5 fordele og ulemper ved tilfældig sex: Skal du gøre det?

Ved du, hvilke fordele og ulemper der er ved tilfældig sex? I denne artikel vil du opdage nogle af dem. Gå ikke glip af dem!
5 fordele og ulemper ved tilfældig sex: Skal du gøre det?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde haft tilfældig sex? Den mest præcise definition ville være at have intim kontakt med en person i meget specifikke situationer. Det er det, der sker, når man f.eks. har en “ven med fordele”. Denne type seksuelle forhold kan dog også opstå med fremmede på et givet tidspunkt. Det kan f.eks. være, når man går til fest eller på bar.

Tilfældig sex anbefales, så længe det giver tilfredsstillelse. Men som alt andet har det sine fordele, men også sine ulemper. Vil du gerne vide, hvad de er?

Vi opfordrer dig til at læse videre, for hvis denne form for forhold har skabt ubehag eller fået dig til at føle dig dårligt tilpas, er denne type sex måske ikke noget for dig… og ved du hvad, det er helt okay!

Tilfældig sex har altid eksisteret

Du tror måske, at der er mere tilfældig sex i dag end nogensinde før. Det er dog ikke sandt. Det, der i virkeligheden sker, er, at vi lever i en tid, hvor mange tabuer vedrørende sex og seksualitet er blevet brudt.

Derfor er der ikke længere nogen grund til at skjule, at folk for eksempel foretrækker at have tilfældige forhold og nyde seksualiteten uden at have en partner.

Nogle gange er der par, der søger at have tilfældig sex med andre mennesker. Det er f.eks. tilfældet for dem, der går i swingerklubber. I denne artikel fokuserer vi dog på de mennesker uden partner, der har tilfældig sex.

Det er mennesker, der søger at nyde deres seksualitet gennem denne form for sex. Men i hvilket omfang opnår de fordele eller ulemper ved dette?

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Er det sandt, at sex forbrænder flere kalorier end sport?

Fordelene ved tilfældig sex: Det er en stresshæmmer

Kvinde med lidenskabeligt ansigtsudtryk nyder tilfældig sex

Tilfældig sex giver dig mulighed for at lære dig selv at kende. Så kan du finde ud af, hvad du kan og ikke kan lide.

Tilfældig sex har visse fordele. For eksempel hæmmer det stress. Det skyldes, at du frigiver oxytocin og endorfiner, der reducerer din stress og øger din lykkefølelse, når du får en orgasme.

Desuden efterlader disse hormoner dig med en følelse af ekstrem afslapning. Så det er ikke kontraindiceret for dit helbred at have sex. Tværtimod – det er meget behageligt og sundt.

En anden fordel ved tilfældig sex er, at du undgår forpligtelser, som du måske har med en partner. Det kan være, at du på dette tidspunkt af livet ønsker at møde nye mennesker, nyde din seksualitet og ikke være fordybet i et forhold. Derfor giver sex dig mulighed for at nyde alle fordelene uden at være bundet til et forhold til nogen.

En tredje fordel ved denne type seksuelle forhold er, at du får mulighed for at opleve og lære en masse om sex. Du kan opdage, hvad du kan lide, og hvilke handlinger, der tænder dig. Du kan prøve nye ting, der giver dig mulighed for at opleve din seksualitet på en ny måde.

Tilfældig sex kan hjælpe dig med at opdage en masse om din egen seksualitet, og hvordan du kan nyde den.

Ulemperne ved tilfældig sex: Risikabel adfærd

Fordelene ved denne type sex er klare, men hvad med ulemperne? For at tale om dem skal vi henvise til en undersøgelse, Sexual debut i forbindelse med tilfældig sex og dens sammenhæng med seksuel og reproduktiv sundhedsrisikoadfærd hos unge.

I undersøgelsen fremhæves det, at der er risikoadfærd, der kan gøre tilfældig sex til en meget negativ adfærd.

For eksempel kan sex uden kondom eller latexbarriere øge risikoen for at få seksuelt overførte sygdomme eller infektioner. En af de mest hyppige er papillom.

Sundhedsministeriet i Spanien advarer om, at “hyppigheden af HPV-infektion hos kvinder i Spanien er 14,3 % og er 29 % hos unge kvinder i alderen 18-25 år”. Dette er naturligvis kun et eksempel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 Sigmund Freuds tanker om sex

En anden risiko ved at have tilfældig sex uden tilstrækkelig beskyttelse er uønsket graviditet. Det indebærer også at skulle tage fortrydelsespiller mere end én gang. Det indebærer en risiko for ens helbred.

Da man mange gange ikke ved, om den anden person beskytter sig selv, er det bedst at tage sine forholdsregler.

Par kysser

Seksuelt overførte sygdomme er en af de store ulemper ved tilfældig sex.

Forsøger du at udfylde tomrum?

På trods af de fordele og ulemper, der er nævnt ovenstående, vil vi gerne komme med en sidste bemærkning om tilfældig sex. Det omhandler behovet for at udfylde tomrum. Mange gange kan det at engagere sig i disse typer af forhold få dig til at føle dig ensom og nedtrykt og endda skyldig bagefter.

Dette er et rødt flag. Det betyder, at du gør noget, som du egentlig ikke har lyst til. Du gør det, fordi du måske føler dig ensom.

Nogle gange er sex en flugtvej. Hvis du ikke nyder tilfældig sex, er det vigtigt, at du går til en professionel. Det er ikke alle, der nyder denne type sex, fordi de har brug for at komme i kontakt med den anden person eller have et højere niveau af intimitet eller endda et forhold til vedkommende.

Hvis du har tilfældig sex, og du har det godt og nyder det, må du ikke glemme at beskytte dit helbred under sex. Hvis denne type sex får dig til at føle dig trist eller utilpas, er det bedst at gå til en professionel.

Der er helt sikkert dele af dig, der fortjener at blive helet. Det vil give dig mulighed for at få andre typer af forhold, der passer bedre til dig og får dig til at føle dig godt tilpas.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • González A., Electra, & Molina G, Temístocles. (2019). Inicio sexual en contexto de sexo casual y su asociación a comportamientos de riesgo en salud sexual y reproductiva en adolescentes. Revista chilena de obstetricia y ginecología , 84 (1), 7-17. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262019000100007
  • Espada Sánchez, J. P., Quiles Sebastián, M. J., & Méndez Carrillo, F. J. (2003). Conductos sexuales de riesgo y prevención del sida en la adolescencia. Pap. psicol, 0-0.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.