Seksuel sundhed: 7 almindelige symptomer på kønssygdomme

Tidlig identifikation af en seksuelt overført sygdom er afgørende for behandlingen og for at undgå nye infektioner. Udflåd, smertefuld vandladning og vaginal blødning er nogle almindelige symptomer på kønssygdomme.
Seksuel sundhed: 7 almindelige symptomer på kønssygdomme
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 18 juni, 2023

Der findes forskellige seksuelt overførte sygdomme, som kan give forskellige symptomer. Nogle af de mest almindelige symptomer er kløe i kønsdelene, usædvanligt udflåd og fremkomsten af vorter, blærer eller sår på de private dele. Mange kønssygdomme kan kureres, så det er vigtigt at kende de mest almindelige symptomer på kønssygdomme og behandle dem med det samme.

Hvad er kønssygdomme, og hvordan spredes de?

Som navnet antyder, er seksuelt overførte sygdomme en gruppe af sygdomme, der spredes under samleje. De opstår, når vira, parasitter eller bakterier, der er relateret til denne overførselsmetode, inficerer kroppen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen anslås det, at 374 millioner mennesker hvert år smittes med en af de mest almindelige kønssygdomme. Disse omfatter klamydia, syfilis og gonoré. Derudover anslår samme organisation, at mere end 500 millioner mennesker mellem 15 og 49 år har en genital infektion forårsaget af herpes simplex-virus.

De fleste kønssygdomme spredes under samleje gennem kropsvæsker. Men kontakt med inficeret hud kan også forårsage overførsel. Generelt med kønsområdet.

Der er også mulighed for at blive smittet ved at dele personlige genstande, der kommer i kontakt med blod fra inficerede personer. For eksempel piercinger og intravenøse injektionsnåle.

De mest almindelige kønssygdomme er følgende:

 • HPV.
 • Syfilis.
 • Klamydia.
 • Gonoré.
 • HIV/AIDS.
 • Hepatitis B.
 • Trichomoniasis.
 • Genital herpes.

Lær disse 7 almindelige symptomer på kønssygdomme at kende

De beskrevne kønssygdomme kan give forskellige symptomer, som det er vigtigt at identificere for at kunne behandle dem så hurtigt som muligt. Nogle af dem kan dog være asymptomatiske, så det anbefales at få en årlig kontrol, hvis du er seksuelt aktiv.

Hvis du er i tvivl om mulige infektioner, bør du gå til en specialist. I mellemtiden bør ethvert seksuelt samvær undgås for ikke at smitte andre.

1. Usædvanlige sekreter

Når vagina eller penis producerer usædvanlige sekreter, er det sandsynligvis et symptom på en kønssygdom. De kvindelige kønsorganer manifesterer sig normalt med grønligt eller gulligt sekret, nogle gange med en dårlig lugt. I et sådant tilfælde bør der udføres en test for kønssygdomme, da det kan være et tegn på bl.a. gonoré eller trichomoniasis.

For mandens kønsorganer bør alt andet udflåd end urin, sæd eller præ-seminal væske betragtes som usædvanligt udflåd. Det er sandsynligvis forårsaget af klamydia eller gonoré, så en specialist bør konsulteres.

2. Vaginal blødning: Symptomer på kønssygdomme

Vaginal blødning uden for de normale perioder kan skyldes en kønssygdom, især klamydia eller gonoré. Men det er også et symptom på mange andre tilstande, f.eks. livmoderpolypper eller endometriose. Derfor anbefales det, at du går til en specialist for at behandle symptomet uden at have sex, før årsagen er bekræftet.

3. Smerter under sex

En anden usædvanlig reaktion er at føle smerte under sex. Nogle kønssygdomme kan beskadige eller irritere kønsvævet og forårsage ubehag i sådanne situationer.

4. Smertefuld vandladning

“Dysuri” er den medicinske betegnelse for smertefuld vandladning. Det er meget almindeligt at have en brændende fornemmelse i blæren. Dette kan skyldes almindelige seksuelt overførte sygdomme. For eksempel gonoré, herpes eller klamydia.

Men det er også et almindeligt symptom ved mange infektioner, der ikke er kønssygdomme. Nogle af større og andre af mindre sværhedsgrad.

5. Vorter: Symptomer på kønssygdomme

Visse kønssygdomme, især human papillomavirus, kan forårsage kønsvorter. Især i områder som vulva, skaftet eller spidsen af penis, pungen og anus.

Det er vigtigt ikke at anvende hjemmebehandlinger for at fjerne sådanne vorter. Enhver fremgangsmåde skal være godkendt af en læge.

6. Sår og blærer

Fremkomsten af sår eller blærer i kønsområdet bør udløse en advarsel om at tænke på en mulig kønssygdom. I tilfælde af sår skal man være særlig opmærksom på, om det er en chanker. Dette er den primære infektion af syfilis.

Såret opstår omkring tre uger efter infektionen. Selvom det er smertefrit, kan det føre til sekundær eller tertiær syfilis, hvis det ikke behandles.

7. Hævelse eller kløe

Overdreven kløe i kønsdelene, anus eller det nærliggende område kan være forårsaget af en kønssygdom. Derudover er hævelse og knuder også forbundet med denne type sygdom.

Andre mulige symptomer på kønssygdomme

Selvom følgende symptomer kan skyldes andre tilstande, bør de også betragtes som mulige konsekvenser af en kønssygdom. Især hvis de optræder sammen med et af de syv tegn, der allerede er nævnt:

 • Mavesmerter og muskelsmerter.
 • Høj hyppighed af vandladning.
 • Svedeture om natten.
 • Feber og kulderystelser.

Forebyggelse af kønssygdomme for bedre seksuel sundhed

Da det er sygdomme, der overføres under samleje, er det vigtigste at tage de nødvendige forholdsregler. For eksempel brug af latexkondomer og et omhyggeligt og bevidst valg af partnere.

Information og bevidsthed om, hvordan kønssygdomme smitter, og hvilke symptomer der er, er grundlæggende for at undgå kønssygdomme.

Regelmæssige tjek bidrager til forebyggelse, ligesom det at undgå samleje, hvis du har symptomer. Hvis du har mistanke om, at du har en kønssygdom, bør du ikke have sex, før du har set en læge for at undgå at sprede den.

Hvis du har nogen eller flere symptomer på kønssygdomme, er det vigtigt at se en specialist med det samme. Der vil sandsynligvis blive udført en række tests, herunder urinanalyse, blodprøver og sekretprøver.

De fleste kønssygdomme kan kureres, men tidlig behandling er afgørende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.