Seksuelle forstyrrelser: Tegn, årsager, og hvordan man overvinder dem

Har du mistanke om, at du måske lider af en seksuel forstyrrelse? I denne artikel vil vi gennemgå årsagerne, advarselstegn og hvordan du kan håndtere det.
Seksuelle forstyrrelser: Tegn, årsager, og hvordan man overvinder dem

Sidste ændring: 26 august, 2022

Årsagerne er ikke helt klare, men der opdages flere og flere seksuelle forstyrrelser hvert år. Erektil dysfunktion, tab af libido, anorgasmi og mange andre er med på denne liste.

Hvad kan vi gøre ved dem? Den første ting er at identificere dem for at bede om hjælp. Det andet er at kende nogle måder at overvinde dem på, for det er muligt at få dem til at holde op med at være en lidelse.

En god måde at bede om hjælp på eller at komme i kontakt med folk i samme situation er med organisationer såsom sexlinien. Disse typer organisationer tilbyder støtte og svar til dem, der søger det.

Lad os se nærmere på denne type problemer.

Advarselstegn på seksuelle forstyrrelser

Seksuelle forstyrrelser er ofte lette at identificere, fordi de ikke er engangsproblemer. For eksempel kan sporadisk erektil dysfunktion forekomme ved en bestemt lejlighed, men behøver ikke at påvirke alle andre seksuelle møder. Men hvis det gør det, kan der være en komponent af forventningsangst, som skal løses.

Også når anorgasmi optræder hos kvinder, og dette genererer skyldfølelser, som forklaret af Clínica Universidad de Navarra, kan vi have at gøre med en seksuel forstyrrelse. Den person, der lider af det, kan tro, at der er noget galt med hende, og det er ikke tilfældet.

Seksuelle forstyrrelser er hyppige, men de kan løses. Der er ingen grund til at give sig selv skylden.

Andre advarselstegn på seksuelle forstyrrelser kan være følgende:

 • For tidlig sædafgang: Dette er ejakulation før afslutningen af den seksuelle akt. Den forekommer normalt umiddelbart efter stimulering.
 • Vaginisme er sammentrækning af vaginaens vægge, som forhindrer penetration eller gør det meget smertefuldt.
 • Fravær af seksuel lyst henviser til et tab af libido.
 • Seksuel utilfredshed: Den seksuelle akt er gennemført, men det opfattes senere, at der ikke var nogen nydelse.

Alle disse er ledsaget af følelser af skyld, nød, frygt og tristhed. De kan påvirke alle typer seksuelle forhold og dit forhold til din partner.

Kvinde står med kondom foran mand i seng

Hvis et kondom er gået i stykker under en seksuel akt, kan frygten for at det skal ske igen generere efterfølgende forstyrrelser.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Forbedr dit sexliv og undgå inkontinens med bækkenbundsøvelser

Hvorfor opstår seksuelle forstyrrelser?

Årsagerne til, at seksuelle forstyrrelser opstår, kan være mange. Faktisk er der nogle gange nogle centrale spørgsmål, der kan hjælpe en person til klart at afgøre, hvorfor vedkommende måske lider af erektil dysfunktion eller vaginisme.

I det hele taget er dette en kort liste over nogle mulige årsager:

 • Traumatiske oplevelser: Seksuel aggression eller en negativ seksuel oplevelse kan generere vaginisme hos kvinder eller erektil dysfunktion hos mænd.
 • Stress: Der genereres en række reaktioner i kroppen, som kan manifestere sig gennem seksuelle forstyrrelser. Når stressen er løst, forsvinder disse problemer.
 • Hormonelle ubalancer: Hvis man tager præventionsmidler eller lider af polycystisk ovariesyndrom, kan det være årsager til ændringer i den seksuelle lyst.
 • Depression: Nogle mentale sundhedsproblemer, såsom depression, kan også påvirke seksuelle forhold.

