De bedste fødevarer til uro i maven

Uro i maven refererer ofte til dyspepsi og er et af de mest gængse problemer i mavetarmkanalen. Du ønsker måske at læse denne artikel, hvis du har dette problem. Det skyldes, at den vil gennemgå typerne af fødevarer, man bør spise eller undgå for at kunne sætte en stopper for dette ubehag.
De bedste fødevarer til uro i maven
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Der er mange parametre i en kost til at lindre uro i maven, som også er kendt som dyspepsi. Denne form for ubehag i den øverste del af maven er som regel enten på grund af en helicobacter pylori infektion eller tilbagevendende gastroøsofageal refluks.

I dagens artikel vil vi give dig nogle vejledninger med hensyn til ændringer, man kan lave i kosten. Læs med, så du kan anvende disse råd. Du vil ikke blot lindre ubehaget ved at gøre det, men også gendanne din almindelige livsstil. Tal med din læge, så de kan stille den korrekte diagnose, hvis problemet varer ved.

Typer af fødevarer, man skal spise eller undgå, når man har uro i maven

Vi vil nævne nogle grupper af fødevarer, man bør spise eller undgå for at lindre en urolig mave. Det vil hjælpe dig til at tilpasse din kost og reducere symptomerne.

Typer af fødevarer til uro i maven

Fisk og magert kød er blandt de typer af fødevarer, som bør være en del af en kost for en person med dyspepsi. Det skyldes, at de kan give de proteiner, som kan hjælpe med at gendanne væv. De indeholder derudover få lipider, som er den type, der er ansvarlige for forstoppelse og dermed grunden til ubehag.

Vælg altid fisk eller andet hvidt kød, eftersom det vil føre til bedre fordøjelse. Sådan er det i hvert fald ifølge en udgivelse i Journal of Gastroenterology and Hepatology Din prioritet her er at begrænse dit indtag af fedt for at reducere gastroøsofageal refluks – det vil forværre dyspepsi.

Magert kød og fisk vil derudover give den daglige mængde protein, som kroppen har brug for. Man vil ligeledes supplere kosten med alle mulige former for næringsstoffer, som vil støtte ens naturlige metaboliske processer. Hav i baghovedet, at hjertekarsundheden kræver en afbalanceret kost for vedligeholdelse og forebyggelse.

Man skal derudover introducere fermenterede typer af fødevarer, eftersom de kan indeholde probiotika. Yoghurt og kefir er to gode eksempler på dette. Du ved det måske ikke, men et regelmæssigt indtag af probiotika kan lindre uro i maven og andre typer af problemer med mavetarmkanalen.

Magert kød er eksempel på gode fødevarer til uro i maven

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan kan man forebygge mavesår

Indtag disse typer fødevarer i moderate mængder

Reducér dit indtag af raffineret mel og sukker, eftersom de ofte fører til problemer med mavetarmkanalen.

Ifølge eksperter kan personer med dyspepsi ikke optage fruktose ordentligt, og det påvirker deres evne til at fordøje og omdanne sukker.

Begræns derudover dit indtag af fiber. En bestemt mængde er helt sikkert nødvendig for at garantere ordentlig tarmtransit. For store mængder kan dog føre til forstoppelse og endda forværre uro i maven.

Det er af den grund, at man skal begrænse sit regelmæssige indtag af raffineret mel og kornsorter. I stedet bør man ty til rodfrugter for at få dækket sit behov for kulhydrater.

Det er også vigtigt at reducere sit indtag af dårligt fedt og minimere sit indtag af stegt mad. Det skyldes, at disse typer måltider øger ens risiko for refluks og kan føre til langsom fordøjelse. Prøv at tilberede mad på grillen, i ovnen eller dampe det i stedet.

Reducér dit indtag af fed sovs, eftersom de ikke kun tilføjer kalorier til kosten, men de fører også til forstoppelse, hvilket med tiden forårsager uro i maven.

Gå ikke glip af denne artikel: 8 fødevarer der reducerer oppustethed

Hold dig væk fra disse typer fødevarer for at lindre uro i maven

Mange typer af fødevarer bør forsvinde fra kosten hos personer med dyspepsi. Det er for eksempel alkohol og syrlige produkter såsom kakao.

Et regelmæssigt indtag af alkohol er en af de primære risikofaktorer for at udvikle funktionel dyspepsi. I det mindste ifølge forskning udgivet i Revista de Gastroenterología de MexicoMange af disse typer af produkter er derudover som regel pakket med sukker eller kunstige sødemidler, hvoraf begge forværrer denne tilstand betydeligt.

Begræns ligeledes dit indtag af stærke fødevarer, eftersom de kan være irriterende. Der er faktisk tilstrækkelige videnskabelige beviser, der taler for at begrænse dem hos alle med mavetarmlidelser.

Chokolade revet i spåner

En afbalanceret kost kan lindre ubehag i maven

Som du kan se, er det ret vigtigt at tilpasse din kost, når det kommer til at lindre dyspepsi. Du bliver nødt til at tale med en læge for at få en ordentlig diagnose og behandling. Alle ændringer, man laver i sin kost, er dog afgørende.

Begræns dit indtag af fedt og fiber, og øg dit indtag af fermenterede produkter, hvis du har kroniske problemer med maven. Tal også om probiotika med din læge og bed dem anbefale nogle kosttilskud, som kan forbedre prognosen for din lidelse.

Som det sidste skal du holde dig fra både alkohol og irriterende substanser. Prøv at udelukke dem fuldstændig fra din kost for at undgå større komplikationer. Som sædvanlig bør du tale med en læge eller ernæringsekspert, så de kan hjælpe dig med at lave en kostplan, der passer til netop dine behov.

Det kan interessere dig ...
Hvad er de forskellige symptomer på mavetarminfektion?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er de forskellige symptomer på mavetarminfektion?

Symptomer på mavetarminfektion er typisk kvalme, diarré og smerter i maven. Det kan være forårsaget af flere ting, for eksempel vira og bakterier.  • Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
  • Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
  • Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
  • Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
  • Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
  • Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
  • Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
  • Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.