Apati hos ældre voksne: Hvordan kan det forebygges?

Hvordan kan man forebygge apati hos ældre mennesker? I denne artikel vil vi diskutere dette vigtige emne, da det er vigtigt at passe på vores mentale velbefindende, når vi bliver ældre.
Apati hos ældre voksne: Hvordan kan det forebygges?

Sidste ændring: 14 november, 2022

Isolation, forsømmelse af følelsesmæssige bånd og tab af interesse for aktiviteter, som de engang elskede. Apati hos ældre voksne er en almindelig bekymring, som man ikke bør ignorere på noget tidspunkt, da det kan føre til dyb depression.

Ifølge det spanske selskab for familie- og samfundsmedicin (SEMFYC) lider op til 20 % af personer over 80 år af apati. Årsagerne kan være forskellige og er alle relateret til selve aldringen. Men ved du hvad? Der er måder at forebygge det på.

Hvad er tegnene på apati hos ældre voksne?

Tab af interesse for folk omkring dig er det tydeligste symptom på apati hos ældre voksne. Der er ikke længere lyst til at tilbringe tid med deres børnebørn og slet ikke med deres venner. Kortspil eller aftener på terrassen, hvor man snakker, er ikke længere tiltrækkende.

At man ikke tager sig af sig selv er et andet tegn på apati hos ældre voksne. I dette tilfælde er der tale om aspekter af personlig hygiejne, ernæring og den måde, de klæder sig på. Det er som om, at intet betyder noget. Som om de er holdt op med at elske sig selv.

Et andet tegn på apati hos ældre voksne er ligegyldighed. Ligegyldighed over for en vens dødelige sygdom eller over for samfundsmæssige begivenheder i nyhederne. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er ligeglade med alting, men at de er apatiske, og det er et tegn på mulig depression.

Mand får et hjerteanfald

Hvordan hænger apati og alderdom sammen?

Det er vigtigt, at apati rammer 20 % af de ældre voksne, da dette fænomen synes at være tæt forbundet med alderdom. F.eks. kan Alzheimers sygdom være forbundet med apati, ligesom Parkinsons sygdom kan være det. Disse sygdomme gør folk afhængige af plejere og forringer deres livskvalitet.

Fald og slag i hovedet kan også have ændret nogle hjernestrukturer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle skader og på de humørsvingninger, der viser sig bagefter.

Der er andre faktorer, der også er forbundet med ensomhed. Børn har en tendens til at stifte deres egne familier, flytte væk fra deres forældre og synes aldrig at have tid til at tilbringe en weekend med dem. Mange ældre føler sig isolerede, og dette forårsager en dyb depression, der manifesterer sig i apati.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fire grunde til du føler dig ensom og løsningen

Diagnose og behandling af apati

For at diagnosticere apati hos ældre voksne tages der hensyn til fire faktorer:

  • Manglende motivation.
  • Følelsesmæssige ændringer.
  • Virkninger på personens livskvalitet.
  • Adfærdsændringer.

Hvis disse faktorer opretholdes i en måned eller mere, er det et advarselstegn på, at noget er galt. Derfor er det nødvendigt at gå til lægen.

Med hensyn til behandling er der flere muligheder. Disse spænder fra indtagelse af medicin (antidepressiva, dopaminstimulerende midler, psykostimulerende midler, psykotrope midler) til kognitive stimuleringsterapier med øvelser, der bør udføres dagligt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Råd til at håndtere aldring

Anbefalinger til forebyggelse af apati hos ældre

Nu hvor du forstår lidt mere om årsagerne til og symptomerne, der manifesterer sig i alderdommens apati, vil vi se nærmere på nogle anbefalinger til at undgå den. Selv om det måske ikke ser sådan ud, er der måder at forebygge det på.

1. Opmuntr til sunde sociale relationer

For at forebygge apati i alderdommen bør man opmuntre til sociale relationer, da symptomet kan være relateret til ensomhed. Selv hvis man bor langt væk, er det også en god idé at tage sig af vores ældre, at tilbringe weekender med dem, at besøge dem, når vi kan, og at ringe til dem dagligt, hvis det er nødvendigt.

2. Sørg for, at de deltager i aktiviteter

Vi kan inddrage de ældre i mange forskellige aktiviteter, uanset om det er at spille skak eller dyrke yoga. Det vil hjælpe dem med at holde sig aktive og føle sig bedre tilpas. Desuden vil det være meget mere berigende, hvis vi laver aktiviteterne sammen med dem.

3. Bed dem om at samarbejde og hjælpe

Hvis de samarbejder om at lave mad, sætte noget tilbage på plads eller bygge et møbel, er det værdifuldt. Nogle gange beder vi måske ikke de ældre om at samarbejde, fordi de ikke er lige så hurtige som os, og det gør os utilpas. Men vi skal gøre en indsats, så de kan føle sig nyttige og forebygge begyndende apati.

Bedsteforældre med børnebørn

At tilbringe tid sammen med ældre er en enkel, sjov og praktisk måde at forebygge apati på.

4. Giv dem kærlighed og hengivenhed

Alle mennesker har brug for hengivenhed, og ældre mennesker har endnu mere brug for det. De kan føle sig meget ensomme, så enhver handling, såsom et kram eller blot at holde dem i hånden, er vigtig.

Forebyg apati hos ældre, før den opstår

Det er vigtigt at forebygge apati hos ældre, og med disse tips fortæller vi dig, at det virkelig er muligt. Når det er sagt, er det klart, at degenerative sygdomme eller andre omstændigheder kan have indflydelse. I disse tilfælde er det nødvendigt at bede om information og støtte fra en læge.

Nogle ting er dog i vores hænder, og det er her, vi kan gøre noget. Lad os kommunikere med dem, lad os invitere dem til at lave aktiviteter sammen, og lad os give dem den plads, de fortjener.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Espín Andrade, A. M. (2008). Caracterización psicosocial de cuidadores informales de adultos mayores con demencia. Revista Cubana de Salud Pública34, 1-12.
  • Keegan, E., & Garay, C. (2007). Terapia cognitivo-conductual de la esquizofrenia. Vertex. Revista Argentina de Psiquiatría18(76), 423-427.
  • Peláez, M. S., Bernal, J. G., Cámara, R. S., Iglesias, A. I. S., & Jahouh, M. (2020). Ansiedad, depresión y apatía en relación a la situación de fragilidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 149-158.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.