Seriel monogami: Gå fra et forhold til et andet

Seriel monogami skyldes bl.a. frygten for at være alene, følelsesmæssig afhængighed og manglende selvværd. Har du tidligere sprunget fra et forhold til et andet?
Seriel monogami: Gå fra et forhold til et andet
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Seriel monogami er en praksis, hvor man hopper fra et forhold til et andet. Denne praksis bliver i stigende grad undersøgt på grund af dens negative konsekvenser.

Når et romantisk forhold slutter, begynder en slags sorgperiode. Som forskningen viser, er dette en sund følelsesmæssig reaktion, der er kendetegnet ved smerte. Nogle mennesker hopper dog straks fra et forhold til det næste.

Hvad kan der ligge bag denne adfærd?

Hvad er seriel monogami?

Når et forhold slutter og sorgprocessen begynder, er det normalt for en person at opleve et af følgende symptomer:

 • Tristhed.
 • Angst.
 • Vrede.
 • Ensomhed.
 • Skyldfølelse.
 • Hjælpeløshed.
 • Træthed.

De kan også opleve andre følelser, efterhånden som denne proces skrider frem. Men hvad sker der, hvis du springer denne proces over og starter et nyt forhold med det samme?

Psykolog Vicente Garrido udtaler, at serielle monogamister engagerer sig i denne praksis, fordi de mangler noget, og de tror, at de kan udfylde deres “tomrum” med en anden person.

Par holder i hånd

Har du været seriel monogamist? Hvad kan du gøre ved det?

Du er nødt til at analysere, om du har gjort det tidligere. Hvis du bemærker, at du har været single i forholdsvis korte perioder, og at du hopper fra den ene partner til den næste, er du sandsynligvis en seriel monogamist.

Du kan have andre problemer, sandsynligvis relateret til dit selvværd, din frygt for at være alene eller følelsesmæssig afhængighed.

Hvis dette giver passer på dig, skal du vurdere, hvad der ligger bag denne adfærd. Hvis du har et problem, som du skal løse for dit eget bedste, er det nemlig en god idé, at du opsøger en psykolog for at undgå at gentage denne adfærd, som i sidste ende kan være skadelig.

Hvorfor kan seriel monogami være skadeligt?

Mange mennesker tyer til denne adfærd for at undgå at skade deres selvværd. Men inderst inde gør de meget mere skade. Du tror, at den “følelsesløshed”, du føler, virker for dig, men hvis det nye forhold ikke er godt, er mere usundt end det gamle eller ikke går godt, så kan du lide endnu mere.

Det kan ende med at skade dit selvværd, og du vil måske aldrig løse din frygt for at være alene. Den følelsesmæssige afhængighed ville fortsætte, hvilket også er risikabelt, især når det handler om at nå dine mål.

Hvis du ikke ønsker at påvirke din selvrealisering, bør du tage fat på denne serielle monogami én gang for alle.

Sådan undgår du at falde i fælden med seriel monogami

Nogle analytiske tilgange fastslår, at denne adfærd er en følelsesmæssig krykke for dem, der ikke ønsker at sørge over deres eks-partner.

Det er dog bedst at følge nogle anbefalinger og starte et nyt forhold på en harmonisk og afslappet måde og sikre, at du er i stand til at give og modtage kærlighed.

Denne artikel kan interessere dig:5 tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold

Par krammer

Her er nogle af de ting, du kan gøre:

Analysér dine tidligere forhold. Analysér derefter, om du har oplevet perioder, hvor du har været single i længere tid, eller om du har forsøgt at forbinde dine følelsesmæssige sår med andre mennesker.

Hvis du har afsluttet et forhold for nylig, så tag dig lidt tid, før du går ind i et nyt. Hvor lang tid hver enkelt sorgproces vil vare, afhænger af den enkelte person, men prøv at vente på, at der går et par måneder, før du begynder at date en anden.

 • Prøv at identificere dine følelser efter et brud. Er du bange for at være alene? Ønsker du at gøre din eks jaloux? Hvis du besvarer disse spørgsmål, kan det hjælpe dig med at se, hvorfor du engagerer dig i seriel monogami.
 • Vær ansvarlig og handl bevidst. Husk, at det at gå ud med en anden person kun for at glemme en person fra din fortid eller for at udfylde et tomrum er ensbetydende med at bruge vedkommende.
 • Handl bevidst. Når du har identificeret dine følelser, skal du blive bevidst om, hvad du virkelig ønsker for dit følelsesliv. Ønsker du at springe fra det ene forhold til det andet? Have en stabil partner og et stabilt forhold? Kun udfylde tomrum i dit liv uden at afslutte den onde cirkel?
 • Hvis du føler, at du ikke kan gøre dette på egen hånd, bør du gå til en psykolog eller rådgiver for at få støtte eller ledsagelse. Du har måske brug for terapi for at løse dine indre problemer.

Beslut dig for at afslutte seriel monogami

Husk, at du er en komplet person med en masse styrker, der kan nå så langt, som du vil i livet. Faktisk kan du nå dine mål hurtigere alene eller med en stabil partner end med en person, som du kun bruger til at udfylde et følelsesmæssigt tomrum.

Vær ikke bange for at være alene. De bedste ting i livet sker som regel, når du går tilbage til udgangspunktet og begynder at træffe bevidste beslutninger.

Det kan interessere dig ...
Hvad er karaktertrækkene ved polyamori?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er karaktertrækkene ved polyamori?

Hvad er polyamori? Kort sagt giver polyamori dig mulighed for at elske flere mennesker på samme tid uden at lyve eller snyde. Lær mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Villegas Besora, M. (2006). Amor y dependencia en las relaciones de pareja. Revista de Psicoterapia17(68), 5–64.
 • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso45. Retrieved from http://cdd.emakumeak.org/ficheros/0000/0392/Pilar_Sanpedro.pdf
 • Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. (2017). Enseñanza e Investigación En Psicología22(3), 342–352.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.