Septate uterus: Graviditetskomplikationer

Septate uterus er en medfødt misdannelse, som øger risikoen for abort. Kender du symptomerne?
Septate uterus: Graviditetskomplikationer
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 april, 2023

Livmoderen kaldes septate uterus, når dette organ er delt i to dele af en membran, som kaldes en “septum”. Denne tilstand er til stede ved fødslen og kan kun korrigeres ved operation.

Medfødte uterusanomalier forekommer hos ca. 4 % af kvinderne. Denne særlige tilstand udgør mellem 30 og 90 % af disse uregelmæssigheder. I denne sammenhæng kan det siges at være et meget almindeligt problem.

Tilstedeværelsen kan dog føre til komplikationer under graviditeten. Især medfører det en risiko for abort, der varierer fra 25 % til 47 %. Selvfølgelig er der også andre komplikationer. I denne artikel vil vi se nærmere på dem.

Hvad er septate uterus?

Septate uterus er en medfødt misdannelse, hvor der er en membran, der løber gennem hele organet og deler det i to dele. Denne membran – kaldet et septum – løber fra den øverste del af livmoderen og kan nå livmoderhalsen eller endog skeden.

Under normale forhold er livmoderen et hult organ i form af en omvendt pære. Hvis den er septat, har den ikke ét, men to hulrum. Mange kvinder kan have denne abnormitet uden at vide det, selv efter graviditet og fødsel. Det opdages normalt først, når det giver problemer, især tilbagevendende aborter.

Den septate livmoder kan være af tre typer:

 • Delvis septate. Dette opstår, når septum ikke når frem til livmoderhalsen.
 • Komplet septate uterus. Hvis septum når til livmoderhalsen.
 • Septat livmoder og vagina. Svarer til tilfælde, hvor septum strækker sig ind i vagina.
Model af livmoder

Symptomer

De fleste kvinder med septate uterus har ingen symptomer. Som nævnt ovenstående opdages denne abnormitet oftest først, når der foretages en undersøgelse for at identificere årsagen til tilbagevendende aborter.

Det er meget sjældent, at den bliver diagnosticeret før puberteten. Under alle omstændigheder er det muligt, at der efter puberteten kan forekomme mere smertefulde menstruationer end normalt. Det er dog meget almindeligt at normalisere smerterne eller tilskrive dem andre årsager.

Det er også muligt at opleve bækkensmerter før eller efter menstruation. Desuden er brugen af tampon måske ikke tilstrækkelig til at forhindre udsivning af menstruationsblod.

Disse symptomer er normalt milde og går derfor ofte ubemærket hen.

Årsager

Septate uterus er en genetisk anomali, og eksperterne ved stadig ikke, hvad der forårsager den. Hypoteser tyder på, at det opstår under den embryonale udvikling. Der er to kanaler, kaldet “Mullerian ducts”, som under normale forhold går sammen og danner livmoderen.

Normalt dannes æggelederne først sammen med livmoderen. Efter denne proces forbliver der en membran eller septum, som genindtages af kroppen. Hvis dette ikke sker, forbliver vævet i livmoderen, og de to hulrum dannes.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hyperemesis gravidarum: Alvorlig graviditetskvalme

Virkninger af septate uterus på graviditeten

Septate uterus er ikke nødvendigvis et problem. Det forårsager ikke altid sundhedskomplikationer, og det forhindrer heller ikke altid en normal graviditet eller fødsel. Alligevel er det i nogle tilfælde en risikofaktor.

Selv om det ikke påvirker sexlivet eller fertiliteten, er det en kendsgerning, at denne type livmoder øger risikoen for abort, især i graviditetens andet trimester. Det er også muligt, at den kan generere vanskeligheder som f.eks:

 • Placering af fosteret. Når der er tale om septate uterus, er der større sandsynlighed for, at barnet ligger i en “sædestilling” ved fødslen. Det skyldes, at det har mindre plads til at rotere med hovedet nedad.
 • Kejsersnit. På grund af fosterets ukorrekte positioner er der større sandsynlighed for at få en kejsersnitfødsel.
 • For tidlig fødsel. Der er større risiko for at føde før 37 ugers graviditet med alt, hvad det indebærer.
 • Lav fødselsvægt.
 • Det er blevet konstateret, at kvinder med septate uterus har større risiko for at udvikle endometriose.

