Erektil dysfunktion: Årsag og behandling

Erektil dysfunktion: Årsag og behandling

Sidste ændring: 09 august, 2022

Erektil dysfunktion er et problem, der rammer mange mennesker. Er der et forhold mellem erektil dysfunktion og stoffer? Opdag svaret i denne artikel!

Forskellige lidelser kan påvirke seksuel præstation og forhindre nydelse af sex. En sådan lidelse er erektil dysfunktion. Men i betragtning af de mange forskellige faktorer, der kan påvirke kroppen, kan du spørge dig selv om der er et forhold mellem stoffer og erektil dysfunktion.

Når en mand går til lægen, fordi han ikke er i stand til at opretholde en fuld erektion under sex, skal han gennemgå både en fysisk og psykologisk evaluering for at udelukke muligheden for, at en periode med stress eller angst forårsager hans erektile dysfunktion.

Efter alle de nødvendige tests, hvis specialisten diagnosticerer, at patienten lider af denne lidelse, klassificerer de den efter dets etiologi: Blandt andre neurogen, endokrinologisk, vaskulogen eller narkotikafremkaldt.

Erektil dysfunktion: De negative virkninger af stoffer

En mand ryger

Selvom du måske kun tænker på “hårde” stoffer, kan alkohol og tobak også påvirke din seksuelle sundhed.

I denne forbindelse er der andre “stoffer”, som folk ofte ikke anser som nogle, der påvirker seksualiteten.

For eksempel er alkohol og tobak stoffer, der påvirker dit helbred negativt. Desuden kan antidepressive midler, hormonelle lægemidler og hjertemedicin også være forbundet med erektil dysfunktion.

Narkotika og erektil dysfunktion

Nedenfor analyserer vi forholdet mellem narkotika og erektil dysfunktion i henhold til de resultater, der er delt i artiklen “Drugs and Sexuality: Great Enemies”. Vi nævner også almindelige stoffer, der kan påvirke seksuel ydeevne negativt.

  • Beroligende midler: De mest almindelige anvendte stoffer til behandling af angst eller stress er benzodiazepiner som diazepam. De kan nedsætte ophidselse eller forhindre orgasme, især når doserne er høje.
  • Syntetiske hormoner: De skal altid administreres under medicinsk vejledning. Ellers kan de påvirke erektioner.
  • Antidepressive midler: Ved lave doser kan de bidrage til at forbedre det seksuelle respons hos en person, der lider af depression. Imidlertid kræves der i mange tilfælde højere doser, som kan påvirke seksualitet, hvilket muligvis fører til nedsat ophidselse og erektil dysfunktion.

Narkotika og sex

En mand sidder på sengen og tager sig til hovedet

At undgå giftige vaner er det første mål for at reducere sundhedsproblemer, især når det kommer til seksualitet.

Mange af de stoffer, som vi har nævnt ovenfor, kan påvirke seksuel ydeevne. Du husker nok en film, hvor et par tænder en cigaret efter at have haft sex. Selvom dette kan virke harmløst, kan det føre til erektil dysfunktion.

  • Tobak: For unge mennesker kan denne type medicin påvirke erektion under samleje, hvis der ikke er andre årsager (såsom depression eller angst). At komme af med denne vane kan føre til forbedring.
  • Heroin: Dette “hårde” stof er en depression til centralnervesystemet. Således forårsager det tab af libido, og dens afhængighed kan føre til en fuldstændig mangel på interesse for sex.
  • Marihuana: For meget forbrug af dette stof kan føre til manglende interesse for sex, som i det foregående tilfælde. Dens virkninger holder dig fra at lave aktiviteter, der kræver koncentration og koordinering, hvorfor det kan påvirke seksuel ydeevne.
  • Steroider: Langvarig brug af steroider ender med at øge størrelsen på prostata, reducere testiklernes størrelse og forårsage erektionsproblemer.

Konklusioner

Dette er blot nogle eksempler på de typer af stoffer, der kan forårsage erektil dysfunktion. Disse stoffer kan alle skade dit helbred og holde dig fra at nyde din seksualitet til det fulde. Derfor er det nødvendigt at have sunde vaner og gå til terapi for at tage dig af din mentale sundhed for at undgå disse stoffer helt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.