Sexfobi eller erotofobi: Hvordan man overvinder denne fobi

Er det muligt at lide af sexfobi? Denne frygt er kendt som erotofobi, og i denne artikel vil vi gennemgå den i dybden.
Sexfobi eller erotofobi: Hvordan man overvinder denne fobi
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 27 maj, 2023

At være bange for edderkopper eller lukkede rum er noget, som vi ser som normalt. Men hvis vi nævner sexfobi, vil vi generelt få nogle mærkelige blikke. Er det muligt at være bange for at have sex med en partner? Selv om det kan virke usandsynligt, er svaret ja.

Sexfobi eller erotofobi  optræder gradvist, fordi det er frygten, usikkerheden og forventningerne, der gradvist former denne fobi for sex. Den vil manifestere sig på et tidspunkt, når det er mindst forventet.

Hvordan manifesterer erotofobi sig?

Sexfobi har mere at gøre med intimitet end med selve handlingen. Faktisk kan folk, der har fået diagnosen erotofobi, onanere og have seksuel lyst. Problemet viser sig imidlertid, når de skal have sex med deres partner.

De mest almindelige symptomer, der bør tolkes som advarselstegn, er kedsomhed ved udsigten til sex, følelser af afsky og ubehag og undskyldninger for ikke at have fysisk kontakt. I nogle tilfælde undgår personer med sexfobi at have en partner.

Tips til at overvinde sexfobi

Undersøgelser i Spanien har rapporteret, at der mellem år 2011 og 2017 var næsten 200.000 tilfælde af registrerede fobier. Vi må dog stadig vente på de nyeste oplysninger for at kunne drage nogen konklusioner.

Selv om det kan virke som en umulig opgave – og folk med sexfobi ser det sådan – er der måder at overvinde denne frygt på. Men det skal være klart, at det ikke vil ske fra den ene dag til den anden. Det vil kræve en stor indsats, lyst og tålmodighed.

Kvinde gemmer sig under dyne, da hun lider af sexfobi
Erotofobi er mere en frygt for intimitet end for selve handlingen, så du forsøger at undgå øjeblikket med nærhed.

Stil spørgsmålstegn ved dine forestillinger om sex

Forkerte forventninger eller ukorrekte oplysninger om sex kan føre til erotofobi. En person, der endnu ikke har haft et seksuelt møde med nogen, kan være bange for at blive såret. For at undgå at dette ender i frustration og begrænsning af lysten, er det vigtigt at samle informationer.

Der findes sexologer, som kan besvare ethvert spørgsmål, du måtte have. Det kan ikke anbefales at betragte venners erfaringer som absolutte sandheder.

Overvindelse af traumer

Mange mennesker har en eller anden form for traumer, og sexfobi kan være relateret til en smertefuld oplevelse, f.eks. på grund af et problem med vaginisme i fortiden eller en ekstremt smertefuld første oplevelse af seksuelt samvær. For at løse det er det nødvendigt at henvende sig til en professionel.

Psykologer, der er eksperter i traumer af denne type, kan bidrage til at forbedre seksuelle forhold betydeligt. Kognitiv adfærdsterapi er en af de mest anbefalede, selv om der er så mange muligheder, at det vigtige er, at alle vælger den type terapi, der fungerer bedst for dem.

Lær at slappe af under sex

Et klogt råd er at lære at slappe af under sex. Tantrisk sex kan være en stor hjælp til dette. Det er en langsom måde at have sex på, hvor man er opmærksom på dufte, berøring og kropsfornemmelser.

Hverdagens travlhed, stress eller angst kan gøre sex til noget mekanisk, hvor man er fyldt med frygt og ender med ikke at nyde det. Derfor er det en mulighed at have sex langsomt og roligt. Weekenden er et godt tidspunkt at gøre det på.

Frustreret par i seng
Hvis der ikke er nogen afslapning, er det svært at opnå nydelse og glæde i forholdet. Det er noget, der skal gennemføres bevidst og lidt efter lidt.

Hvornår skal jeg søge professionel hjælp, hvis jeg har sexfobi?

På psykologers og sexologers klinikker er det ikke ualmindeligt at finde folk med problemer i forbindelse med frustrationer og usikkerhed under sex. At tro, at den seksuelle handling er noget beskidt, at have haft en smertefuld oplevelse eller at tro, at visse praksisser ikke er korrekte, kan alt sammen gøre stor skade.

Seksuelle relationer kan være tilfredsstillende og behagelige og kan bringe to mennesker tættere sammen i deres forhold. Men for at kunne opnå det, skal man lære at overvinde sexfobi, hvilket ikke altid er let at indrømme i første omgang.

Det er skræmmende at se sin frygt direkte i øjnene. Det betyder dog ikke, at du ikke skal begynde at tage skridt til at nyde sex og din partner i dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Favero, M., & Costa, S. (2019). Erotofilia e erotofobia.
  • Ramírez Barajas, M. F. (2019). Sexo, tipología de género, erotofilia-erotofobia y asertividad sexual en estudiantes universitarios (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.