Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling

Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling
Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling

Sidste ændring: 28 marts, 2019

Uregelmæssig vaginal blødning er forårsaget af mange ting herunder hormonelle problemer, seksuelt overførte sygdomme, infektioner, overgangsalder, fibromer, ovariecyster og meget andet. Lær om alle de mulige årsager og hvordan det kan behandles i denne artikel.

Hvis du oplever uregelmæssig vaginal blødning, er det en god ide at gå til din gynækolog. Du har brug for en test for at bestemme årsagen, og for at udelukke eventuelle mulige komplikationer.

Blødning der opstår i midten af din menstruationscyklus er kendt som intermenstruel blødning eller metroragi.

Det er præget af tilstedeværelsen af blod uden for de dage, der svarer til dine normale menstruationsdage.

Metroragi kan skyldes flere forskellige faktorer, og mange tror, at det er forårsaget af uregelmæssige menstruationscyklusser, men det er det ikke.

Blødning mellem dine menstruationer er et tegn på, at noget er forkert, så det er vigtigt at identificere årsagen og undgå komplikationer.

Hvis du har temmelig regelmæssige menstruationer og nogensinde har oplevet dette fænomen, skal du ikke være foruroliget – prøv bare at identificere årsagen til hvad der udløste blødning.

Hvis det sker med dig, og du ikke ved hvorfor, vil vi i dag vil fortælle om de vigtigste årsager til blødning uden for din normale menstruationscyklus.

Årsager til uregelmæssig vaginal blødning mellem menstruationer

Der er mange årsager, der kan føre til dette symptom. Gynækologer opdeler dem dog i tre hovedklasser:

 • Vaginal
 • Livmoder
 • Æggestokke

Da blødning kan stamme fra nogen af disse tre steder, kan din tilstand skyldes flere grunde.

Antikonceptionsmidler

P-piller

Præceptive piller eller p-piller og antikonceptionsmidler som f.eks. intrauterint udstyr (IUD’er), kan især forårsage uregelmæssig blødning.

Dette kan skyldes niveauet af hormoner indeholdt i piller eller, i tilfælde af en IUD, er det et problem med dets placering i livmoderen.

Hvis du har startet en ny præventionsbehandling og det sker med dig, skal du tale med din gynækolog. Han eller hun vil evaluere din situation og potentielt prøve en anden mulighed for at undgå dette problem.

Husk at enhver form for præventionsbehandling har en tendens til at ændre din menstruationscyklus på en eller anden måde. Det vil sige du kan opleve episoder med meget kraftig strømning, eller lige det de modsatte, meget lette menstruationer.

Hormonelle problemer er en årsag til uregelmæssig vaginal blødning

En kvindes krop producerer to hovedhormoner (østrogen og progesteron), som er ansvarlige for at regulere din menstruationscyklus.

Når der er en ubalance mellem de to, kan der forekomme uregelmæssig blødning, enten i løbet af menstruationen eller andre dage i cyklussen.

Dette kan føre til meget smertefulde menstruationer, meget kraftig strømning eller blødning mellem menstruationer. Sådanne ubalancer kan skyldes:

 • Skjoldbruskkirtel problemer
 • Polycystisk ovariesyndrom (pcos)
 • Fedme
 • Pludselig ophør med at bruge orale præventionsmidler

Seksuelt overførte sygdomme (STD’er) er også en årsag til uregelmæssig vaginal blødning

Ubeskyttt sex kan forårsage uregelmæssig vaginal blødning

STD’er, især gonorré og klamydia, kan forårsage symptomer på uregelmæssig vaginal blødning efter at have ubeskyttet sex.

Nogle af symptomerne på STD’er omfatter:

 • Feber
 • Inflammation eller smerte ved vandladning
 • Smerte under samleje
 • Usædvanlig vaginal udledning

Alle disse symptomer kan falde sammen med blødning midt i din menstruationscyklus.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det meget vigtigt at du straks konsulterer din læge. En undersøgelse skal udelukke eventuelle komplikationer og for at kunne få en ordentlig behandling.

Læs også: 5 utrolige citron skønhedsbehandlinger du kan lave hjemme

Infektioner

Dette er en af de mest almindelige årsager til uregelmæssig vaginal blødning og kan påvirke enten din vagina eller din urinvej.

Inflammation og irritation kan forårsage uregelmæssig blødning, men det er typisk meget mild når du har en infektion.

Du kan tiltrække en infektion gennem:

 • Dårlig hygiejne
 • Ukontrollerede hormonniveauer
 • Seksuelt overførte sygdomme
 • Vaginal douching

Overgangsalderen

Under det, der er kendt som peri-overgangsalderen, kan der forekomme uregelmæssig blødning. Dette er når du oplever let spotting eller meget let blødning når du går gennem overgangsalderen.

Selv når dine faste menstruationer er stoppet og dine æggestokke ikke længere er aktive, har nogle kvinder stadig en lille brunlig udledning som ligner blod.

Polypper er i livmoderen

Kvindelig kønsorgan

Disse vækster der stammer fra livmoderen, kan forårsage uregelmæssig vaginal blødning. Mange kvinder vil ikke mærke nogen ændringer eller vil opleve et andet symptom.

Tilstedeværelsen af blod eller mavesmerter kan være et tegn på, at der sker noget med din livmoder.

Fibromer

De er ikke-kræftformede svulster, der dannes inde i livmoderen og kan detekteres af en gynækolog. Nogle klare symptomer omfatter:

 • Smerte under samleje
 • Hyppigt behov for at urinere
 • Blødning mellem menstruationer

Læs også: 7 slags hjernemad der styrker din hjerneaktivitet

Ovariecyster

Disse genereres i æggestokkene og bliver brudt efter frigivelsen af ægget. Dette brud forårsager kramper, mavesmerter og vaginal blødning.

Cyster er den mest almindelige årsag til blødning mellem menstruationer.

Når du ser de første symptomer på uregelmæssig blødning, anbefaler vi at du ser din gynækolog. De vil evaluere din tilstand og potentielt hjælpe dig med at undgå et mere alvorligt helbredsproblem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.