5 tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold

For at finde ud af, om du er klar til et nyt forhold, skal du analysere, hvordan du har det, og hvordan du har bearbejdet din fortid. Her er nogle ledetråde.
5 tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

At kaste sig ud i en ny romance efter et brud kan skabe spænding og svimmelhed på lige fod. Det er ikke altid let at afgøre, hvornår det rigtige tidspunkt er kommet, og af forskellige årsager kan vi forhaste os i denne beslutning, hvilket skader os selv og den anden person. Derfor vil vi gerne dele nogle tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold.

Det er rigtigt, at alle er forskellige og kan have brug for mere eller mindre tid til at komme sig og genoptage deres kærlighedsliv. Selv den type forhold, vi har levet, og den måde, som bruddet er sket på, vil være afgørende.

Der er personer, der er gået følelsesmæssigt fra hinanden, længe før de gjorde det fysisk, og de vil allerede have gået en del af vejen dertil. Alligevel er der visse tegn, der bør være til stede, før man overvejer at vende tilbage til datingverdenen.

Hvordan ved man, at man er klar til at starte et nyt forhold?

Det er vigtigt at være sikker på, at vi er helet, før vi starter et nyt forhold. Ellers kan vi skabe falske illusioner og forventninger til den nye partner og såre ham eller hende.

Men vi kan også kaste os selv ud i en spiral af forvirring og tvungne møder, som kun øger vores sorg og angst. Så hvad skal vi holde øje med? Læs med!

1. Du er klar til at starte et nyt forhold, når du har bearbejdet din sorg

Selv om mange holder fast i det populære ordsprog “et søm trækker et andet søm ud”, er det ikke den rigtige måde at gå frem på. Det er vigtigt at bearbejde sorgprocessen, at give os selv lov til at føle tabet og opleve den sorg, vrede og andre negative følelser, der følger med.

Vi må integrere denne fase af vores liv og acceptere, at den er forbi, for at lukke cyklussen og gøre plads til noget nyt.

Sorgprocessen kan tage alt fra et par måneder til et par år. Vi vil dog vide, at vi har afsluttet den, når vi ikke længere føler angst eller fortvivlelse, når vi tænker på vores tidligere partner eller på det, vi har oplevet.

Når sorgen ikke længere invaderer os, og vi ikke længere har lyst til at genoptage det gamle forhold, ved vi, at vi er klar. Faktisk er det, når der ikke længere er nogen vrede eller nag.

Kvinde ser bekymret på telefon

Sorg er nødvendig, når man slår op. At vi ikke længere venter på den anden eller har overvundet bitterhed er gode tegn.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan man bevare gnisten i forholdet

2. Du er blevet mere moden og har lært noget

Mange mennesker kommer ud af et forhold for at indse, at dette nye bånd, de har skabt, ligner det tidligere. Mønstre gentages, lignende personer vælges, og man står over for de samme problemer og vanskeligheder. Dette sker, når vi ikke tager os tid til at reflektere over det, vi har oplevet, til at foretage en selvransagelse og lære af det.

Før du starter et nyt forhold, skal du spørge dig selv, hvad der gik galt i det forrige. Det handler ikke om at lede efter skyldige, men om at gøre os opmærksomme på ansvaret for at kunne bygge noget bedre op fra nu af.

Måske valgte du din tidligere partner ud fra mangel, du gav alt, hvad du havde, og opgav din individualitet. Eller omvendt har du måske været for kold, krævende eller kontrollerende. Selv hvis bruddet skyldtes utroskab på den anden side, kan man få værdifulde erfaringer.

Spring ikke dette trin over. Kvaliteten af dine næste forhold vil afhænge af de konklusioner, du når frem til.

3. Du er klar til at starte et nyt forhold, når du accepterer og nyder ensomhed

Frygt for ensomhed er en af de vigtigste grunde til, at vi starter forhold, når vi endnu ikke er klar. Derfor er det meget belejligt at tage sig tid til at passe på dig selv, at udøve selvomsorg og opbygge et liv, der behager og fylder os, uden at der skal komme en anden og give mening til det.

Når du føler dig godt tilpas i ensomhed, når du accepterer og omfavner dit singleliv, når du ikke er bange for, at det vil vare længe, fordi du ikke føler dig ufuldkommen, vil du vide, at du er klar til at dele din lykke med en anden. Omvendt, hvis du er bange for at være alene, utilpas, tom eller uaccepteret, kan du klamre dig til nogen, uden at de er den rette for dig.

4. Du har helet dine sår og din frygt

Et brud indebærer ikke kun at komme over fraværet af den anden person, men også at håndtere den effekt, som forholdet og dets afslutning har haft på os. Det er muligt, at vores selvværd er skadet, at vi føler os skrøbelige, utilstrækkelige eller værdiløse.

Vi kan have udviklet visse former for frygt, f.eks. frygt for at blive snydt, mishandlet eller annulleret i efterfølgende forhold, som det skete i dette forhold. Vi kan endda have skabt nogle dysfunktionelle overbevisninger som f.eks. “alle mennesker er utro og løgnere” eller “kærlighed indebærer lidelse og ofrelse”.

Alle disse følelsesmæssige rygsække vil være en byrde for at kunne starte et nyt sundt og tilfredsstillende forhold. Og det kan føre til selvsabotage.

Derfor er vi nødt til at slippe byrden først. Tjek dine fremherskende tanker og følelser, og du vil indse, om dette er tilfældet for dig.

En kvinde krammer sig selv

Det er vigtigt at overveje vores selvværd. På den måde vil vi vide, hvad de tilbageværende effekter af bruddet er.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Selvværd: Nøglen til lykke

5. Du ved, hvad du vil have

Som det sidste skal du sikre dig, at du ved, hvad du vil have, før du starter et nyt forhold. Nogle gange har vi ubevidst en tendens til at lede efter mennesker, der ligner vores tidligere partner. Eller måske tværtimod er personen helt modsat.

I virkeligheden bør vi tage os tid til at reflektere over, hvad vores behov og prioriteter er i et forhold. Hvad er vi på udkig efter, og hvad er vi villige til at tilbyde? Med dette i baghovedet vil det være meget lettere for os at få vores forhold til at blomstre.

Du kan starte et nyt forhold, når du er klar, ikke når du er alene

Kort sagt er singleliv ikke den eneste grund, der bør motivere os til at lede efter en ny partner. Tværtimod er det vigtigt, at vi gennemgår en helings- og refleksionsproces, at vi kommer os og genfinder forbindelsen, før vi begynder at være sammen med en anden.

Vent, til du er klar. På den måde undgår du ubehagelige og smertefulde øjeblikke, som kan opstå, hvis du skynder dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Peel, R., Caltabiano, N., Buckby, B., & McBain, K. (2019). Defining romantic self-sabotage: a thematic analysis of interviews with practising psychologists. Journal of Relationships Research10, e16, 1-9.
  • Morales, J. (2019). Proceso de duelo por ruptura de pareja. Ingenio Social8(VIII). Recuperado a partir de http://revistas.unachi.ac.pa/index.php/ingeniosocial/article/view/362
  • Verdesoto, J., Villacís, M. y Franco, X. (2019). Impacto emocional de la infidelidad en las relaciones de pareja. Importancia de su conocimiento para el psicólogo clínico. Opuntia Brava, 11(4), 349-361. Recuperado de http://200.14.53.83/index.php/opuntiabrava/article/view/883.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.