Seneskedehindebetændelse i håndleddet: Symptomer, årsager og behandlinger

Seneskedehindebetændelse i håndleddet viser sig ved smerter og ømhed i håndleddet. Det er normalt forbundet med langvarig brug af håndleddet og gentagne bevægelser.
Seneskedehindebetændelse i håndleddet: Symptomer, årsager og behandlinger
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Seneskedehindebetændelse i håndleddet skyldes en inflammatorisk, kronisk og degenerativ proces i den fibrøse struktur (senen), der forbinder musklen med knoglen. Håndleddet består af flere sener, og flere kan være påvirket samtidig.

Skaden opstår normalt, når senen krydser en anden eller går over et knoglefremspring. Den viser sig med smerter og ømhed omkring håndleddet, som kan være langvarig.

Håndleddets anatomi

Området mellem underarmen og hånden er det område, der kaldes håndleddet. Knoglemæssigt indeholder det den fjerne del af underarmsknoglerne (radius og ulna) og den indledende del af håndrodsknoglerne, der slutter sig til dem.

Der findes mange led mellem knoglerne i dette område. I mellemtiden er der endnu flere ledbånd, der forbinder knoglerne med musklerne og giver håndleddet stabilitet og bevægelighed.

Ved håndleddet forbinder senerne underarmens muskler med knoglerne i hånden og fingrene. Disse sener opdeles i to kategorier: Bøjesener og strækkesener.

Desuden er disse sener omgivet af en kappe, der er foret med synovialvæv. Skeden og senen indeholder synovialvæske, som gør det muligt for senerne at glide. Patologisk inflammation opstår ikke kun direkte i senen, men også i dette område.

Rødme viser seneskedehindebetændelse i håndleddet

Håndleddet er stedet for forskellige former for smerter. Smerter som følge af seneskedehindebetændelse bliver ofte kroniske.

Hvad er seneskedehindebetændelse i håndleddet?

Seneskedehindebetændelse i håndleddet betragtes som en kronisk og degenerativ tilstand, da symptomerne ofte ikke er tydelige, før der er gået en betydelig mængde tid.

Typisk er de mere almindelige i højre hånd, fordi det er den dominerende hånd i størstedelen af befolkningen. Den gennemsnitlige diagnosealder ligger mellem det femte og sjette årti i livet (50-60 år).

Der findes forskellige varianter af seneskedehindebetændelse i håndleddet. Disse omfatter De Quervain’s tenosynovitis, intersektionssyndrom og sjette kompartmentsyndrom.

De Quervain’s tenosynovitis er den mest almindeligt diagnosticerede type senebetændelse. Denne variant af håndledssenebetændelse er en stenoserende (dvs. konstriktiv) tenosynovitis af seneskederne i tommelfingerens ekstensorer på håndleddets laterale side. Den viser sig med smerter og funktionel begrænsning af tommelfingeren.

Tendonitis, tenosynovitis eller peritendinitis?

Pr. definition er tendonitis en inflammatorisk og degenerativ proces i senen, mens tenosynovitis henviser til betændelse i den synoviale kappe, der dækker senerne. I mellemtiden er peritendinitis den inflammatoriske proces, der opstår lige ved skæringspunktet mellem musklen og senen.

Du vil måske kunne lide: Akupunktur til at behandle ledsmerter

Årsagerne til seneskedehindebetændelse i håndleddet er forbundet med overbelastning af leddet

Der er mange forskellige årsager til seneskedehindebetændelse i håndleddet, men de fleste er baseret på tab af senens elasticitet på grund af aldring (og det deraf følgende tab af kollagen) og overbelastning af leddene i forbindelse med mekanisk belastning.

Her henviser “mekanisk belastning” til kombinationen af tung brug med gentagne bevægelser og håndleddets styrke og stilling. Grundlæggende kan enhver handling, der genererer gentagne og langvarige belastninger af muskler og sener, forårsage denne tilstand.

