Alt, der er at vide om vandfødsel

Vandfødsel er en effektiv måde at lindre den vordende mors smerte på under en fødsel. Eftersom dets risici er minimale, er det en effektiv form for naturlig fødsel.
Alt, der er at vide om vandfødsel

Sidste ændring: 26 august, 2022

De seneste år vælger flere og flere kvinder at have forskellige typer af fødsler. Dermed beslutter mange gravide kvinder sig for at føde derhjemme eller beslutter sig for en vandfødsel. Vandfødsel er faktisk en mulighed, der er blevet mere populær, selvom ikke alle klinikker tillader det eller har det nødvendige udstyr til det.

I denne artikel får du mulighed for at lære mere om vandfødsel inklusiv dets fordele og ulemper, man bør overveje.

Vandfødsel

Kvinde i fødekar til vandfødsel

Ifølge Midwives Association i Spanien “er nedsænkning i vand en effektiv metode til smertelindring under fødsel, især i den sidste fase af det første stadie af fødslen”. Det består af at føde, mens kvindens mave er nedsunket i vand.

Det primære mål med en vandfødsel er dermed at lindre smerte. Nedsænkning i vand anses i den grad som ikke-farmakologisk behandling af smerte, som giver den gravide kvinde mulighed for at være i kontrol.

Denne metode blev først studeret i Storbritannien. Eksperter konkluderede, at det er så gavnligt, at nedsænkning i vand bør være tilgængeligt på alle sygehuse og klinikker under denne procedure.

Desværre er det ikke tilfældet i de fleste lande. Med andre ord har ikke alle sygehuse de specifikke fødekar eller udstyr såsom trådløse CTG-apparater.

Hvad består en vandfødsel af?

Nyfødt baby

For det første er det nødvendigt at have det nødvendige udstyr for at kunne vælge denne type fødsel samt tilstedeværelsen af en læge eller jordemoder.

 • Temperaturen i fødekarret bør være 37 grader. Hvis temperaturen er lavere, vil kvinden måske ikke slappe af. Hvis den er højere, kan det dog også være kontraproduktivt. Det anbefales ikke, at gravide kvinder bliver i vandet i mere end 90 minutter af gangen. Hun skal dermed gå op og i igen.
 • Vandet bør dække hendes mave. Med andre ord bør det nå op til hendes bryst.
 • Derudover er det bedst for hende at gå ned i fødekarret, når hun er mellem tre og fem centimeter udvidet. Der er dog ingen beviser på, om det er bedst på et tidspunkt frem for et andet. Nedsænkning er indikeret til udvidelsesstadiet. Mange foretrækker derfor ikke at blive i vandet under selve fødslen.
 • Det nødvendige udstyr skal være ved hånden. For eksempel kan det være en trådløs optager for at se, om babyen har det godt. Hvis det er tilfældet, kan specialisten spørge moderen, om hun ønsker at føde i karret eller ej.
 • Hvis moderen vælger at blive i vandet, er der ingen beviser for, at denne type fødsel er bedre end en fødsel ude af vand. I ethvert tilfælde bør man vide, at babyen trækker vejret gennem navlestrengen, indtil øjeblikket hvor den bliver klippet over. Der er derfor ingen risiko for, at babyen drukner.

Fordelene ved en vandfødsel

Kvinde i fødekar til vandfødsel

Ifølge International Confederation of Midwives er fordelene ved at forblive i vand under udvidelsesfasen som følger:

 • Bedre afslapning i mellemkød, vagina og livmoder.
 • Det faciliterer bevægelse og tilpasning af stillinger, som fremmer, at fosteret kan bevæge sig ned (squat og på knæ).
 • Vandterapi kan forkorte udvidelsesstadiet.
 • Fosteret får gavn af en afslappet mor, eftersom det maksimerer ilt til moderkagen.
 • Det faciliterer også afslapning på grund af vægtløshed. Den milde vasodilation, der forekommer i vand, sænker derudover også blodtrykket og øger moderens puls, hvilket forårsager en øgning af ilt i livmoderen og hos fosteret.
 • Med hensyn til fødslen fremmer vand babyens overførsel fra fostervandet til den ydre verden.
 • I de fleste tilfælde giver afslapning og smertelindring mulighed for en naturlig fødsel uden smertelindring.

Hvad er risiciene og ulemperne?

Der er nogle få ulemper såsom:

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hud mod hudkontakt: Essentielt efter fødslen

Konklusioner

Vandfødsel lader til at have flere fordele end ulemper. Alligevel afhænger det af hver graviditet, og om det er risikabelt eller der er komplikationerI den forstand vil lægen afgøre, om det anbefales eller ej.

En vandfødsel har derudover en anden fordel. Den vordende moder er i stand til at træffe beslutninger om, hvordan hun ønsker at føde sit barn. Det kan gøre hende meget mere selvsikker under fødslen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Elizabeth R Cluett, Ethel Burns, “Immersion in water in labour and birth”, Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15; (2): CD000111.
  • Sonia Uceira-Rey et al. “Procedimiento de inmersión en el agua para el trabajo de parto en el Hospital da Barbanza”, Matronas Prof. 2015; 16(1): 12-17
  • Richmond H, “Women’s experience of waterbirth”, Practising Midwife, 6, 26-31, 2003.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.