9 metoder og tips til at slippe af med slim

Slim er tykt og klistret. Når det ophobes, kan det forårsage hoste, tilstoppet næse og åndenød. Lær, hvordan du slipper af med det.
9 metoder og tips til at slippe af med slim
Mariel Mendoza

Written and verified by læge Mariel Mendoza.

Last update: 26 august, 2022

Hjemmemidler samt receptpligtig medicinsk behandling kan bruges til at slippe af med slim. Slim er tykt og klæbrigt, og det produceres af luftvejens slimhinder. Dets funktion er at forhindre forskellige partikler i at trænge ind.

Slimhinderne beklæder mund, næse, hals, bihuler og lunger. Derfor er slim bredt fordelt og har en tendens til at være mere flydende og tyndere, når personen er rask. I tilfælde af udsættelse for mange partikler eller en infektion bliver slim tykkere.

Men når det ophobes i luftvejene, især i de små bronkier, forårsager det tilstoppelse, hoste og åndenød.

Slim og dets beskyttende funktion

Slim har til opgave at beskytte luftvejene, da det fanger partikler udefra, herunder vira og bakterier. Det gør det lettere at udstøde dem ved at hoste.

På denne måde virker det for at forebygge luftvejsinfektioner. Når der er overskydende slim, kan det skyldes en underliggende infektion, selv om det i så fald normalt ledsages af andre symptomer:

 • Generel utilpashed.
 • Udflåd fra næsen.
 • Hoste.

Overskydende slim er også relateret til følgende patologier:

Sådan kan du slippe af med slim

Hjemmemidler lindrer normalt slim tilstrækkeligt hos de fleste mennesker. Men hos nogle patienter er det nødvendigt med medicin.

1. Vanddamp kan hjælpe dig med at slippe af med slim

Vanddamp virker til at fjerne slim, fordi det hjælper med at fortynde det. Derved kan det lettere skilles fra slimhinderne og udstødes hurtigere.

Den ideelle måde er at koge vand og læne ansigtet ind over dampen, helst med et håndklæde over hovedet. Lindringen er normalt øjeblikkelig. Det anbefales at anvende metoden mellem 5 og 10 minutter flere gange om dagen.

Vær forsigtig! Man skal være forsigtig med varmt vand og håndteringen af det, og teknikken bør undgås hos børn.

Ud over varmt vand kan man bruge lægeplanter med slimløsende virkning, f.eks. pebermynte, eukalyptus, oregano, salvie, timian og rosmarin. Planterne kan inhaleres som æteriske olier i vanddamp eller i en luftfugter.

For at slippe af med slim med denne metode kan det også være nyttigt at tage et brusebad eller et bad med varmt vand. Dette vil fylde rummet med damp.

En luftfugter

Dampen kan opnås ved traditionel kogning, ved et varmt brusebad eller med en luftfugter.

2. Luftbefugtning

Det anbefales at bruge en luftfugter dagligt og holde vinduer og døre lukkede. Hvis det ikke er muligt at bruge den hele dagen, er det at foretrække at bruge den om aftenen. Luftfugtere bør rengøres regelmæssigt.

3. Hypertonisk saltvand

Hypertonisk saltvand fås i håndkøb (uden recept) og giver en stigning i saltkoncentrationen i luftvejene, hvilket hjælper med at løsne og fjerne slim. Det bruges med en forstøver og anbefales til personer på 6 år og derover.

4. Tilstrækkelig hydrering og temperatur

For at slippe af med slim er det nødvendigt at holde sig hydreret. Derudover anbefales varme eller lunkne drikke.

Varmt vand med citron er meget gavnligt for at fjerne slim, ligesom indtagelse af væsker som supper eller urtete er meget gavnligt. Det er også hensigtsmæssigt at opretholde et varmt klima i rummene.

5. Forskellige typer te til at slippe af med slim

Urte- og aromatisk te anbefales til at gøre slim flydende og udskille det:

 • Kamille.
 • Eukalyptus.
 • Gurkemeje.
 • Kanel.
 • Ingefær.