Diagnose

Fordi en septate uterus normalt ikke giver symptomer, er det meget almindeligt, at den ikke bliver diagnosticeret. Nogle gange opdages det ved en rutineundersøgelse, men i de fleste tilfælde bliver det først opdaget efter flere aborter.

Det er normalt, at lægen først foretager en bækkenundersøgelse. Men med mindre der er tale om septate uterus og vagina, gør en sådan klinisk undersøgelse det ikke muligt at stille en diagnose. Den bedste måde at identificere det på er med billeddannende undersøgelser, som f.eks:

 • En ultralyd.
 • En magnetisk resonansafbildning.
 • Hysteroskopi.

Disse undersøgelser gør det muligt at bestemme længden og tykkelsen af skillevæggen. Andre lignende tilstande bør udelukkes under diagnosen, såsom bicornuate uterus, hvor livmoderen ikke traditionelt er formet som en omvendt pære, men som et hjerte, men uden septum.

Behandling

Denne tilstand kræver kun behandling, hvis den forårsager problemer såsom tilbagevendende aborter eller overdrevne smerter. Mange kvinder med denne anomali har normale graviditeter og fødsler, enten naturligt eller efter lægens anvisninger.

Behandlingen af denne misdannelse er kirurgi. Det anbefales ikke til unge, asymptomatiske kvinder eller til kvinder, der ikke ønsker at få børn. Den sædvanlige procedure kaldes “hysteroskopisk metroplastik” og består i at fjerne septum.

Det er en ambulant operation, hvor der indføres et apparat i livmoderen – gennem livmoderhalsen – og vævet skæres op. Det tager mellem 30 og 60 minutter. Det er normalt et sikkert indgreb. Det indebærer dog sjældne risici som f.eks:

 • Reaktioner på bedøvelse.
 • Infektion.
 • Unormal blødning.
 • Beskadigelse af livmoderhalsen.
 • Skader på livmoderen.
Læge med model af livmoder forklarer om septate uterus

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Alt, der er at vide om vandfødsel

Afsluttende anbefalinger om septate uterus

De fleste kvinder, der bliver opereret for at korrigere en septatativ livmoder, kan senere gennemgå en normal graviditet. Succesraten anslås til at være 53,5 %. Postoperative komplikationer er meget sjældne.

Hvis en gravid kvinde har denne tilstand, bør hun følge alle faglige anbefalinger. Hun bør kontakte sin læge, hvis hun oplever vaginal blødning, bækkenkramper, sammentrækninger eller bristning af membranerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rikken J, Leeuwis-Fedorovich NE, Letteboer S, Emanuel MH, Limpens J, van der Veen F, Goddijn M, van Wely M. The pathophysiology of the septate uterus: a systematic review. BJOG. 2019 Sep;126(10):1192-1199. doi: 10.1111/1471-0528.15798. Epub 2019 May 15. PMID: 31004459.
 • García León, F., Kably Ambe, A., Meden, W. V. D., Dosal, M., & Escarcega, H. (1998). Utero septado con duplicación cervical y tabique vaginal: una malformación rara. Ginecol. obstet. Méx, 489-91.
 • Rikken JF, Kowalik CR, Emanuel MH, Mol BW, Van der Veen F, van Wely M, Goddijn M. Septum resection for women of reproductive age with a septate uterus. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 17;1(1):CD008576. doi: 10.1002/14651858.CD008576.pub4. PMID: 28093720; PMCID: PMC6464821.
 • Bendifallah, S., Silberstein, M. E., Levaillant, J. M., & Fernandez, H. (2015). Malformaciones uterovaginales y fertilidad. EMC-Ginecología-Obstetricia, 51(3), 1-12.
 • Dilbaz, B., Mert, S. A., Diktas, E. G., Kose, C., & Ustun, Y. E. (2022). The effect of hysteroscopic metroplasty on fertility in T-shaped and Y-shaped dysmorphic uterus. In The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care (pp. 1–6). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/13625187.2022.2085681

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.