støtter vores kropsholdning, mens andre er ansvarlige for basale bevægelser. I denne artikel, vil vi fortælle dig, hvad du har brug for at vide om dem.
Alt om rygmusklernes anatomi

Sidste ændring: 25 november, 2020

Rygmusklernes anatomi er interessant, især når det kommer til musklerne bag på kroppen mellem skuldrene. I denne artikel, vil vi se på nogle af de vigtigste muskler i ryggen, og hvad de gør.

Ryggen

Overordnet, kan vi dele ryggen op i to områder:

 • Skulderområdet: Dette er den øverste del af ryggen, som er forbundet med de øverste lemmer og organerne i brystkassen, såsom lungerne og hjertet.
 • Lændeområdet: Dette er den nederste del af ryggen, under brystet, som er forbundet med rygraden og organerne i maven, såsom leveren og tarmene.

Rygmusklernes anatomi definerer i bund og grund deres funktioner ifølge den placering, de har i den menneskelige krop, og i forhold til de andre strukturer, som de forbindes med.

Disse muskler afgør kroppens holdning og regulerer også de tre basale bevægelser af overkroppen: Bøjning, rotation og udstrækning. De er et gængst studieobjekt indenfor erhvervsmæssig medicin på grund af gængse arbejdsskader

Rygmusklerne bidrager til beskyttelsen af organer i brystkassen og maven, hvor de danner en del af væggene, som isolerer dem fra det ydre. Nogle af disse muskler, som regel de mindre, er også en del af mekanismen med bevægelse af de øverste lemmer.

Vi vil ikke beskrive alle rygmusklerne i denne artikel, men vi vil se på et overblik over de mest relevante. Dermed, vil vi dele dem op i tre områder, ud fra deres dybde. Lad os se på, hvad de dybe, midterste og overfladiske muskler handler om.

Rygmusklernes anatomi: De dybe muskler

Dette er de muskler, som er længst væk fra overfladen, tættere på de indre organer og rygraden. Som en generel gruppe, strækker de sig fra halsen og ned til korsbenet og opfylder en basal og grundlæggende funktion: At kontrollere holdningen for hele kroppen.

Lad os se på nogle af dem:

 • Rygmarvsmuskler: Disse løber langs hele rygraden, mellem de spinøse processer og de tværgående processer i ryghvirvlerne. Videnskabelige studier de seneste år har opdaget, hvordan dårlige kropsholdninger under arbejde påvirker dem negativt. Der er to typer:
  • Det interspinøse ledbånd forbinder de spinøse processer i forskellige ryghvirvler; det er en forlænger af rygraden.
  • Det intertværgående ledbånd gør det samme med de tværgående processer; den er ansvarlig for tværgående bevægelser.
 • Sacrolumbar ligamenter: Disse forbinder bækkenet med rygraden og når nogle halshvirvler. De kan udstrække rygraden og spiller også en meget vigtig rolle i at tilte overkroppen til siderne.
 • Dorsal Serratos: Disse kommer i to varianter: Den kraniale serrato eller posterosuperior serrato og caudal eller posteroinferior serrato. De deltager i vejtrækningsdynamikker og hjælper brystkassen med at indånde og ånde ud. De har også rod i rygraden og går ind i ribbenene.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Sådan strækker du din rygrad ud på blot 2 minutter

De midterste rygmuskler

Illustration af rygmusklernes anatomi

Vi kan opsummere denne muskelgruppes funktion som dem, der regulerer bevægelserne af skuldrene. De er, derfor, direkte forbundet med den knogle, som vi kender som skulderbladene.

Denne knogle pseudo-artikulerer med ribbenene, så nogle refererer til den som et “falskt led”, fordi det ikke er lavet, som de andre, typiske led. I stedet, er det en knogle-overflade (skulderbladene) oven på muskler (serratos).

Her, kan vi finde to interessante muskler:

 • Den vinkelrette på skulderbladet: Dette er skuldrenes elevator og kan også blive klassificeret som en muskel i de øverste lemmer på grund af dets formål. Den starter i skulderbladene og når til halshvirvlerne.
 • Rhomboids: Når denne muskel trækker sig sammen, nærmer skulderbladene sig rygsøjlen i en tilbagetrækning. Den kommunikerer også med skulderbladene med søjlen i dens indsatser. Den har fået sit navn takket være dens rhombeform.

Rygmusklernes anatomi: De overfladiske muskler

Dette er de bedst kendte, fordi de er forbundet med bodybuilding og æstetik. God udvikling af disse rygmuskler skaber en karakteristisk figur hos dem, som træner regelmæssigt.

De har dog en betydning, som handler om meget mere end æstetik. Musklerne i denne del af ryggen er aktivt involveret i bevægelserne af skulderleddene.

Stærk kvinde ses bagfra

Dette er de to mest relevante:

 • Trapezium: Dette er en af de største muskler og har tre dele, som er forbundet. Det er forbundet med pandebenet i kraniet, ryghvirvlerne, kravebenet, rygsøjlen og skulderbladene. De har adskillige funktioner:
  • Tilbagetrækning af skuldrene.
  • Føring af skulderbladene hen til rygraden.
  • Sænkning af skulderbladene.
 • Den brede rygmuskel: Denne begynder sin rejse i den sidste ryghvirvel og i den del af kroppen, som danner de sidste tre ribben. Den er tynd, praktisk flad og trekantet. Når armen fungerer som et fikseret punkt, løfter den overkroppen.

Vi håber, du nød at lære lidt mere om din krop og dine muskler!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sobotta, Johannes. Atlas de anatomia humana. Vol. 2. Ed. Médica Panamericana, 2006.
 • Norris, Christopher M. La estabilidad de la espalda. Editorial HISPANO EUROPEA, 2007.
 • Moore, Keith L., and Arthur F. Dalley. Anatomía con orientación clínica. Ed. Médica Panamericana, 2009.
 • Cassan, Adolf. Atlas de anatomía. Grupo Editorial Norma, 2003.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.