Lungeemboli: Symptomer og behandling

Lungeemboli er en komplikation i forbindelse med andre helbredsproblemer. Dødeligheden for denne tilstand har været faldende i de sidste mange år. For at sikre overlevelse er det afgørende at opdage den og behandle den i tide.
Lungeemboli: Symptomer og behandling

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Lungeemboli er et alvorligt og relativt hyppigt problem. Eksperter anslår, at det forekommer hos en ud af hver 1.000 personer om året. De mener dog, at dette tal i virkeligheden kan være højere, da ikke alle tilfælde får lægehjælp.

Lungeemboli opstår, når en masse, som regel en blodprop, hindrer blodgennemstrømningen til lungerne. Selv om en blodprop er den mest almindelige udløsende faktor, kan andre syndere være en fedt- eller luftemboli.

Lungeemboli kan være dødelig. Det anslås i øjeblikket, at mellem 8 % og 10 % af patienterne med denne tilstand dør. Sværhedsgraden i hvert enkelt tilfælde bestemmes af størrelsen på den blokerede arterie samt mængden af lungevæv, der er påvirket.

Hvad er lungeemboli?

Illustration af lungeemboli

For at sige det enkelt, opstår lungeemboli pludselig på grund af obstruktion af en lungearterie. Dette sker normalt, når stykker af en venetrombose rejser og sætter sig fast i en arterie i lungerne.

Lægerne inddeler lungeemboli i to hovedgrupper alt efter sværhedsgrad. De er:

 • Høj risiko: Opstår, når patienten har lavt blodtryk eller oplever chok. Den tidlige dødelighed i disse tilfælde er mindst 15 %.
 • Normalt blodtryk: Blodtrykket er normalt i disse tilfælde. Den omfatter to undergrupper:
 1. Lav risiko, som generelt kun kræver en ambulant behandling.
 2. Forhøjet risiko for komplikationer, som kræver akut behandling og indlæggelse på hospital.

Årsager

De fleste tilfælde af lungeemboli er en sekundær tilstand, der er relateret til udløsende risikofaktorer. Det betyder, at de er et resultat af et andet helbredsproblem. De vigtigste risikofaktorer er:

En anden faktor, der kan udløse lungeemboli, er kræft. Lungekræft, kræft i bugspytkirtlen og kræft i centralnervesystemet er de mest sandsynlige årsager til komplikationer, der involverer trombose. Det er den samme situation med gastrointestinale tumorer og blodneoplasmer.

Den arvelige komponent har også en stor indflydelse, selv om den ikke er den afgørende faktor. Lungeemboli er mere almindelig hos kvinder, der tager oral prævention. Derudover har gravide kvinder en større risiko, især i tredje trimester og op til seks uger efter fødslen.

Afslutningsvis er risikoen for lungeemboli større hos dem, der har gennemgået in vitro-befrugtning, samt hos postmenopausale kvinder, der tager hormonerstatningspræparater. Risikoen varierer i sidstnævnte tilfælde, afhængigt af hvilken medicin der anvendes.

Symptomer

Kvinde oplever smerter i brystet

Åndedrætsbesvær og brystsmerter er de vigtigste symptomer på lungeemboli.

Patienterne oplever også ofte pludselige, intense brystsmerter. Smerterne mærkes bag brystbenet og ligner de smerter, der er forbundet med hjerteanfald. Smerterne øges, når patienten hoster og inhalerer, og de forsvinder ikke, når patienten skifter stilling.

Derudover er følgende symptomer almindelige:

 • Synkope: Tab af bevidsthed.
 • Tør eller våd hoste.
 • Hoster blod op – dette indikerer, at der er tale om et lungeinfarkt.
 • Takypnø: Hurtig vejrtrækning.
 • Takykardi: Øget hjertefrekvens.
 • Andre som f.eks. bleghed, cyanose (blålig farve på huden), svimmelhed, feber, sved og desorientering.

Du vil måske være interesseret i: 5 tips til at kontrollere takykardi

Behandling af lungeemboli

Lungeemboli diagnosticeres ved hjælp af en kombination af klinisk mistanke, diagnostisk billeddiagnostik og D-dimer blodprøve. Patientens symptomer afgør mistanken om lungeemboli. Røntgen af brystet, elektrokardiogram og en blodgassetest tjener som støtte, når diagnosen skal stilles.

Antikoagulanter er den vigtigste behandling. I første omgang gives de parenteralt (intravenøst, intramuskulært eller subkutant), efterfulgt af efterfølgende oral administrering.

Hvis lægerne opdager og behandler tilstanden i tide, er patientens prognose god. I 3,8 % af tilfældene bliver embolierne kroniske. I løbet af de seneste år er antallet af patienter, der dør, mens de er indlagt på hospitalet på grund af en lungeemboli, faldet betydeligt.

Det kan interessere dig ...
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn

Når blodpropper bliver dannet i blodkarrene, er det risikabelt. En blodprop er en blodmasse, der ændrer sig fra at være en væske til en halvfast ti... • Konstantinides, S., Torbicki, A., Agnelli, G., Danchin, N., Fitzmaurice, D., Galiè, N., … & Kucher, N. (2015). Guía de práctica clínica de la ESC 2014 sobre el diagnóstico y el tratamiento de la embolia pulmonar aguda. Revista Española de Cardiología, 68(1), 64-e1.
 • Golin, V., & Bedrikow, R. (2000). Embolia pulmonar. Revista Brasileira de Medicina.
 • Gabriel, F., Labiós, M., Ferreres, J., & Ibáñez, L. (2013). Clasificación y tratamiento de la embolia pulmonar aguda. Angiología. https://doi.org/10.1016/j.angio.2012.12.002