Mulige psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten

Psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten er normale, men hvilke kan forekomme? Her fortæller vi dig om dem.
Mulige psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 30 januar, 2023

At forvente et barn er en vidunderlig oplevelse. Der vil ske ændringer, som vil ændre din livsstil fuldstændigt. Men før graviditeten kommer til ende, er det vigtigt at være opmærksom på de mulige psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten, som mange mødre gennemgår.

Bekymringer, frygt og angst kan dæmpe glæden en smule.

Under hele processen er det vigtigt, at partneren og familien støtter moderen, så hun kan håndtere de følelsesmæssige og psykologiske forandringer ordentligt. Det kan være positivt at få hjælp fra en psykolog.

Den skyldige er hormonel ubalance

Royal College of Midwives forklarer, at høje niveauer af østrogen og progesteron udløser hormonelle ubalancer. Dette kan ændre humøret og få moderen til at føle sig vred eller ked af det uden nogen åbenlys grund.

På trods af at det er så ubehageligt, er det normalt, at tegnene forstærkes i tredje trimester. De følelsesmæssige og psykologiske ændringer skyldes en række forandringer i kroppen, som er uundgåelige. Det er dog også rigtigt, at andre faktorer også vil påvirke moderens velbefindende.

Psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten

Selv om hver kvinde kan have forskellige symptomer, er det almindeligt at opleve nogle af de følelsesmæssige og psykologiske forandringer, som vi nu vil gennemgå. Vi har organiseret dem efter trimester, da den hormonelle ubalance ikke er den samme i begyndelsen af graviditeten som i slutningen.

Træt gravid kvinde

Første trimester: Frygten

Det første trimester er en afgørende tid. American College of Obstetrics and Gynecology oplyser, at tidlige aborter er almindeligt og registreres i 10 % af de bekræftede graviditeter. Denne mulighed kan give anledning til stor frygt hos kvinden.

I dette trimester udføres der vigtige undersøgelser for at opdage, om barnet har en genetisk sygdom eller ændringer, der kan give anledning til et syndrom. Dette er endnu en grund til bekymring.

Andet trimester: Ændringer i kroppen

I andet trimester begynder maven at vise sig, og kroppen forandrer sig. Hofterne udvides, vægtøgning er normalt, og trætheden øges.

Selv om dette trimester er forholdsvis stabilt, fordi kvalmen allerede er forsvundet, kan man få et vist had-kærlighedsforhold til sin egen krop.

Moderen kan føle sig utryg ved sin nye kropsform, og hun kan føle sig utryg ved sex eller bekymre sig om strækmærker. Alt dette vil påvirke hendes humør.

Gravid kvinde foran spejl

At forstå de forventede ændringer i kroppen er en måde at mindske angsten på, mens månederne går.

Tredje trimester: Ambivalens dominerer

I tredje trimester sker de største følelsesmæssige ændringer i hele graviditeten. Moderen føler en ambivalens, hvor glæden ved fødslen blandes med frygten for den (især hos førstegangsfødende). Træthed, væskeophobning og søvnløshed kan også påvirke humøret betydeligt.

Desuden kan angst udløses af bekymring for alt det, der vil ske, når hun er på hospitalet, eller når vandet går. Det er normalt at have frygt på dette tidspunkt, og den kan være blandet med spænding. Det kan aldrig skade at bede om hjælp.

Psykologisk terapi til at håndtere følelsesmæssige ændringer under graviditeten

Det kan være vigtigt at gå til psykolog under graviditeten for at kunne nyde denne oplevelse så meget som muligt, uden at de psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten overvælder moderen. Ud over alle de beslutninger, du træffer, kan en af dem være at gå til en psykolog.

Det er dog tilrådeligt at vælge en terapeut, der har specialiseret sig i psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten. I skal være forberedt på de forandringer, der vil komme, for at gøre jeres forhold stærkt og solidt.

Fra start til slut kan graviditeten være magisk. Nogle kvinder har en bedre tid (med meget få symptomer) end andre. Følelserne ved at se dit barn komme til verden, holde dig i hånden og klamre sig til dig for at beskytte dig er uforklarlige. Det er en oplevelse, der får al den frygt og alle de bekymringer til at flygte væk.

Det kan interessere dig ...
Ændringer i huden under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ændringer i huden under graviditet

Hormonelle ændringer fører ofte til ændringer i huden under graviditet. Selvom de fleste er godartede, er det vigtigt at give særlig pleje.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gavilán-Rodríguez, L., & García-Gavilán, E. A. (2019). Embarazo, parto y puerperio sin la matrona de atención primaria. Relato biográfico de una madre. Archivos de la Memoria.
  • Morales, D. M., Bullones, M. A., Monge, F. J. C., Abellán, I. C., Moure, M. A. M., & Puente, C. P. (2008). Influencia de los factores psicológicos en el embarazo, parto y puerperio. Un estudio longitudinal. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (37), 5.
  • Ramírez, D. L. C., Acosta, M. E. H., Figueroa, R. I. A., Estrada, I. H., & Pérez, J. A. F. (2019). Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas. Atención Familiar26(2), 43-47.
  • López, M. E. G., & Calva, E. A. (2007). Alteraciones psicológicas en la mujer con embarazo de alto riesgo. Psicología y Salud17(1), 53-61.
  • Ruiz Chamorro, T. (2017). Impacto psicológico en la mujer durante el embarazo, parto y puerperio. Una revisión de la literatura (Bachelor’s thesis).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.