Sergio Rico kommer sig: Er det muligt at vende tilbage til sport efter en fremkaldt koma?

Den sevillanske målmand vågnede op efter 22 dage i koma. Der venter ham en lang genoptræning, og selvom det ikke vides, om han vil få eftervirkninger, har andre atleter været i stand til at vende tilbage efter en induceret koma.
Sergio Rico kommer sig: Er det muligt at vende tilbage til sport efter en fremkaldt koma?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 24 januar, 2024

Efter 22 dage i fremkaldt koma efter en rideulykke vågnede PSG-målmanden Sergio Rico op og kunne komme ud af bedøvelsen. Hans partner, Alba Silva, sagde, at han kunne genkende sine kære, selvom han endnu ikke har genvundet sin tale.

Selvom dette er et vigtigt og håbefuldt skridt, kan eftervirkningerne være forskellige, og processen er lang. Andre atleter har dog haft exceptionelle rehabiliteringsforløb, der har gjort det muligt for dem at vende tilbage til professionel sport.

Sergio Rico og hans inducerede koma

Efter at have vundet Ligue 1-titlen med Paris Saint-Germain rejste den spanske målmand til landsbyen El Rocío i Huelva, Spanien. Der faldt han, da han red på en hest under den religiøse pilgrimsfærd. Dyret sparkede ham i hovedet og forårsagede en kranioencefalisk traumatisme med en hjerneskade.

Han blev straks overført til intensivafdelingen på Virgen del Rocío Hospital i Sevilla, hvor han blev intuberet og lagt i kunstig koma. Dette er også kendt som “farmakologisk koma” og er en procedure, der bevidst reducerer hjernens funktioner.

Ved hjælp af forskellige medikamenter bedøves patienten, så hjernens aktiviteter kræver mindre ilt, blod og glukose. På den måde “hviler” organet, og helingen fremmes.

Da hjerneskader øger det intrakranielle tryk, søger fremkaldt koma at beskytte mod sådanne skader ved at reducere blodgennemstrømningen og væskeansamlingen. I mellemtiden overvåges patienten konstant for at kontrollere udviklingen.

Selvom det generelt er en sikker procedure, indebærer den risici, hvilket betyder, at den kun bør bruges i ekstreme tilfælde.

Hvordan vil Sergio Ricos bedring fortsætte?

Den tid, en patient tilbringer i fremkaldt koma, afhænger af hvert enkelt tilfælde, men lægerne forsøger altid at holde den så kort som muligt. Det kan være mellem 2 dage og 2 uger, selvom der er folk, der har tilbragt mere end 6 måneder i denne type koma.

Hvad angår bedring, afhænger det blandt andet af den oprindelige skade. I Sergio Ricos tilfælde var der tale om et traume med hjerneskade.

Det er almindeligt, at folk oplever følgende problemer, når de kommer ud af fremkaldt koma:

Disse typer skader kan have fysiske eller psykiske følgevirkninger. Det er dog meget svært at afgøre deres omfang, da det afhænger af sværhedsgraden. Hvad angår Sergio Rico, er der ingen tvivl om, at målmanden har taget et stort skridt i retning af helbredelse.

Er det muligt at vende tilbage til sport efter fremkaldt koma?

Rehabiliteringen er langsom og progressiv. Det første, der normalt foretages, er en række evalueringer af fysioterapeuter, psykologer, kinesiologer og taleterapeuter. Alle disse fagfolk ledsager genoptræningsprocessen, da det er almindeligt, at det tager uger eller måneder at tale eller gå igen.

Derudover skal den tabte muskelmasse genvindes. Det er noget, der er vigtigt for en fodboldspiller som Sergio Rico. Af denne grund er kinesiologernes rolle afgørende. De udfører bl.a. udholdenheds- og muskelstyrkende øvelser, kardiorespiratorisk aktivering og kognitiv stimulering.

Genoptræning som en del af restitutionen

Restitutionen er forskellig i hvert enkelt tilfælde, men med tiden kommer mange mennesker sig helt. En artikel fra Cochrane Library, som samler flere undersøgelser udført på patienter, der har gennemgået intensiv pleje, antyder, at den positive effekt af træningsprogrammer afhænger af hvert enkelt tilfælde.

Samlingen omfatter 6 undersøgelser udført på 483 deltagere. Halvdelen af dem rapporterede forbedringer i funktionel træningskapacitet, mens de resterende ikke fandt nogen effekt. Artiklen konkluderer, at det ikke er muligt at fastslå en overordnet effekt af disse øvelser efter udskrivelse fra intensivafdelingen.

Atleter, der er vendt tilbage til aktivitet efter en fremkaldt koma

Her er nogle eksempler på mennesker, der har været igennem en fremkaldt koma, og som var i stand til at vende tilbage til sportslige aktiviteter.

Fabio Jakobsen

Den hollandske cykelrytter led et alvorligt fald under Tour of Poland i 2020, hvilket forårsagede skader på hans kæbe, ansigt og kranium. Han mistede næsten alle sine tænder, fik 130 sting i ansigtet, og hans stemmebånd blev lammet.

Efter et par dage i kunstig koma og flere operationer begyndte han at udvikle sig positivt. På trods af skaderne kunne han blot 3 måneder efter hændelsen vende tilbage til cykling, og 8 måneder senere vendte han tilbage til professionelle konkurrencer i Tour of Turkey.

Jakobsen repræsenterer et emblematisk tilfælde af sportsgenopretning efter at have været igennem fremkaldt koma. Ud over det fysiske arbejde skiller hans mentale styrke til at vende tilbage til elitebanerne, hvor han også opnåede betydelige sejre, sig ud.

Fabio Jakobsen

Álvaro Trigo har ligget i fremkaldt koma

Denne løber fra Madrid, Spanien, kom ud for en ulykke i 2018. Huset, hvor han boede, brød i brand, og han fik forbrændinger på 63% af sin hud. Han forblev i koma i 10 dage, mens han måtte gennemgå adskillige transplantationer for at genvinde sin hud.

Lidt efter lidt begyndte han at gå igen, og selvom prognoserne for, at han kunne løbe igen, ikke var opmuntrende, koncentrerede han sig om træning, der gjorde det muligt for ham at deltage i Sevilla maraton. Kun et år efter ulykken var Trigo i stand til at deltage i denne konkurrence.

Han deltog derefter i svømmebegivenheden Formentera til Sevilla i 2021 og svømmebegivenheden Cies Islands til Vigo det følgende år. Samtidig fortsatte han med at træne til nye maratonløb og kajakløb.

Álvaro Trigo lå i fremkaldt koma efter en brandulykke

Junior Sambia

I 2020 blev den franske fodboldspiller lagt i fremkaldt koma på grund af de alvorlige symptomer, han led af, efter at han fik COVID. Han måtte intuberes og lægges i respirator.

Han var dog i stand til at vågne op af komaen og begynde sin helbredelse. Sambia begyndte at spille igen og fik kontrakt med den italienske klub Salernitana, hvor han i øjeblikket spiller som midtbanespiller.

Junior Sambia på banen

Sergio Rico er i bedring, men har en lang vej foran sig

Nyheden om, at målmanden er ude af koma, er opmuntrende for hans generelle helbred. Men den genoptræning, der ligger foran ham, er hård og progressiv.

Man ved ikke meget om omfanget af den oprindelige hjerneskade, han fik, så det er også svært at vide, om han vil få følgesygdomme, eller om han vil kunne vende tilbage til konkurrence. Men som vi har set, er det muligt at vende tilbage til sport efter fremkaldt koma, hvilket flere atleter allerede har bevist.

Kilde til forsidebille: REUTERS.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.