5 fakta, som alle kvinder bør vide om cyster på æggestokkene

Selv om cyster på æggestokkene normalt opstår i de fødedygtige år, kan de også opstå efter overgangsalderen og kan være tegn på kræft, så det er vigtigt med lægeundersøgelser.
5 fakta, som alle kvinder bør vide om cyster på æggestokkene
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Cyster på æggestokkene er en tilstand, der kan påvirke en kvindes reproduktive system. Det er en godartet tilstand, der udvikler sig i æggestokkene, som kan give komplikationer, hvis de ikke behandles korrekt.

Selv om de generelt ikke udgør en reel sundhedsrisiko, er det vigtigt at vide, hvad de er, og hvordan man skal handle, hvis de bliver diagnosticeret. Nedenstående har vi samlet de fem vigtigste fakta om denne tilstand.

1. Hvad er cyster på æggestokkene?

U.S. National Library of Medicine definerer cyster på æggestokkene som små væskefyldte sække, der dannes i eller på æggestokkene. De kan variere i størrelse fra millimeter til lidt over fem centimeter.

Hver gang en kvinde har ægløsning, dannes der en lille follikel i en af hendes æggestokke, som brister, når ægget er modent og klar til at blive befrugtet.

Hvis der ikke opstår graviditet, bliver folliklen naturligt absorberet igen. Hvis denne proces imidlertid mislykkes, bliver cellen en cyste og giver anledning til disse fremmedlegemer.

Kvinder er i risiko for at udvikle denne tilstand efter at have nået pubertetsstadiet og i løbet af deres fødedygtige år. Generelt forsvinder cyster på æggestokkene normalt med indtræden af overgangsalderen, men der er tilfælde af tilstanden hos ældre kvinder.

2. Relaterede faktorer og primære symptomer

Indtil videre er der ingen kendt årsag, der pålideligt forklarer, hvorfor de opstår. Flere faktorer er dog blevet knyttet til risikoen for at udvikle dem.

Blandt dem fremhæver hjemmesiden for American Academy of Family Physicians uregelmæssige menstruationscyklusser og at gennemgå fertilitetsbehandlinger. Desuden er de ofte relateret til specifikke hormonelle ubalancer eller andre genetiske problemer.

Som med andre sygdomme i reproduktionssystemet kan symptomerne forveksles med andre mere almindelige sygdomme.

Problemet er, at de normalt ikke viser sig tidligt, og at problemet generelt har en tendens til at blive ignoreret. Det er vigtigt at besøge gynækologen regelmæssigt for at undgå problemer.

Blandt de vigtigste symptomer er uregelmæssigheder i menstruationen. Der kan også opstå underlivs- og bækkensmerter, der stråler ud til ryggen eller benene. Tilsvarende forårsager det også:

  • Intense smerter under samleje.
  • Opkastning og kvalme.
  • Ømhed i brystvævet.
  • En følelse af tyngde og udspilning i maven.
  • Tryk i endetarmen og blæren.

3. Hvordan opdages cyster på æggestokkene?

Ved mistanke om cyster på æggestokkene bør der foretages en bækkenundersøgelse og kontrolleres ved hjælp af ultralyd eller MR-scanning for tilstedeværelsen af cyster. I tilfælde af et positivt resultat anbefaler gynækologen ifølge Kontoret for kvinders sundhed en blodprøve for at afgøre, om de skal fjernes.

Med hensyn til behandling kan gynækologen generelt anbefale regelmæssige undersøgelser for at afgøre, om cysterne kan blive resorberet med tiden.

Hvis de vokser i størrelse eller forårsager smerter eller andre komplikationer, kan der anbefales prævention eller et kirurgisk indgreb.

Kvinde med underlivssmerter grundet cyster på æggestokkene

4. Cyster på æggestokkene og fertilitet

En af de bekymringer, der kan opstå, når man får stillet diagnosen cyster, er fertilitet. Generelt udgør de ikke nogen risiko for at blive gravid, men i nogle tilfælde kan de forhindre ægløsning i at finde sted korrekt.

På den anden side kan cystens størrelse øges og ændre æggestokkenes funktion eller gøre dem deforme. Denne situation kan påvirke fertiliteten i fremtiden.

De er ikke normale i overgangsalderen

En kvinde i overgangsalderen har en lavere risiko for at lide af cyster. Opdagelse af en kan dog betyde udvikling af andre typer problemer. Ifølge eksperterne i den ovennævnte medicinske encyklopædi kan cyster i overgangsalderen være et tegn på kræft, selv om det ikke er en almindelig symptomatologi.

5. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

En kvindes mave

Forekomsten af cyster i forskellige dele af æggestokkene, en slags klynge med 7 eller 10 follikler, sker som en lidelse kendt som polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

I dette tilfælde kan vi, baseret på MedlinePlus-data, forklare, at de opstår på grund af hormonelle ubalancer. Cyster kræver mere opmærksomhed og pleje, fordi de er direkte relateret til blandt andet ændringer i menstruationen, infertilitet og overskydende kropsbehåring.

I de fleste tilfælde forårsager cyster ikke ændringer og forsvinder af sig selv med tiden. På trods af dette er det vigtigt at gennemgå lægeundersøgelser for at sikre, at alt går godt.

Kontakt din læge, hvis du har symptomer

Afslutningsvis er tilstedeværelsen af cyster på æggestokkene mere almindelig end man kunne forvente, og er normalt ikke alvorlig. Men hvis du har symptomer, der er forenelige med denne tilstand, bør du gå til lægen.

Kun en specialist er i stand til at diagnosticere tilstedeværelsen af cyster og bestemme den mest hensigtsmæssige behandling i forhold til din alder, fysiske tilstand og cysternes størrelse.

Det kan interessere dig ...
9 ting om æggestokkecyster som alle kvinder burde vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 ting om æggestokkecyster som alle kvinder burde vide

Æggestokkecyster er normalt ikke farligt, men det er vigtigt at være opmærksom på det, da det i visse tilfælde kan udvikle sig.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.