Årsager til at tage medicin før eller efter et måltid

Alle lægemidler kommer med en indlægsseddel med brugsanvisning, og du skal læse den, inden du starter behandlingen. Dette skyldes, at misbrug af stoffer er farligt, da de kun er effektive under visse omstændigheder.
Årsager til at tage medicin før eller efter et måltid
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mange tror, at instruktionerne om at tage en given medicin før eller efter et måltid ikke har nogen indflydelse på lægemidlets virkning. Derfor er det vigtigt for lægen og apoteket at informere patienterne om den korrekte måde at administrere al medicin, de skal tage. Det hele afhænger af det særlige lægemiddels kemiske egenskaber.

Desuden har hvert lægemiddel sine egne egenskaber, så folk skal være opmærksomme på, hvordan hver enkelt af dem interagerer med mad.

Årsager til, at du skal tage nogle lægemidler efter et måltid

Enhver virksomhed, der lancerer et nyt lægemiddel på markedet, har tidligere gennemført undersøgelser og forsøg for at evaluere en række parametre såsom effekt, sikkerhed og tolerance. De studerer imidlertid også de forskellige administrationsveje og lægemidlets biotilgængelighed efter administration.

Sådan kan de afgøre den ideelle dosis, den maksimalt tolererede dosis og den minimale effektive dosis. Nogle af grundene til at konkludere, at visse lægemidler skal tages med en fyldt mave, er:

  • Forbedring af lægemiddelabsorption. En fuld mave forbedrer absorptionen af et givet lægemiddel gennem maveslimhinden eller tarmen på grund af dets kemiske egenskaber.
  • Reduktion af nogle bivirkninger. Non-steroidal anti-inflammatory drugs kan producere mavesår, når de anvendes i en længere periode. Denne risiko øges betydeligt, når de tages på tom mave.
  • Forbedrer dedikation til behandling. Ofte instruerer læger patienter om at tage medicin efter hvert måltid, så det er lettere for dem at huske at tage det. Det er ikke så vigtigt at følge disse retningslinjer her, så længe personen holder sig til en tidsplan.
En skefuld medicin

Årsager til, at du skal tage medicin på tom mave

I samme henseende skal nogle lægemidler tages på tom mave. Logikken bag dette er, at blanding af den aktive ingrediens med mad vil forringe absorptionen af kemikaliet negativt og dermed dets effektivitet.

Når en læge angiver, at et lægemiddel skal tages på tom mave, betyder det, at du skal tage det mindst en halv time før dit første måltid på dagen eller to timer efter dit sidste. Dette sikrer fuld absorption. Et eksempel på denne situation er behandlinger for osteoporose og hypothyroidisme.

En person, der holder en pille og et glas vand

Find ud af: Selvmedicinering og dets sundhedsmæssige risici

Tag medicin før eller efter et måltid i henhold til din læges instruktioner

Alle lægemidler kommer med en indlægsseddel med brugsanvisning, og du skal læse den, inden du starter behandlingen. Dette skyldes, at misbrug af stoffer er farligt, da de kun er effektive under visse omstændigheder.

Den førnævnte indlægsseddel til medicin indeholder alle oplysninger, der er relateret til egenskaberne og administrationsvejen for et lægemiddel. Således vil det at tage et lægemiddel, der er udviklet til at blive administreret på tom mave, lige før eller efter et måltid, påvirke dens effektivitet.

Afslutningsvis opfordrer vi dig til at tjekke indlægssedlen, før du tager et lægemiddel, du ikke ved meget om. Desuden skal du kontakte din læge eller apotek og få dem til at afklare enhver tvivl, du måtte have. Tilfredsstillende resultater afhænger i høj grad af god administration.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Comportamiento del proceso LADME de los medicamentos en niños. (2009). Acta Pediátrica de México.
  • Ruiz-Garcia, A., Bermejo, M., Moss, A., & Casabo, V. G. (2008). Pharmacokinetics in drug discovery. Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1002/jps.21009
  • Aleixandre, A., & Puerro, M. (2010). Absorción y distribución de los fármacos. Farmacología Básica.
  • Mir, F. Martínez, and Vicente Palop Larrea. “Adherencia al tratamiento en el paciente anciano.” Información terapéutica del Sistema nacional de Salud 28.5 (2004): 113-120.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.