Luka Modrić: Hans hemmelighed for at forblive relevant i fodbold og nå til Qatar 2022

Luka Modrić er 36 år gammel, men han ser ud som en 20-årig på banen. Hemmeligheden synes at være hans personlige træner, en tidligere kroatisk løber.
Luka Modrić: Hans hemmelighed for at forblive relevant i fodbold og nå til Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Luka Modrić synes at have en hemmelighed: Som 37-årig er han hurtig, smidig, dynamisk, en ubestridt spiller, som næsten aldrig bliver skadet. Så hvordan gør han det?

Alle erkender, at hans hurtighed i Real Madrid til at assistere og løbe er bedre end sine holdkammeraters. Som anfører for det kroatiske fodboldlandshold har han desuden rekorder, som andre holdkammerater vil være længe om at matche.

Han har spiller over 160 landskampe for Kroatien. Han fik sin debut på landsholdet i marts 2006 mod Argentina i samme kamp, hvor Messi for første gang scorede i sin landsholdstrøje.

I år spillede han sit fjerde VM i Qatar. Han har også tre europamesterskaber bag sig.

Vlatko Vucetics metode anvendt på Luka Modrić

Nogle hvisker, at Luka Modrićs hemmelighed er hans personlige kinesiolog: Vlatko Vucetic. Han er en professionel tidligere 5 km-løber og kroatisk mester i atletik.

Hans løbemetoder anvendes til forskellige discipliner, herunder fodbold. Så gør løbetræning Luka Modrić ustoppelig? Vi analyserer det.

Ifølge kinesiologen er hans træningsplan for alle de atleter, han forbereder, baseret på 8 aspekter:

 1. Sundhedsstatus og livsstil.
 2. Morfologiske parametre.
 3. Motoriske færdigheder.
 4. Motorisk viden.
 5. Energimæssig kapacitet.
 6. Aerob og anaerob kapacitet.
 7. Kognitive faktorer og intelligens.
 8. Socioøkonomisk status og familie.

For den kroatiske træner er de alle vigtige. De udgør hele atleten, og hvis nogen af dem forsømmes, er det nok til, at der sker et fald i præstationsevnen.

Betydningen af de 8 aspekter

Under alle omstændigheder er hans styrke den videnskabelige analyse af de personer, der beslutter sig for at træne med ham. Ved hjælp af teknologiske metoder og den viden, han har opbygget gennem sin erfaring som løber, måler han visse parametre for kropssammensætningen, som giver ham et indtryk af, hvordan atletens muskler og knogler er.

Disse data kombineres med evalueringer af atletens kapacitet i aktion. Med andre ord analyserer han konstant, hvordan de løber, hvor smidige de er, hvilken tilstand deres reflekser er i, om de er i stand til at strække sig, om de hopper mere eller mindre, om de reagerer med hurtighed, om de har kraft til at løbe eller sprinte.

Dette fører til et begreb, der er nøglen til Vucetics metode: Motorisk intelligens. Denne idé er ikke en opfindelse af kinesiologen, men er en del af medicinen i sportsgrene, hvor der bruges en bold.

En artikel i et tidsskrift kalder det f.eks. “motorisk intelligens”. Sport Culture kalder det fysisk eller kinæstetisk intelligens. Det handler om at vide, hvad man skal gøre med bolden, når man har den, at planlægge bevægelser i høj hastighed og udføre dem med præcision. Luka Modrić er ekspert i det.

Dreng spiller fodbold

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Nutidens fodboldspillere har brug for andre færdigheder

Fodbold har ændret sig, og det ved Vucetic. Atleterne i sporten kan ikke længere være de samme som for 15 år siden. Beviset er på banerne.

“Nu er fodbold hurtigere, mere energisk, mere kraftfuld…. I dag har de fleste spillere en individuel konditionstræner. Nogle klubber bryder sig ikke om det, men jeg er ikke enig.”

-Vlatko Vucetic-

De bedste fodboldspillere er hurtige, har en fysik udviklet på en særlig måde til at præstere og følger en kost udarbejdet af professionelle. At have en fysik til at være blandt eliten indebærer træning næsten uden pauser.

Luka Modrić modtager rutiner fra sin kinesiolog, selv når han er på orlov og uden for sæsonen. Ifølge den samme træner har han opfordret ham til at spille tennis, fordi Real Madrid-spilleren f.eks. nyder det.

