Symptomer på bihulebetændelse hos børn og behandling

Bihulebetændelse hos børn forårsager næseflåd, dårlig ånde og hovedpine. Infektionen er mere almindelig i skoleperioden og i vintermånederne.
Symptomer på bihulebetændelse hos børn og behandling

Sidste ændring: 23 september, 2021

Bihulebetændelse hos børn er en ret hyppig komplikation for luftvejssygdomme som f.eks. forkølelse. Faktisk anslås det, at ca. 10% af forkølede børn kan få det på et tidspunkt. Det er mildt og for det meste let at behandle.

De paranasale bihuler er hulrum i kraniet tæt på næsen. De er beklædt med slimhinder, og rummet er fyldt med luft. Det, der sker ved bihulebetændelse, er, at denne slimhinde bliver betændt på grund af infektion.

I mange tilfælde får folk med denne tilstand ikke engang en diagnose, og det går over af sig selv. For andre er behandling dog nødvendigt. Dagens artikel vil forklare alt, hvad du har brug for at vide om bihulebetændelse hos børn.

Symptomerne på bihulebetændelse hos børn

Den kan være akut eller kronisk. Det vigtigste kendetegn for sidstnævnte er en symptomvarighed på mere end tre måneder. Oftest opstår det omkring 5 til 7 dage efter en forkølelse.

Den manifesterer sig normalt med feber, og symptomerne er praktisk talt de samme som ved forkølelse. For eksempel er det normalt, at et sygt barn har en tilstoppet, løbende næse. Desuden har de normalt hoste, der forværres om natten.

Hovedpine er et andet karakteristisk symptom. Nogle børn føler faktisk et tryk bag øjnene eller har endda tandpine. Det skyldes trykket inde i bihulerne på grund af betændelse og slim. Desuden kan det manifestere sig som dårlig ånde, tab af lugtesans eller endda ændringer i ansigtets følsomhed.

En læge tjekker barns mund

Hvad forårsager bihulebetændelse hos børn?

Denne tilstand er mere hyppig hos børn end hos voksne. Det synes at skyldes, at bihulerne er mindre hos børn, og ligeledes er det hul, hvorigennem sekretet drænes. Derfor bliver det lettere blokeret, og slimen løber ikke ud, som den skal.

Bakterier vokser lettere, og der opstår infektion, når slimen bliver fanget inde i bihulerne. Obstruktionen kan skyldes en afvigende næseskillevæg eller polypper ved udgangen af kanalen.

Til gengæld er der en række faktorer, der øger risikoen for bihulebetændelse. For eksempel børn med allergisk rhinitis eller med et svagt immunforsvar. Ligeledes øges smitterisikoen i daginstitutioner.

Tre børn leger med farverige bolde

Behandling af bihulebetændelse hos børn

Først og fremmest må vi sige, at der er visse måder at forebygge denne tilstand på hos børn. Brug af luftrenser i hjemmet om vinteren er en god mulighed. Det skyldes, at det er lettere for slimhinden at blive irriteret, når luften er for tør.

Bemærk desuden, at bihulebetændelse i sig selv ikke er smitsomt. Men den forkølelse, der kan have forårsaget betændelsen, er dog smitsom. Derfor anbefales det at holde børn væk fra forkølede personer.

Viral bihulebetændelse kræver ikke antibiotika. I stedet har denne patient brug for ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler mod smerter og saltvandsløsninger til at rense næsen. Bakteriel bihulebetændelse hos børn kræver antibiotika.

Bihulebetændelse er stort set altid godartet, men det skader ikke at tage nogle forebyggende foranstaltninger

Kontakt en læge, hvis du bemærker tegn på bihulebetændelse hos dine børn. En forælder skal være opmærksom, være i stand til at opdage symptomerne og handle derefter.

Åndedrætssymptomer er hyppigere i vinter- og skolesæsonen. Forkølelse, mellemørebetændelse og endda bihulebetændelse hænger rundt omkring i skolerne. Vær derfor opmærksom på en læge, der siger, at barnet skal blive hjemme, og følg lægens anvisninger for at stoppe spredningen af bakterier og ikke smitte andre børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Enrique, Azuara Pliego. “Sinusitis. Sus complicaciones en los niños.” (2019).
  • Sinusitis infantiles | Anales de Pediatría. (n.d.). Retrieved June 9, 2020, from https://www.analesdepediatria.org/es-sinusitis-infantiles-articulo-13054784
  • Badilla García, Jenny. “Sinusitis en Pediatría.” Medicina Legal de Costa Rica 35.2 (2018): 62-70.
  • Zhigui, Jimenez, and Carlos Alberto. “Manejo integral de la sinusitis aguda desde el punto de vista etiológico, clínico y terapéutico en adolescentes y adultos.” (2017).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.