Tidlige symptomer på genital herpes

Genital herpes kan forblive i kroppen uden at vise sig i årevis. Men selv om den ikke har nogen symptomer, er den smitsom.
Tidlige symptomer på genital herpes

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

De første symptomer på genital herpes går ofte ubemærket hen. Nogle gange ligner de en forkølelse. I mange tilfælde er der ingen symptomer i lang tid, selv efter at man er blevet smittet.

Genital herpes er en seksuelt overført sygdom. Den rammer medlemmer af begge køn, men er mere almindelig hos kvinder. Det anslås, at en ud af seks unge, seksuelt aktive kvinder kan være smittet med genital herpes.

Langt de fleste mennesker bliver smittet , når de har seksuel kontakt med en person, som endnu ikke har vist tidlige symptomer på genital herpes. Herpesvirus kan leve i kroppen i flere år uden at vise sig.

Hvad er genital herpes?

Genital herpes er en ret almindelig tilstand. Når først virussen er spredt, forbliver den i kroppen hele livet. Det er en infektion forårsaget af to typer virus: Type 1 (HSV-1) og type 2 (HSV-2).

Generelt set forårsager HSV-1 oral herpes og HSV-2 genital herpes. Dette er dog ikke absolut. En person kan f.eks. få HSV-1 eller HSV-2 ved oralsex.

Kvinde skjuler sit underliv

Herpes spredes ved hud-til-hud-kontakt. Det sker kun, hvis man kommer i direkte kontakt med det område, der har herpes, på en person, der er smittet. Dette sker normalt ved kys eller samleje.

Herpes er uhelbredelig. Med tiden og god lægelig behandling bliver udbruddene dog mindre hyppige og mere harmløse. For personer med et svagt immunsystem kan tingene være mere komplicerede.

Tidlige symptomer på genital herpes

Genital herpes er en sygdom med udbrud. Det betyder, at der er et tidspunkt, hvor symptomerne forværres, men derefter vender alting tilbage til det normale. Da virussen forbliver i kroppen for evigt, opstår et nyt udbrud et stykke tid senere.

Det første udbrud opstår normalt to til tre uger efter, at man har fået virussen. Et stort antal mennesker har meget milde symptomer, som kan gå ubemærket hen.

Der kan dannes sår på kønsorganerne, men disse er så små, at de kan forveksles med udslæt eller kløe.

Meget ofte viser de første symptomer på genital herpes sig inden for de første 10 dage efter smittetidspunktet. Disse første tegn varer i yderligere 10 dage. De omfatter hovedsagelig en brændende fornemmelse i kønsorganerne.

Der kan også forekomme diffuse smerter i kønsorganerne, benene eller balderne. Mange oplever også en følelse af tryk i underlivet.

Typiske symptomer på genital herpes

Den første episode er normalt den mest alvorlige. Der kan dog forventes fire til fem tilbagefald i løbet af det følgende år.

Efter de første symptomer på genital herpes er det karakteristisk, at der opstår smertefulde blærer, der forårsager kløe og smerte. Disse dannes på skeden, vulvaen, livmoderhalsen, penis, balderne, anus eller inderlårene.

Sådanne blærer brister og danner sår. Nogle mennesker har også andre mindre tydelige symptomer. Disse ligner dem, der opstår, når man har influenza. De omfatter feber, utilpashed, muskelsmerter og hævede kirtler.

Du er måske også interesseret i: Herpes simplex virus og dets karaktertræk

En virus, der forbliver inaktiv

Kvinde oplever symptomer på genital herpes

Efter det første år efter den første episode bliver udbruddene mere sporadiske. Genital herpes-symptomer bliver mildere og lettere at håndtere.

Det, man ved, er, at efter hvert udbrud bliver virussen inaktiv. Den rejser og sætter sig fast i enden af rygmarven. Der forbliver den i nervecellerne uden at give symptomer eller generere ubehag.

Med jævne mellemrum bliver den aktiv og vender tilbage til det sted, hvor infektionen først startede. Folk ved, at de måske har et nyt udbrud, når de oplever de første symptomer på genital herpes igen, grundlæggende smerter eller kløe i kønsorganerne.

Det kan interessere dig ...
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?

Genital herpes er en almindelig seksuelt overført infektion. Den er dog let at forhindre, hvis du tager dine forholdsregler. I dag fortæller vi dig...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.