Seksuelle fantasier: Alt, hvad du vil vide og mere

Seksuelle fantasier er naturlige og kan være gavnlige for både enkeltpersoner og par. Vi tager et kig på, hvad de består af, og hvilke fordele de har.
Seksuelle fantasier: Alt, hvad du vil vide og mere
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er stadig mange myter og tabuer omkring seksualitet, som forhindrer os i at opleve den fuldt ud. Specifikt, hvis vi taler om seksuelle fantasier, tror vi måske, at de er upassende, og at det at have en seksuel fantasi udgør en form for lidelse, eller at det endda indebærer utroskab, hvis vi er i et forhold.

Modsat disse overbevisninger kan seksuelle fantasier faktisk hjælpe os med at vække lysten og give næring til lidenskab.

Alle mennesker har seksuelle fantasier på et tidspunkt, og de følger os som regel siden puberteten. De skabes og næres på baggrund af personlig smag, den kultur, der omgiver os, og de erfaringer, vi har.

Der er således uendeligt mange forskellige muligheder, der spænder fra små mentale glimt til lange fortællinger, og som kan være knyttet til kærlighed, sensualitet eller eksplicit seksualitet.

Under alle omstændigheder er seksuelle fantasier både naturlige og gavnlige. De bør ikke gøre os forlegen, og vi kan tværtimod drage fordel af dem, hvis vi ved, hvordan vi skal gøre det. Lad os lære mere om dem nedenstående!

Hvad er seksuelle fantasier?

Mand og kvinde gør klar til sex

En seksuel fantasi er en imaginær fremstilling, der ikke er underlagt nogen censur.

En seksuel fantasi er enhver imaginær handling, der genskaber erotiske scenarier, som vækker ophidselse hos en person. Ved at lade fantasien flyve visualiserer vi således virkeligheder, hvor vi oplever stimulerende situationer.

I sådanne fantasier er der intet filter, og der er ingen moralsk eller politisk korrekthedsbarriere: De er et intimt og personligt mentalt indhold, som vi ikke anvender censur på.

Det er værd at nævne, at ikke alle seksuelle fantasier er beregnet til at blive handlet på. Vi fantaserer ofte om scenarier, der er umulige at genskabe i virkeligheden, eller som vi simpelthen ikke ønsker at opleve. Kun nogle af dem passerer fantasibarrieren og bliver til et ønske, som vi gerne vil se materialiseret.

De mest almindelige typer af seksuelle fantasier

Som sagt kan der være lige så mange seksuelle fantasier som mennesker i verden, da hver enkelt person tilføjer specifikke komponenter og ingredienser til sin fiktive historie. Der er dog nogle temaer, der hyppigere går igen:

  • Erindring om tidligere seksuelle oplevelser, enten med ens nuværende partner eller med ens tidligere seksuelle partnere.
  • At forestille sig at have sex med en anden end partneren – enten en bekendt eller en berømthed.
  • At have sex i offentligheden på forbudte eller usædvanlige steder.
  • At se eller blive set have sex.
  • Deltagelse i trekanter eller at bytte partner.
  • Fantasier i forbindelse med dominans og underkastelse forhold, med eller uden sadomasochistisk komponent.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 fødevarer, der øger sexlysten

Hvad bør du ellers vide om seksuelle fantasier?

Ud over ovenstående er der nogle punkter, der bør være klare, når man taler om seksuelle fantasier med det formål at bryde nogle dybt rodfæstede myter. Blandt dem skiller følgende sig ud.

Seksuelle fantasier er hverken farlige eller forbudte

Det er helt naturligt at have seksuelle fantasier, selv når man er i et fast forhold. De er ikke en perversion, og de er heller ikke et tegn på en sygdom eller sexafhængighed. Både mænd og kvinder fantaserer, og det er sundt.

Men når disse fantasier bliver den eneste måde at opnå ophidselse på, eller når de skaber tvangstanker eller griber ind i personens liv, kan de blive et problem. I disse tilfælde er det tilrådeligt at søge professionel hjælp for at lære, hvordan man omdirigerer dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Doggystyle: Alt, hvad du behøver at vide om denne sexstilling

De stimulerer seksuel lyst og forstærker din nydelse

At fantasere om stimulerende scenarier er med til at vække seksuel lyst, både alene og som par. Fantasier hjælper os til at opdage vores smag og præferencer, til at komme ud af rutinen og til frit at opleve vores seksualitet. Det øger vores libido og vil have en positiv indvirkning på efterfølgende seksuelle møder.

Eksempel på seksuelle fantasier

Det er normalt at have en seksuel fantasi, og det er ikke ensbetydende med utroskab.

De kan deles eller holdes for sig selv

Generelt er vores seksuelle fantasier udtryk for de aspekter, som vi har en tendens til at fortrænge, fordi vi skammer os, eller fordi vi anser dem for uacceptable eller uetiske. Derfor foretrækker mange mennesker at holde indholdet af sådanne mentale scenarier privat, og det er helt okay.

Vi behøver ikke at dele vores fantasier med vores partner. Det kan dog være med til at genoplive lidenskaben og prøve nye metoder, der kan øge den gensidige nydelse. Før vi deler dem, er det naturligvis vigtigt at sikre os, at det ikke vil skabe problemer, forvirring eller usikkerhed hos vores partner.

Seksuelle fantasier hjælper os med at slippe vores hæmninger

Som det sidste kan seksuelle fantasier fungere som en mental øvelse, der hjælper os til at føle os mere uhæmmede i efterfølgende seksuelle møder.

I fantasiens trygge omgivelser kan vi slippe vores sensuelle side løs, give os i kast med seksuel adfærd, som vi måske endnu ikke tør give os i kast med, eller udforske nye idéer. På den måde kan vi ved at omsætte dem i praksis senere føle os mere  selvsikre og trygge i vores krop.

Stimulér dine seksuelle fantasier

Nu hvor du forstår, hvad disse fantasier er, og alle de gode ting, de kan give dig, må du ikke tøve med at forstærke dem og nyde dem, som du har lyst til. Træk på dine minder, din fantasi, erotiske romaner eller ethvert andet element, der nærer din fantasi med stimulerende scener.

Slip af med tabuer, selvkritik og undertrykkelse, og tillad dig selv at udforske den indre verden, der har så meget at byde på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Davidson Sr, J. K., & Hoffman, L. E. (1986). Sexual fantasies and sexual satisfaction: An empirical analysis of erotic thought. Journal of Sex Research22(2), 184-205.
  • Zurbriggen, E. L., & Yost, M. R. (2004). Power, desire, and pleasure in sexual fantasies. Journal of Sex Research41(3), 288-300.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.