Seneskedehindebetændelse i håndleddet er en del af almindelige arbejdsskader. Faktisk mener specialister, at forekomsten af hånd- og håndledssygdomme hos manuelle arbejdere er op til 45 %.

På arbejdspladsen skyldes senebetændelse i håndled gentagne manuelle bevægelser som f.eks. brug af en skrivemaskine, en computer eller en mobiltelefon. Brugen af udstyr, der involverer kraft mellem tommelfinger og pegefinger, forårsager også lidelsen.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Tolv øvelser til senebetændelse i skulderen

Symptomerne på seneskedehindebetændelse i håndleddet

Det vigtigste symptom på seneskedehindebetændelse i håndleddet er intense smerter omkring området, når man udfører bevægelser eller holder på genstande. I mellemtiden, hvis den forårsagende faktor er vedvarende over tid, udvikler symptomerne sig til vedvarende smerter selv med hvile.

I det hele taget kan du også bemærke følgende symptomer, hvis du har seneskedehindebetændelse i håndleddet:

I første omgang kan symptomerne aftage eller blive bedre ved ophør af gentagne bevægelser eller hvile. På lang sigt bliver smerterne dog ofte vedvarende.

Seneskedehindebetændelse i håndleddet kræver medicinsk vurdering

Alle symptomer på seneskedehindebetændelse i håndleddet bør henvises til en læge med speciale i bevægeapparatet, dvs. en traumatolog eller en ortopædkirurg. Fagpersonen vil stille diagnosen ved at udspørge dig og foretage en fysisk undersøgelse.

På tidspunktet for konsultationen er der normalt tegn på stivhed i leddet, hævelse og smerter, når håndleddet bevæges.

Diagnosen er klinisk. I nogle tilfælde anmodes der dog om en ultralydsundersøgelse af blødt væv eller MR-scanning for at vurdere den berørte sene og betændelsens omfang mere præcist. Et røntgenbillede af håndleddet kan også bruges til at udelukke knogleskader i tilfælde af traumer.

Behandlingen af seneskedehindebetændelse i håndleddet

Behandlingen af seneskedehindebetændelse i håndleddet afhænger af dens sværhedsgrad. Den starter dog altid med konservativ, ikke-invasiv medicinsk behandling.

Typisk består denne tilgang af følgende:

I meget smertefulde tilfælde kan lægerne overveje kortisonindsprøjtninger eller bedøvelse. Når den konservative tilgang ikke hjælper med at løse symptomerne, kan lægerne også ty til kirurgisk behandling.

Et håndled bindes ind

Immobilisering af håndleddene kan anbefales i op til tre uger som en del af behandlingen.

Nogle afsluttende råd

For at forebygge tilbagefald i tilfælde af seneskedehindebetændelse i håndleddet er den vigtigste anbefaling at ændre den aktivitet, der synes at være kilden til problemet. Hvis du stadig har brug for at bruge dine hænder meget dagligt, er det en god idé at ændre håndleddets hvilestilling eller bruge en håndledsskinne.

Desuden bør der udføres øvelser til at strække og varme musklerne og senerne op før enhver fysisk træning. Is for at reducere inflammation kan også hjælpe.

Det kan interessere dig ...
Behandlingen af seneskedehindebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er smertefuldt og kan føre til tab af bevægelse. Find ud af mere om behandlingen af seneskedehindebetændelse i denne artik...  • Castel A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 2010;2(38).
  • Medina C, Benet M, Marco F. El complejo articular de la muñeca: aspectos anatofisiológicos y biomecánicos, características, clasificación y tratamiento de la fractura distal del radio. Med Sur 2016;4(14). Disponible en http://medisur.sld.cu/index.php/medisur/article/view/3361.
  • Thomsen J, Mikkelsen S, Andersen J, Fallentin N, Loft I, Frost P, et al. Risk factors for hand-wrist disorders in repetitive work. Occup Environ Med 2007; 64:527–533. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17387137/.
  • Zepeda J, Carranza A. Determinación de factores causantes de Tendinitis de Muñeca. Rev. Fac. Med 2017;1(23).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.