Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene: Hvad er årsagen?

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene bør i princippet ikke give anledning til bekymring. Det er kun nødvendigt at søge lægehjælp, hvis denne situation varer i lang tid eller har usædvanlige karakteristika.
Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene: Hvad er årsagen?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er meget almindeligt. Faktisk er variationer i menstruationscyklus normalt på alle stadier af livet, men det forekommer oftere hos unge.

Når det er sagt, er det også vigtigt at lære at identificere, hvornår uregelmæssige menstruationer i ungdomsårene er et tegn på, at der er noget galt. Nogle gange er der et sundhedsproblem, eller der er en specifik faktor, der forårsager det.

Visse aspekter, såsom blandt andet ernæringskvalitet, kropsmasseindeks, socioøkonomisk status og humør, påvirker forekomsten af uregelmæssig menstruation i ungdomsårene. Det kan også være forårsaget af et sundhedsproblem. Lad os se nærmere på det.

Ungdomsårene og menstruationscyklussen

Sur smiley ved kvindes underliv symboliserer uregelmæssig menstruation i ungdomsårene

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er ret almindeligt, men vi skal være opmærksomme.

Lad os begynde med at huske på, at menstruation er afstødning af endometrium , en slimhinde, der beklæder livmoderen. Når den er afstødt, opstår der blødning, og den udskilles. Dette sker hver måned på grund af de kvindelige hormoner.

En normal menstruationscyklus varer i gennemsnit 28 dage. Disse tælles fra starten af en menstruation til starten af den næste. Det betragtes stadig som normalt, hvis menstruationen kommer syv dage før eller syv dage efter. Det vil sige mellem 24 og 38 dage.

Nogle eksperter mener, at da uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er meget almindeligt, kan det betragtes som normalt, at menstruationscyklusen kan vare mellem 21 til 45 dage. Nogle læger advarer dog om, at dette også kan være et symptom på et helbredsproblem, og at det ville forsinke diagnosen at anse det som normalt.

Udviklingen i ungdomsårene

Gennemsnitsalderen for den første menstruation er 12,5 år. Det anses dog for normalt, at den opstår i alderen mellem 10 og 16 år. Når den opstår tidligere eller senere, kan det være tegn på en abnormitet.

Nogle piger får menstruation som 8- eller 9-årige. I disse tilfælde kaldes det for tidlig pubertet. Dette er normalt forbundet med metabolisk syndrom og bliver en risikofaktor for at udvikle hjerte-kar-problemer i voksenalderen.

I andre tilfælde opstår den første menstruation efter 16-årsalderen. Så taler man om sen eller forsinket pubertet. Dette er forbundet med øgede fertilitetsproblemer og kan også være et tegn på en kromosomal abnormitet eller et andet alvorligt problem.

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene

Som allerede nævnt er uregelmæssig menstruation i ungdomsårene meget almindeligt. Det er f.eks. normalt, at en pige får sin menstruation og derefter har en forsinkelse på flere måneder før den næste menstruation. Det rimelige interval er seks måneder uden menstruation.

Hvis hun efter seks måneder stadig ikke har fået sin menstruation igen, er det først tilrådeligt at vente yderligere tre måneder. Hvis hun efter denne periode ikke har menstruation, også kendt som amenoré, er det bedst at konsultere lægen.

Meget korte cyklusser, kortere end 21 dage, eller meget lange cyklusser, længere end 38 dage, er også en grund til konsultation, selv om de ikke altid er unormale.

Uregelmæssige menstruationer i ungdomsårene viser sig også ved blødning. Hvis den varer mere end syv dage eller mindre end to dage, betragtes den som unormal. Også når der er for lille eller for kraftig blødning, eller blødning forekommer uden for menstruation, er det vigtigt med en medicinsk vurdering.

Hvorfor sker det?

Hovedårsagen til uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er tilstedeværelsen af anovulatoriske cyklusser. Dvs. cyklusser uden ægløsning. I denne proces frigiver æggestokkene et æg, mens hormoner skaber ændringer i livmoderen for at gøre den egnet til graviditet.