Gurkemeje indeholder curcumin, som har antibakterielle egenskaber. Ingefær har flere egenskaber, der hjælper til at udskille slim hurtigt.

Honning kan bruges sammen med dette og giver antibakterielle, antivirale og svampedræbende virkninger. Citron indeholder C-vitamin og hjælper med at styrke immunsystemets virkning.

Drik varm te med honning og citron, der blødgør slim og reducerer produktionen af det.

6. Fødevarer, der fremmer udskillelsen af slim

Det er muligt at indtage mad, der kan fremme udskillelsen af slim. De mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Løg.
 • Kanel.
 • Hvidløg.
 • Cayennepeber.
 • Granatæble.
 • Lakridsrod.
 • Guava.

Især løg har en bronkodilaterende og slimløsende virkning. Indtagelse af løg og endog inhalation af løgdampene hjælper med at slippe af med slim.

7. Mundskyl til at gurgle

Det anbefales at gurgle med varmt vand, helst med en teskefuld salt. Dette bør gentages flere gange.

8. Hold hovedet hævet

Overskydende slim, især når det ophobes i de nedre luftveje, kan forstyrre søvnen. For at forbedre hvile og dræning bør man holde hovedet hævet med ekstra puder og sove i denne stilling.

9. Håndkøbsmedicin til at slippe af med slim

Der findes forskellige typer håndkøbsmedicin, som hjælper med at slippe af med slim:

 • Dekongestanter: Selv om snot i næsen ikke er en del af slim, giver en reduktion af næseslimhindernes overbelastning mulighed for at åbne luftvejene. De findes i form af tabletter, kapsler, væsker, sirup eller næsespray.
 • Slimløsende midler: Såsom guaifenesin. Disse er ikke altid effektive, men en læge kan vurdere, om det er værd at tilføje til behandlingen.
 • N-Acetylcystein: Hjælper med at opløse slim i luftvejene og mindsker derved hyppigheden af hoste. Personer med bronkospasmer bør bruge det med forsigtighed.
Hostemiddel hældes på ske

Det er ikke altid nødvendigt med hostesaft til fjernelse af slim. Det er bedst at få dette afgjort af en sundhedsperson og ikke at selvmedicinere.

Hvornår skal du gå til lægen ved overskydende slim?

Visse situationer og advarselstegn bør føre til en lægekonsultation:

 • Når overskydende slim ikke forsvinder efter mere end en uge.
 • Hvis slimophobningen pludselig forværres.
 • Når slimen ændrer farve og udvikler sig til en puslignende konsistens.
 • Hvis slimen ledsages af opkastning af blod, feber, åndenød eller hvæsende vejrtrækning.

Rygere bør holde op med at ryge, mens de oplever slim. Samtidig bør du overveje at forbedre din kost, så den styrker dit immunsystem med gode mængder C-vitamin, probiotika og zink.

It might interest you...
Slip af med slim: 5 slimløsende naturremedier
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Slip af med slim: 5 slimløsende naturremedier

Når man er forkølet eller lider af influenza, kan man få for meget slim i luftvejene. Her er 5 slimløsende naturremedier, der samtidig bekæmper inf... • Barker S. Honey for acute cough in children. Paediatrics & Child Health. 2016;21(4).
 • Cortes-Telles, A., Che-Morales, J. L., & Ortiz-Farías, D. L. (2019). Estrategias actuales en el manejo de las secreciones traqueobronquiales. Neumología y cirugía de tórax78(3), 313-323.
 • Mousa H. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):166-174.
 • Randell, S. Boucher, R. Effective mucus clearance is essential for respiratory health. American Thoracic Society, 2006;35(1):20-28.
 • Sanu A, Eccles R. The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu. Rhinology. 2008 Dec;46(4):271-5.
 • Shigeharu I, Toshio T, Hideyo Y. Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 2001;47(5).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.