Krydstræning bliver mere og mere almindeligt i fodbold. De består i at træne en disciplin, som supplerer en færdighed, der er nødvendig på banen, men som ikke indebærer brug af bolden. Det gør Lewandowski for eksempel med kampsport.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De vigtigste sportsbegivenheder i Europa om sommeren

Luka Modrićs krydstræning med løb

Vucetic var en løber med en stor bane. Derfor integrerer hans metoder rutiner og viden fra løb.

Et af de 8 punkter i kroaterens plan er at forbedre den aerobe og anaerobe kapacitet. Dette opnås med løbetræning, der veksler mellem intense eller hurtige ture og længere, vedvarende løbeture.

Beato og samarbejdspartnere har i en artikel fra 2021 samlet den videnskabelige dokumentation, der findes om fordelene ved sprint hos fodboldspillere. Det er sprint over maksimal restitutionskapacitet i en kort periode. Derefter hviler man længe nok og vender tilbage til intensiteten.

For de fleste fodboldspillere er dette ikke en del af rutinen. Som en artikel i British Journal of Sport Medicine registrerede, er træningen næsten altid baseret på at løbe bestemte distancer i et roligt tempo, idet man tror, at dette simulerer en kamps varighed på 90 minutter.

Luka Modrić er eksplosiv på banen, fordi han kan lave sprints, som han er forberedt på. Samtidig forvalter han energien i løbet af de to halvlege i kampene, idet han løber, når han skal, og hviler inden. Det er en strategi, der minder meget om Messis.

Hans muskler reagerer straks på grund af den motoriske intelligens, som han har trænet med Vucetic. Han er en løber inde på en fodboldbane.

Elastikbånd for at undgå skader

Ifølge den kroatiske kinesiolog er brugen af elastikbånd afgørende for at bevare muskelfibrernes fleksibilitet og elasticitet. Øvelser med disse vedhæftede filer anbefales i hans rutiner.

“For alle er elastikbånd den bedste måde at træne på. Det er den bedste måde at undgå skader på. Hvis du ser på Modrićs sidste syv eller otte år, har han haft næsten ingen skader.”

-Vlatko Vucetic-

En mand træner med elastikker

Men ud over at forebygge skader er elastikker en del af de bedste rutiner til at øge den motoriske intelligens. Dette er blevet påvist i en undersøgelse af Phil Page, der forklarer, hvordan disse instrumenter korrigerer muskulære ubalancer og øger den sansemotoriske perception.

Det vil sige, at hjernen hos den person, der bruger dem, bliver mere effektiv til at genkende, hvordan hans krop befinder sig i rummet, og hvordan han kan reagere.

Luka Modrić vil måske spille, indtil han er 40 år

Flere og flere elitefodboldspillere er over 30 år og er stadig i gang. Luka Modrić er endnu en repræsentant for dette kuld af atleter, der bevarer deres fysik og kvaliteter, uden at alderen svækker dem.

Ifølge Vucetic kan hans elev med ro i sindet spille, til han er 40 år, når han spiller i dette tempo og præsterer for Real Madrid. Den spanske klub skrev under med ham i 2012 for en pris på 30 millioner euro. Investeringen var berettiget.

På det kroatiske landshold er han en af de erfarne, der vejleder de nye, som repræsenterer fornyelsen. Mange af hans holdkammerater i Rusland 2018 spiller ikke længere på professionelt niveau.

Men midt i forandringerne formår Luka Modrić at vende tilbage til VM. Han fortsætter med at skrive historie i sin hjemmebanetrøje. Han var med til at besejre det begunstigede Brasilien og sparkede straffesparket med en ro, som kun alderen kan give.

“Meget glad for at være i endnu en semifinale efter fire år. Det er en imponerende ting. Vi var tæt på at tabe, vi blev givet op for døde, men vi har endnu engang vist, at vi aldrig giver op.”

-Luka Modrić på pressemødet efter kampen mod Brasilien-


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hamid, N. N. (2020). The Body-motor intelligence and its relationship to some basic skills for young handball. Sport culture11(2).
 • Beato, M., Drust, B., & Iacono, A. D. (2021). Implementing high-speed running and sprinting training in professional soccer. International journal of sports medicine42(04), 295-299.
 • Hoff, J., Wisløff, U., Engen, L. C., Kemi, O. J., & Helgerud, J. (2002). Soccer specific aerobic endurance training. British journal of sports medicine36(3), 218-221.
 • Page, P. (2006). Sensorimotor training: A “global” approach for balance training. Journal of bodywork and movement therapies10(1), 77-84.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.