Hvis ægget ikke bliver befrugtet, bliver livmoderslimhinden udstødt og kommer ud gennem skeden i form af blødning. Hvis der ikke er nogen ægløsning, er processen ikke afsluttet. I disse tilfælde opstår menstruation ikke, og når den gør det, giver det lange menstruationer.

Det er almindeligt, at de første menstruationscyklusser er anovulatoriske. Det anslås, at dette sker hos mellem 30 % og 55 % af teenagepigerne i løbet af de første to til fire år efter deres første menstruation. I de fleste tilfælde er dette årsagen til uregelmæssigheden.

Andre årsager til uregelmæssig menstruation i ungdomsårene

Normalt bliver menstruationscyklusen med tiden mere regelmæssig og stabil. Andre mulige årsager til uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er som følger:

 • Kropslig umodenhed. Hypothalamus, hypofyse eller æggestokke har ikke nået tilstrækkelig modenhed.
 • Overdreven fysisk træning. Dette kan forårsage forsinket menarche, manglende ægløsning eller manglende menstruation.
 • Spiseforstyrrelser. Hvis der ikke er nok fedtvæv eller fedt i kroppen, kan der opstå menstruationsforstyrrelser.
 • Overskydende kropsfedt forstyrrer også menstruationscyklussen.
 • Graviditet.
 • Stress.
 • Stråling eller kemoterapi.
 • Skade på livmoderen.
 • Problemer med skjoldbruskkirtlen. Disse forårsager ofte uregelmæssigheder i menstruationen.
 • Turner- eller Swyer-syndromer. Det er genetiske sygdomme, der kan forårsage uregelmæssig menstruation i ungdomsårene.
 • En tumor i hypofysen eller æggestokkene.
 • Dysfunktion i hypothalamus.
 • Anatomiske abnormiteter i kønsorganerne.
 • Polycystisk ovariesyndrom.
 • Primær ovarieinsufficiens.
 • Hyperandrogenisme. Dette er en overdreven produktion af androgener, som får hår til at vokse i ansigtet, på brystet og på maven.
 • Seksuelt overførte sygdomme.

Hvad skal man gøre ved uregelmæssig menstruation i ungdomsårene?

En ung pige bliver holdt udenfor

Hvis din menstruation er for kort eller for lang, bør du kontakte din læge.

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er ikke som sådan en grund til at søge læge. En fagperson bør kun konsulteres, hvis fraværet af menstruation varer i mere end seks måneder, hvis der er store kontraster i blødningsmængden, eller hvis blødning forekommer uden for menstruationen.

Det er også tilrådeligt at opsøge en læge i følgende tilfælde:

 • Menstruation på mindre end 21 dage, der gentager sig ofte.
 • En menstruation, der varer mere end syv dage.
 • Menstruation, der fortsat har betydelige uregelmæssigheder i tre år.
 • Meget stærke menstruationssmerter eller kramper.
 • Hår, der vokser i ansigtet, på brystet eller på underlivet.

Lægen vil oftest foretage en bækkenundersøgelse og i nogle tilfælde bede om en blodprøve. Generelt kan lidelser i forbindelse med uregelmæssig menstruation i ungdomsårene behandles med succes med lægemidler. Kun i få tilfælde er der behov for mere specialiserede behandlinger.

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene bør ikke give anledning til alarm

Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene er blot et af de problemer, som piger står over for i denne alder. Det er ikke tilrådeligt at bekymre dem vedrørende dette emne, da det kan forårsage unødig angst hos piger, der gennemgår en betydelig forandring i deres krop.

Det er meget vigtigt for unge at være velinformeret om alle disse spørgsmål, da det vil hjælpe dem til at føle sig mere rolige og være bedre i stand til at opdage eventuelle abnormiteter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • MedlinePlus. Menstruación. https://medlineplus.gov/spanish/menstruation.html
 • Soriano-Guillén, L., & Argente, J. (2011, May). Pubertad precoz central: aspectos epidemiológicos, etiológicos y diagnóstico-terapéuticos. In Anales de Pediatría (Vol. 74, No. 5, pp. 336-e1). Elsevier Doyma.
 • De Pediatría, S. A., & Subcomisiones, C. (2010). Trastornos del ciclo menstrual en la adolescencia. Arch Argent Pediatr, 108(4), 363-369.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.