Slimhindebeskyttende og syreneutraliserende midler: Hvordan er de forskellige?

Spørg din læge eller apotek, hvilket middel der er ideelt for dig. Du må aldrig selvmedicinere, da du kan tage det forkerte lægemiddel til din situation.
Slimhindebeskyttende og syreneutraliserende midler: Hvordan er de forskellige?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er meget almindeligt at forveksle slimhindebeskyttende midler med syreneutraliserende midler. Du har sandsynligvis taget slimhindebeskyttende midler for at behandle lejlighedsvis halsbrand eller for at forhindre det før et stort måltid.

Dette er imidlertid ikke den korrekte brug af denne type medicin, da slimhindebeskyttende midler ikke bør bruges til behandling af halsbrand eller surhed.

Da denne misforståelse er meget almindelig, vil vi gerne forklare, hvad slimhindebeskyttende midler er, og hvad de bruges til, samt den korrekte anvendelse af syreneutraliserende midler.

Hvad er en slimhindebeskyttende midler?

Slimhindebeskyttende midler er også kendt som medicin mod mavesår. De første effektive lægemidler til dette formål var antihistaminer, der virker selektivt i maven ved at hæmme stimuleringen af syntesen af saltsyre, der udskilles under fordøjelsen.

Imidlertid bliver de mindre og mindre hyppige til behandling af mavesår, fordi producenter introducerede syrepumpehæmmere på markedet i 1990’erne. Ifølge undersøgelser er disse lægemidler den næstmest brugte gruppe af lægemidler i Spanien.

Disse slimhindebeskyttende midler blokerer det system, hvormed molekyler kaldet hydrogenioner udskilles. Som et resultat kan maveslimhinden ikke syntetisere saltsyre.

Ud over behandlingen af mavesår og duodenalsår bruger vi slimhindebeskyttende midler til at behandle sundhedsproblemer med gastrisk hypersekretion såsom:

 • Øsofagitis.
 • Zollinger-Ellisons syndrom.
 • Gastropati produceret af non-steroide antiinflammatoriske lægemidler.
 • Stress-sår.

Nogle af de lægemidler, der tilhører denne familie, er omeprazol, esomeprazol og lansoprazol. Læger beslutter, hvilken der skal ordineres i hvert enkelt tilfælde afhængigt af behandlingens varighed eller symptomernes intensitet, blandt andre kriterier.

Hvornår skal vi tage slimhindebeskyttende midler?

Som vi allerede har nævnt, er disse lægemidler omfattet af recept, og specialister ordinerer det til behandling af en sygdom eller lidelse, der påvirker maveslimhinden. De er ikke medicin til behandling af halsbrand.

Hvad med syreneutraliserende midler?

En kvinde med ondt i maven

På den anden side er syreneutraliserende midler lægemidler, der neutraliserer overskydende syre i maven, hvilket gør dette stof mindre aggressivt over for organets vægge. I modsætning til slimhindebeskyttende midler hæmmer eller blokerer syreneutraliserende midler ikke udskillelsen af mavesyre, men modvirker kun dens virkninger .

Hvornår skal jeg tage syreneutraliserende midler?

Du bør tage syreneutraliserende midler, når du efter et måltid føler symptomer på halsbrand eller en brændende fornemmelse i maven.

Fødevarer, der indeholder meget fedt, eller krydret mad, fremmer forekomsten af surhed i maven. Derfor angiver læger det for at lindre fordøjelsesbesvær, da de handler direkte og i løbet af en kort periode.

Blandt de syreneutraliserende midler, som vi kan finde på markedet i dag, er de berømte bikarbonat- eller magnesiumsalte, blandt mange andre. I modsætning til ovenstående kræver syreneutraliserende midler ikke en recept.

Symptomer og årsager til mavesår

Kvinde kommer syreneutraliserende midler i et glas vand

Mavesår er læsioner, der udvikler sig på mavens indervæg. Det hyppigste symptom er smerter. Denne smerte skyldes forbrændingen fra mavesyren i maveslimhinden.

Mavesyre gør smerterne værre, ligesom det at have en tom mave. Sammen med smerten kan mavesår også producere:

 • Opkastning af blod.
 • Besvimelse.
 • Besvær med at trække vejret.
 • Fornemmelse af at være fuld, oppustet og have luft i maven.

På den anden side, hvad angår de udløsende årsager, er de hyppigste infektioner produceret af bakterien helicobacter pylori og langvarig brug af non-steroide antiinflammatoriske lægemidler såsom aspirin.

Konklusion

Kort sagt bruger læger slimhindebeskyttende midler til at behandle forskellige tilstande, der opstår i maven og kræver blokering af produktionen af syre i maven.

På den anden side er syreneutraliserende midler substanser, der neutraliserer mavesyre og ikke hæmmer dets sekretion. Derfor er sidstnævnte, hvad vi skal bruge til behandling af halsbrand.

Spørg din læge eller apotek, hvilket middel der er ideelt for dig. Du må aldrig selvmedicinere, da du kan tage det forkerte lægemiddel til din situation.

Det kan interessere dig ...
De 5 bedste hjemmemidler til bekæmpelse af mavesyre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 5 bedste hjemmemidler til bekæmpelse af mavesyre

Her er 5 hjemmemidler til bekæmpelse af mavesyre. Det er en fordøjelsesforstyrrelse, der skyldes mavesyre, der strømmer op mod spiserøret og munden • Truyols Bonet J, Martínez Egea A, G. H. A. (2014). Ulcera Gastrica Y Duodenal.
 • De Graaf, L., & Ragetli, B. (2018). Omeprazol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-018-0095-4
 • Alsasua, A., Blanco, E., Camarasa, J., & Faura, C. (2012). Fármacos Antiulcerosos. Actualidad En Farmacologia y Terapêutica.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.