De skader og lidelser, der holdt Serena Williams væk fra banerne i et år

I en alder af 40 år vendte en af de mest succesfulde tennisspillere i historien tilbage til Wimbledon-banen. Selv om hun ikke fik et drømmecomeback, ønsker hun at lægge en række fysiske problemer bag sig, som har påvirket hende i lang tid.
De skader og lidelser, der holdt Serena Williams væk fra banerne i et år

Sidste ændring: 03 juli, 2022

Hver udgave af Wimbledon er noget særligt, det er der ingen tvivl om. I år var dog blandt andet præget af Serena Williams’ tilbagevenden, der var ramt af skader og lidelser, som holdt hende ude af konkurrencen i 363 dage.

Tilbagevenden af den yngste af Williams-søstrene er en stor nyhed for turneringen. I “tennisens katedral” har amerikaneren vundet titlen ikke færre end 7 gange. Hun har også rekorden for at have været den yngste mester i mixed double i 1998 som 16-årig.

På trods af hendes ubestridelige talenter er det en kendsgerning, at tiden går for alle. Som 40-årig måtte tennisspilleren kæmpe mod nogle skader for at kunne afslutte sin karriere som atlet og konkurrere, som hun fortjener.

Hvad holdt Serena Williams væk fra banerne i et år?

Serena Williams vendte tilbage til All England Lawn Tennis and Croquet Club, hvor Wimbledon spilles, efter 363 dage uden at have spillet. I samme turnering i 2021 fik hun en skade i højre ben, som tvang hende til at trække sig tilbage i første runde.

Mere præcist fik Williams en muskeloverrivning i baglåret. Denne type skade er en bristning af de fibre, der udgør en muskel.

Det er et problem, der normalt opstår, når der sker en pludselig eller gentagen sammentrækning af fibrene. Hvis fibrene er trætte, eller hvis personens hydreringstilstand er utilstrækkelig, er risikoen større.

Baglårsmusklen er placeret på bagsiden af låret. Området består egentlig af tre muskler: Semitendinosus, semimembranosus og biceps femoris. Alle er vigtige for knæ- og hoftebevægelser, så nødvendige i denne og andre sportsgrene.

Serena Williams på banen

Bevægelserne i de nedre lemmer er intense i professionel tennis med pludselige løb og opbremsninger.

Andre komplikationer, der ramte Serena Williams

Nu er det sådan, at selv om det er en af de alvorligste muskelskader, så holder en rift i sig selv ikke en atlet ude i et år. Så hvad skete der ellers med Serena Williams for at holde hende væk fra tennisbanerne i så lang tid?

Efter de måneder, det tog hende at få behandlet skaden, måtte Serena Williams kæmpe med en gammel, men velkendt lidelse: Migræne. I sportens verden er det en lidelse, der sjældent diskuteres, men den kan være meget invaliderende for dem, der lider af den.

“Jeg gik ikke på pension. Jeg havde brug for at hele mig selv fysisk og mentalt. Jeg havde ingen planer. Jeg vidste bare ikke, hvornår jeg ville gøre comeback, og i hvilken tilstand jeg ville vende tilbage.”

-Serena Williams-

Disse akutte tilfælde af hovedpine har fulgt tennisspilleren i mange år, men ifølge det, hun har fortalt pressen, blev de forværret under pandemien.

Presset i sporten, problemer i det personlige liv og hendes forretningsprojekter kan være nogle af de faktorer, der har haft størst indflydelse på udbruddet af episoderne. De er også motiveret af arvelige og miljømæssige faktorer.

For at bekæmpe migræne har Serena Williams tyet til en tostrenget strategi. På den ene side reducerede hun sin arbejdsbyrde og indstillede sine sportsaktiviteter. På den anden side fulgte hun sin læges råd om medicinering.

Tapen på Serena Williams’ øjne

En af de ting, der tiltrak sig mest opmærksomhed under Serena Williams’ comeback efter sine skader, var brugen af sort tape under hendes højre øje. Det skyldes, at den amerikanske tennisspiller lider af bihulebetændelse, en sygdom, der forårsager betændelse i bihulerne og giver smerter og åndedrætsbesvær.

Da Williams’ tilfælde er kronisk, tyer hun til disse plastre for at undgå ubehag. Uanset om hun træner eller konkurrerer, er åndedrætsbesværet en hindring for hende, hvis hun ikke tager denne form for lindrende foranstaltning.

Serena Williams med ketjser

Kronisk bihulebetændelse, som den, Williams lider af, er vanskelig at bekæmpe. Den påvirker åndedrætsdynamikken.

Målet er at lægge skaderne bag sig

Sidste år havde atleten til hensigt at vende tilbage for at deltage i US Open i New York, årets sidste Grand Slam-turnering. De førnævnte problemer forhindrede hende dog i at gøre det.

I løbet af sin karriere har Serena Williams’ skader flere gange afbrudt hendes præstationer. Hun har for eksempel måttet opereres i sit venstre knæ to gange. Ligeledes blev hun opereret efter at have fået flere snitsår med glas på en af sine fødder ved en fest. Hun blev også opereret i en sene.

Som det sidste måtte Serena Williams endda overvinde en lungeemboli, som hun blev akut indlagt med på hospitalet. Denne sygdom er en blokering af blodgennemstrømningen til lungerne på grund af en blodprop. Det er en alvorlig og potentielt dødelig tilstand, afhængigt af størrelsen af blokaden og den berørte arterie.

Men alt dette hører fortiden til. I 2022 vil vinderen af 23 Grand Slam-turneringer forsøge at genfinde sin bedste form. Vigtigst af alt vil hun forsøge at lægge spøgelserne fra de skader, der har berøvet hende så meget af sin spilletid i år, bag sig.

Det kan interessere dig ...
Fødevarer, du bør spise, hvis du er en vegansk atlet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fødevarer, du bør spise, hvis du er en vegansk atlet

En vegansk atlet bør spise friske fødevarer, der er i sæson. De bør ikke kun spise ris og pasta. Læs med for at lære mere!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.