Senebetændelse i skulderen: Symptomer, årsager og behandling

Senebetændelse i skulderen er meget generende for dem, der lider af det. I de mest alvorlige tilfælde begrænser det bevægelser og forårsager voldsom smerte.
Senebetændelse i skulderen: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 14 januar, 2021

Hvis man har senebetændelse i skulderen, kan det begrænse patientens daglige aktivitet i flere dage. Nogle gange når tilfældet er alvorligt, kan det tage uger, før normal mobilitet og almindelig styrke genvindes.

Senebetændelse er, når en sene i kroppen bliver betændt og hæver op på grund af det. Det ramte område bliver større på grund af væske. Det resulterer også i, at personen mister styrke og funktionalitet.

Det er værd at slå fast, at en sene er en fiberstruktur, som forbinder en knogle til en muskel eller en muskelgruppe. Det vil sige, at senen binder musklen til knoglevævet for at udvikle den ønskede bevægelse.

Senebetændelse i skulderen er resultat af en overbebyrdning af anatomien forårsaget af intens eller gentagende anvendelse ligesom de andre former af denne skade. Problemet med dette særlige led er, at det har tendens til at genopstå, og personen med det bør altid tage forbehold.

Mere end halvdelen af alle mennesker vil få senebetændelse på et tidspunkt i deres liv. Det angiver betydningen af denne lidelse. Senebetændelse i skulderen er en af de mest hyppige typer.

Årsager til senebetændelse i skulderen

Voldsom kraft eller tung, gentagende anvendelse af en sene kan føre til betændelse. Med hensyn til senebetændelse i skulderen vil det overanstrengte led være skulderbladet, som forbinder overarmsknoglen med kravebenet.

Hos ældre skal knogleskørhed inkluderes som en faktor. Når leddene bliver stive over tid, er det nemmere at få senebetændelse i skulderen med mindre indsats.

Knoglerne lider dog ikke kun fra en fremskreden alder. Senerne svinder også ind og bliver hårdere over årene. Med mindre elasticitet er det logisk, at en forstrækning fører til betændelse.

En særlig risikogruppe er sportsfolk, som bruger den øvre del af deres kroppe i deres træning. Roning, basket, boksning, baseball og andre sportsgrene er mere modtagelige for senebetændelse i skulderen.

Skelnen mellem sport og degenerative sygdomme er dermed dukket op. Det første sker hos unge personer, der er atleter i sport, som involverer meget bevægelse af skulderen. De sidstnævnte er ældre patienter med en historik med knogleskørhed.

Kvinde med senebetændelse i skulderen

Senebetændelse i skulderen er smertefuldt og opstår som regel på grund af pludselige og gentagende bevægelser.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Sådan kan du lindre skuldersmerter med naturmedicin

Symptomer på senebetændelse i skulderen

Når senebetændelse opstår i skulderen, er det første symptom smerte ved bestemte bevægelser. Det behøver ikke at være store bevægelser. Smerte kan opstå ved små drejninger af leddet.

Der er også overfølsomhed i det ramte område. Det gør ondt at røre ved det, især ved de mest betændte sener. Tætsiddende tøj kan forårsage irritation og akut ubehag.

Smerten er værre om natten på grund af måden, vi sover på. Måden, skulderen er placeret på, betyder, at der er mere pres på den, og ubehaget forstyrrer hvile. Det bedste råd til patienter er at sove i en siddende stilling for at mindske ubehaget.

Funktionel impotens er måske det mest bemærkelsesværdige. En skulder med senebetændelse kan ikke strækkes, og man kan heller ikke nå genstande tæt på sig. Det gør det svært at lave mad, dyrke motion, tage tøj på, binde sko og meget mere.

Mand med ondt i skulderen

For en ung atlet er skader et problem, når det kommer til at kunne fortsætte træningen.

Behandling

Behandling af senebetændelse i skulderen er konservativ i de fleste tilfælde. Målet er at undgå artroskopisk kirurgi og i stedet prøve at behandle det med fysioterapi.

Hver patient har en specifik plan, de skal følge. En ældre person med knogleskørhed er ikke det samme som en ung atlet, der er skadet under træning. Mulighederne for fremtiden er forskellige.

Anvendelse af anti-inflammatoriske midler er efter eget skøn af behandleren og patienten. De reducerer hævelse i området, men hvis de ikke anvendes sammen med fysioterapi, hvile og en ispose, vil de ikke være så effektive. De er passende i begyndelsen af lidelsen for at forbedre følelsen.

Blandt de anti-inflammatoriske midler er der to muligheder: Steroid og ikke-steroid.  De første er kortikosteroider, som bør have et begrænset forbrug med hensyn til dage og doseringer for at undgå bivirkninger. De sidstnævnte giver mulighed for større fleksibilitet, men det har også bivirkninger forbundet med fordøjelsessystemet.

Senebetændelse i skulderen er anderledes for hver alder

Det bør være tydeligt, at senebetændelse i skulderen er anderledes for alle. Nogle gange går det ubemærket hen og påvirker ikke patientens hverdag. Det kan hele af sig selv efter to uger, uden at man bemærker det.

Det er anderledes for sportsfolk, fordi de skal begrænse deres træning og aktivitet. Eller en kontoransat, som sidder ved et skrivebord hele dagen. De kan ikke arbejde på grund af smerten, når de sidder ned.

Hvis du lider af senebetændelse, er det bedst at tale med en læge. De vil udføre nogle tests til diagnose, og hvis det er nødvendigt, henviser de til en fysioterapeut for at kunne aftale behandlingen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Marzoa, I. Ferreiro, et al. “Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso.” Rehabilitación 39.3 (2005): 113-120.
  • Bravo Acosta, Tania, et al. “Valor de la ecografía musculoesquelética en el dolor agudo de hombro.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 8.2 (2017): 256-258.
  • Jiménez-Martín, A., et al. “Tratamiento de la tendinitis calcificante de hombro mediante artroscopia.” Trauma Fund MAPFRE 23 (2012): 32-37.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.