Forholdet mellem mentalt helbred og anorgasmi

Mentalt helbred er tæt forbundet med seksuel nydelse, hvilket er grunden til, at det er vigtigt at være opmærksom på situationer, som kan ændre ens mentale tilstand og føre til anorgasmi. Læs med her!
Forholdet mellem mentalt helbred og anorgasmi
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 18 juni, 2020

Anorgasmi er en seksuel dysfunktion defineret som mangel på evne til at få orgasme. Det kan opstå i specifikke situationer eller i en hver situation med en hver seksuel partner. Denne dysfunktion kan også finde sted på grund af fysiske eller psykologiske årsager. Vi vil se på, om der er et forhold mellem mentalt helbred og anorgasmi.

Mentalt helbred og anorgasmi

1. Angstlidelse

Frustreret par i seng

Det stress, der er forårsaget af det evige forsøg på at nå orgasme, kan få en person til ikke at nyde seksuelt samleje fuldt ud.

Angst er en mental tilstand, som viser sig selv som overdrevet pine over en situation eller tanker, som forårsager bekymring. En overdrevet bekymring skabt af tidligere seksuelle oplevelser kan føre til problemer med at få orgasme.

Anorgasmi får mange personer til at se intim kontakt som noget stressende. De tror, at du skal have alt fuldstændig kontrolleret, og bliver så frustrede, hvis de ikke når det ultimative mål, som er orgasme.

Angst kan være midlertidigt, forårsaget af en bestemt situation, som afholder dig fra at fokusere på sex. Hvis du er bekymret for ikke at få orgasme under de fleste intime møder og det afholder dig fra at nyde dem, så har du måske et problem, som du bliver nødt til at finde en løsning på.

I disse tilfælde, anbefaler vi, at du taler med en professionel i mentalt helbred, så de kan lære dig teknikker til at kontrollere din overdrevne frygt for ikke at få orgasme.

2. Depressiv lidelse viser forholdet mellem mentalt helbred og anorgasmi

Par skændes som følge af relationen mellem mentalt helbred og anorgasmi

Den depressive tilstand i sig selv, samt antidepressiv medicin, kan påvirke den seksuelle lyst og endda føre til anorgasmi.

Depression er en mental tilstand kendetegnet ved dyb tristhed, lavt selvværd, generelt tab af appetit, dårligt humør og tab af interesse i alt.

Som regel, mindsker depression libido. Det fører også til fravær af de første stadier af lyst. Det betyder, at de andre seksuelle stadier heller ikke opstår. Som et resultat, kan der være problemer med at opnå orgasme.

Nogle typer medicin, der ordineres til behandlingen og kontrol af depression, især serotonin genoptagelseshæmmere, kan derudover gøre tingene værre.

Der er en forbindelse mellem dem og problemer med at få orgasme, samt en mindsket lyst til sex. Hvis dette sker for dig, så vil din psykiater overveje at ændre din medicin. De kan også tilpasse doseringen for at kunne mindske dets bivirkninger.

3. Lavt selvværd og anorgamsi

Kvinde hallucinerer

Selvværd påvirker billedet, man har af sig selv, og hvordan man interagerer med andre, inklusiv under sex.

Vi kan definere lavt selvværd som problemerne, som en person har med at føle sig dybt værdsat og værdig til en anden persons kærlighed. Dette kan påvirke nydelsen ved intime forhold negativt og dermed også chancerne for at få orgasme.

Problemer med at have lavt selvværd kan påvirke næsten alle aspekter af en persons hverdag. Som et resultat, kan de føle sig mere usikre og i nogle tilfælde afvise en hver form for kontakt.

En person med lavt selvværd nyder ikke sex, og det er derfor, seksuelle møder kan forårsage angst og stress i dem. For at kunne prøve at overvinde disse problemer og nyde en bedre livskvalitet, bør du tale med en professionel. Tal derudover med din partner og udtryk disse problemer for dem, så du kan føle dig mere sikker under intim kontakt.

Denne artikel vil måske interessere dig: Fem vaner for god mental sundhed

4. Mangel på kommunikation mellem parterne

Par skændes

Hvis du ikke kommunikerer, som du burde med din partner, vil du sikkert heller ikke tale med dem om, hvad du nyder seksuelt. Dette kan påvirke kvaliteten af dine intime møder.

Mangel på kommunikation hos et par kan være forårsaget af mange ting. Hvis du ikke føler dig afslappet eller stoler på din seksuelle partner, så vil det være svært for dig at udtrykke dine seksuelle præferencer. Som et resultat, vil du måske ikke nyde dine seksuelle møder.

Ofte, er anorgasmi forårsaget af utilstrækkelig seksuel stimulering. Hvis du ikke er i stand til at tale med din partner om disse former for problemer, så er det ofte meget usandsynligt, at du vil være i stand til at få orgasme.

Hvis du og din partner har andre problemer, så vil disse også blive reflekteret i jeres seksuelle møder, eftersom der kan være spændinger forårsaget af uløste situationer, angst, manglende forbindelse og tab af privatliv.

I disse tilfælde, anbefaler vi, at du etablerer vaner i forholdet for at fremme kommunikation og gensidig forståelse. Hvis dette ikke er nok, kan det være meget nyttigt at tale med en specialist eller gå til parterapi.

Kort sagt, er der et tydeligt forhold mellem mentalt helbred og anorgasmi. En hver situation, som skaber stress eller angst, kan manifestere sig under sex. Det er grunden til, hvorfor det er meget vigtigt at lære at passe på sit mentale helbred og dedikere tid til pleje af sig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.