Seksuelle forstyrrelser kan være tegn på lidelse i parforholdet. Hvis der har været utroskab, hvis den anden person ikke længere føler sig elsket eller ønsket, eller hvis der er andre omstændigheder (spil, løgne, aggressive holdninger), kan disse forstyrrelser forekomme.

Derfor er den bedste metode til at vide, hvad der sker, at arbejde sammen med en professionel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 fordele og ulemper ved tilfældig sex: Skal du gøre det?

Hvordan man overvinder seksuelle forstyrrelser

Det er meget vigtigt at finde en psykolog, der er ekspert i seksuelle forstyrrelser. Der findes mange fagfolk med ekspertise, som kan hjælpe.

At finde løsningen uden samarbejde er i de fleste tilfælde ikke muligt. Vent ikke med at gå til en psykolog, da det kun øger ubehaget.

En anden måde at overvinde seksuelle forstyrrelser på er at udtrykke det, der sker, uden at skamme sig. Hvis din partner ved, at der er en situation, der skaber for tidlig sædafgang, kan han/hun måske hjælpe med at udskyde den med forskellige teknikker eller med sexlegetøj.

Kommunikation er uundværlig på den seksuelle arena og styrker vores forhold.

Ud over ovenstående er det vigtigt at være proaktiv, så situationen forbedres så hurtigt som muligt. Hvis der f.eks. er et problem med anorgasmi, men du ikke gør, hvad din psykolog råder dig til, er chancerne meget store for, at situationen vil fortsætte, som den er.

Mand ved psykolog

Psykologisk konsultation er nødvendig for at overvinde disse lidelser med korrekt rådgivning, der er fri for stigmatisering eller myter.

En seksuel forstyrrelse eller bare dårlig sex?

Dette er et meget interessant spørgsmål. Når du konsulterer en psykolog, kan fagpersonen måske opdage, at du egentlig ikke har nogen form for problem med at nyde sex, men der er problemer med, hvordan du har sex.

Du har f.eks. måske aldrig onaneret eller givet udtryk for, hvordan du kan lide at blive rørt. Derfor bringer sex dig ikke til orgasme.

I denne type situation er der egentlig ikke tale om anorgasmi, men om en omstændighed, hvor du og din partner er nødt til at ændre den måde, I forholder jer til hinanden på, når I har sex. Erektil dysfunktion kan også have andre komponenter, f.eks. tab af lyst til din partner eller en følelse af, at du ikke kan nyde sex, fordi det altid er det samme.

Under alle omstændigheder findes der seksuelle forstyrrelser, og det er vigtigt at behandle dem. Sex er en vigtig del af vores velbefindende, og vi bør have et sundt forhold til det. Det er vigtigt at få hjælp fra en professionel.

Det kan interessere dig ...
Symptomer, årsager og behandling af nymfomani
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer, årsager og behandling af nymfomani

Nymfomani er ikke kun en ekstrem seksuel lyst. Det er en tilstand, der forårsager lidelse og alvorlig skade. Få mere at vide her. • Bravo, C. S., Meléndez, J. C., Almaraz, C. H., Espíndola, J. G. H., & García, A. C. L. (2008). Las distintas disfunciones sexuales masculinas y su relación con la ansiedad y la depresión. Perinatología y Reproducción Humana22(3), 184-194.
 • De La Hoz, F. J. E., & Orozco-Gallego, H. (2018). Fisiopatología del trastorno del deseo en el climaterio. Revista Médica de Risaralda24(1), 54-59.
 • Lince-Rivera, I., Medina-Rico, M., Nuñez-Rodriguez, E., Medina, M. M., & López-Ramos, H. (2022). Disfunción eréctil en personas con VIH–Revisión de alcance. Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal31(02), e82-e92.
 • Rodríguez, T. R. (2017). Disfunción sexual eréctil:¿ apenas una dificultad de los órganos sexuales?. Revista de enfermedades no transmisibles FINLAY7(3), 225-228.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.