Skaden, der fik Roger Federer til at trække sig tilbage

Som det er sket for så mange succesfulde sportsfolk, fik en skade Roger Federer til at trække sig tilbage. Find ud af alt om det her.
Skaden, der fik Roger Federer til at trække sig tilbage
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Den person, som mange anser for at være den bedste tennisspiller i historien, har forladt sporten i et følelsesladet farvel. Ud over hans alder (41 år) er der en skade, der nærmest har tvunget Roger Federer til at trække sig tilbage fra den sport, han har viet sit liv til.

I to år havde schweizeren kun været i stand til at spille fjorten kampe. De skader, som han i så mange år har kunnet undgå takket være sin træning og sit engagement, begyndte at tage hårdt på ham.

Knæet: Det svage punkt i Roger Federers skader

I løbet af sin fremragende karriere som professionel har Roger Federer spillet ikke mindre end 1526 kampe. Han var nummer 1 på ATP-ranglisten (Association of Tennis Professionals) i 310 uger og vandt hele 20 Grand Slam-turneringer. Han var også olympisk mester i double og Davis Cup-mester med sit land i 2014.

Der var dog én duel, som han ikke kunne vinde i sidste ende – kampen mod sit eget højre knæ. I 2020 meddelte Federer, at han ville udnytte pausen i sportskonkurrencerne på grund af pandemien til at gennemgå en artroskopi. Han afslørede, at han oplevede ubehag og smerter i det område – det første advarselstegn.

En artroskopi er et kirurgisk indgreb, hvor der foretages små snit i knæet for at indsætte en tang og et kamera. Denne teknik gør det endda muligt at behandle lidelser, reparere ledbånd og sener, løse arthritis af infektiøs oprindelse eller endda knoglebrud og cyster.

Federers problem i sit højre knæ havde at gøre med væskeophobning. Dette kan forårsage hævelse i området, et symptom, der ledsages af stivhed og smerte.

En af de mulige årsager er overbelastning, hvilket virker sandsynligt efter en så lang karriere. Andre udløsende faktorer er traumer og underliggende skader.

Roger Federer på banen

Roger Federer var i god fysisk form i store dele af sin karriere.

Andre skader i Roger Federers karriere

Udover det, vi har nævnt, led schweizeren af et par andre skader og lidelser, der holdt ham væk fra banerne. Der var ikke mere end fem alvorlige.

For eksempel havde han i 2008 mononukleose. Det er en sygdom, der giver meget lignende symptomer som influenza med feber, træthed og utilpashed. Federer var væk fra konkurrencerne i 2 måneder.

I 2014 forhindrede en rygskade ham i at deltage i finalen i London Masters mod Novak Djokovic, en af hans største rivaler.

To år senere, i 2016, dukkede den første knæskade op. Det var i menisken i hans venstre ben, hvilket fik ham til at gennemgå en operation for første gang. Han kunne vende tilbage 3 måneder senere – ved Wimbledon – men indsatsen kostede ham et tilbagefald, og han forblev inaktiv indtil det følgende år.

I knæleddet findes der to C-formede bruskskiver, som er meniskerne. Deres funktion er at polstre leddet mellem skinnebenet og lårbenet, hvilket gør det muligt for knæet at bevæge sig og giver det stabilitet. Når de går i stykker, opstår der stivhed og smerte i området.

Federer på banen

Roger Federer trækker sig tilbage med stil

Desværre går tiden også for de største atleter. Før eller siden ender det med, at deres krops naturlige slitage og konkurrencen med meget yngre atleter ender med at tvinge dem for meget. Hos tennisspillere lider knæ, håndled og ryg ofte under dette.

“Jeg har arbejdet hårdt for at komme tilbage til min bedste form, men jeg kender også min krops muligheder og grænser, og dens budskab til mig har været klart.”
-Roger Federer, der meddelte, at han trækker sig tilbage fra professionel tennis-

Roger Federer vil altid blive husket for alt det, han gav til sporten, både på det sportslige og personlige plan. Det var 24 vidunderlige år, og han må nu finde en anden vej – om det så er inden for tennis eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.