Hvordan du identificerer og distancerer dig selv fra giftige venskaber

Selv om det kan virke lidt egoistisk, skal du tænke på dig selv, før alle andre, og distancere dig selv fra giftige venskaber, der ryster din følelsesmæssige balance, og forstyrrer dit velbefindende.
Hvordan du identificerer og distancerer dig selv fra giftige venskaber
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

  Mennesker er naturlige sociale væsener, og dette forklarer, hvorfor venskaber er så vigtige i vores liv. I denne artikel vil vi snakke om hvordan du identificerer og distancerer dig selv fra giftige venskaber.

Uanset om du oplever behagelige øjeblikke sammen, deler hemmeligheder eller nyde en andens selskab, giver det at have venner en følelse af følelsesmæssig balance, som andre nogle gange ikke har.

En masse mennesker kan træde ind i dit liv og medføre giftge   venskaber som ændrer dine omgivelser og dine følelser. De skaber kaos, som du en masse gange synes er uforklarligt.

Venskaber er meget indflydelsesrige, og disse giftige venskaber spilder din energi på den ene eller anden måde. De begrænser, hvad du vil gøre, og de skaber negative følelser, som stress, depression og angst.

Lær at genkende, når nogen har en negativ indflydelse på dit liv og prøv at distancere dig selv fra dem, så du kan holde dig følelsesmæssigt   i balance. Nedenfor vil vi hjælpe dig med at identificere disse personer.

1. Den passive-aggressive form for giftige venskaber

 

Kvinde der er sur

Disse typer af mennesker er aldrig tilfredse. De er ude af stand til at sige det direkte,  men det er bedre at ende med at tale i cirkler omkring hvad de tænker og sige det indirekte eller insinuere ting.

De forbliver generelt stille og opfører sig underligt, så andre folk spilder deres tid på at forsøge at finde ud af, hvad der foregår.

Du skal være forsigtig med denne type af mennesker. De bliver generelt let irriteret, selvom de ikke viser det.

Sommetider ”ophobes” deres dårlige humør, og de ender med at blive aggressive, hvilket ender dårligt.

2. Den passive-aggressive form for giftige venskaber

Uanset hvad du laver, ønsker de at være bedre end dig. Hvis du fortælle dem, du fik et godt jobtilbud, vil de fortælle dig, at de fik noget bedre. Hvis du fortæller dem du er i smerte, vil de fortælle dig, at netop i går aftes, havde de værre eller lignende smerter.

Disse typer af mennesker venter på det øjeblik, hvor du falder, så de kan føle sig overlegne.

De plejer at   kritisere venner bag deres ryg, specielt dem, der er alt det, de ikke selv er: mennesker der er mere fortrolige, end dem selv, fulde af liv og kærlighed til andre mennesker.

3. Den dramatiske form for giftige venskaber

Kvinde der graeder

Det er én ting, der kan understøtte dine venner igennem hårde tider, og det er noget helt altid at skulle støtte dem gennem dramaer, der undertiden ikke kan løses.

Disse venner bruger andre mennesker som terapeuter, men de lader sig næsten aldrig blive hjulpet. De overdriver altid med deres angst og usikkerhedmen de er ude af stand til at tage mod råd og de kan endda blive irriteret over det.

De er ligeglade, hvis deres ven også går igennem en hård tid, fordi deres er altid værre og vigtigere.

De kan være så intense, at de ender med at forlade den anden person udmattet, bekymret, eller stresset. Hvad værre er, at en masse venner giver dem kloge råd, men de finde altid et “men”.

Den bitre form for giftige venskaber

Disse mennesker klager altid fordi intet går som det skal.  De ser endda den dårlige side af ting, når alt går godt.

Deres beklagelser er vaner, og det er derfor de  det meste af tiden synes at være, eller i virkeligheden er, vrede.

Generelt har disse mennesker ikke meget selvtillid, de har lavt selvværd, og de bliver vrede, når de ser andre mennesker er glade.

Manipulatorerne

En dukke

Vær forsigtig med at være for flink!! Manipulerende mennesker drager generelt fordel af mennesker, der ønsker at undgå konfrontation, eller mennesker, der let accepterer at gøre en tjeneste og sjældent siger nej.

De vil altid hvad du har, og det er derfor, de forsøger at styre dig med vrede eller skam.

Den misundelige type

Vær forsigtig med disse typer! De har aldrig noget godt at sige om andre. De bliver vrede, når tingene går godt for andre mennesker, når andre gør det godt eller få en stribe af held og lykke.

De erkender aldrig andres succes, og de vil forsøge at skabe sladder for at skabe foragt for dem.

Disse mennesker er hyklere, og de hader andre folks lykke. De vil forsøge at sprede deres negativitet når det er muligt.

Hold selv lidt afstand!

Har du nogen giftige venskaber? Hvis det er tilfældet skal du måske begynde at ændre måden at behandle dette venskab på, eller distancere dig selv så det ikke længere påvirker dit liv.

Noget så simpelt som at sige NEJ når det er nødvendigt. Sætte grænser og afskære negative samtaler kan hjælpe dig bort fra deres negativitet.

Hvis intet af dette virker, og personen ikke synes at ændre sig, så læg dem blot bag dig og forsøg at fylde din tid med folk, der bringer gode ting ind i dit liv.

Stop med at snakke med disse mennesker, sig til dem du har travlt eller find enhver undskyldning, så de forstår at du ikke ønsker at omgås dem.

Som vi siger her omkring… “Når du distancerer dig selv fra giftige mennesker, vil selv dit helbred forbedres.”

Det kan interessere dig ...
Giftige familier og deres egenskaber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Giftige familier og deres egenskaber

I de fleste tilfælde er de mennesker, der normalt bliver mest ramt af en giftig familie, børnene. Lær om forskellige typer af giftige familier her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.