Symptomer og behandling af herpes zoster hos børn

Herpes zoster, der også er kendt som helvedesild, er en sjælden virusinfektion, som skyldes en reaktivering af varicella zoster virussen.
Symptomer og behandling af herpes zoster hos børn

Sidste ændring: 18 marts, 2021

Børn får herpes zoster, præcis som voksne. Hvordan viser det sig? Hvad er årsagen? I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om infektionen og herpes zoster hos børn, så læs endelig videre.

Herpes zoster, der også er kendt som helvedesild, er en sjælden virusinfektion, som skyldes en reaktivering af varicella zoster virussen. Prognosen for denne sygdom er som regel god, hvis barnet er sundt.

Men det er nødvendigt at få stillet diagnosen, og behandle lidelsen i tide for at undgå komplikationer. Men hvad er årsagerne? Hvordan opdager man det? Læs med og få detaljerne.

Årsager til herpes zoster hos børn

Helvedesild kan opstå både hos raske børn og dem med en underliggende immundefekt. Hovedårsagen er tæt kontakt med varicella zoster virus, som forbliver latent liggende i nervesystemet hele livet. Så alle, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild senere.

Når denne infektion viser sig i barndommen, skyldes det:

Ifølge oplysninger, som er trykt i Journal of the American Academy of Dermatology, er skoldkopper i den tidlige barndom en risikofaktor for herpes zoster hos børn.

Dette barn er angrebet af herpes zoster

Herpes zoster hos børn skyldes en infektion med varicella zoster virus, som bliver latent, og kan reaktiveres på et hvilket som helst tidspunk i livet.

Herpes zosters symptomer hos børn

Generelt er udviklingen af denne sygdom mildere hos børn. Den varer i gennemsnit en til tre uger. Børn mellem to og 12 kan have kløe og ømme sår. Men der er ikke nogle neuropatiske smerter, som er kendtegnende for herpes zoster hos voksne.

Infektionen optræder ofte lokalt på områder såsom overkroppen og ballerne, men den kan også opstå på armene, benene og i ansigtet. Hvert barn har forskellige symptomer, men de mest almindelige, kliniske tegn er:

 • Hypersensitivitet i huden på de områder, hvor herpes zoster er.
 • Mildt udslæt, som opstår efter fem dage og viser sig som små røde knopper, der senere bliver til vabler.
 • Senere bliver disse vabler gule og tørre.
 • Et lokalt udslæt på den ene side af kroppen.
 • Det forsvinder efter en uge eller to.

Det er vigtigt at skelne mellem herpes zoster og herpes simplex, som ligner helvedesild. Man kan se det på de monomorfiske vesikulære læsioner ved sidstnævnte, som er mere udbredt blandt børn.

Behandling af herpes zoster hos børn

Behandlingsmuligheder for helvedesild afhænger af barnets alder, immunforsvarets tilstand, hvor længe symptomerne har varet, og hvordan de ser ud. Målet med de fleste behandlinger er at:

 • Begrænse, hvor alvorligt det er.
 • Begrænse, hvor længe smerterne varer.
 • Forkorte hvor længe hvert udbrud varer.
 • Reducere komplikationer.

Den første behandling, når børn har hepes zoster, er acyclovir, som tages oralt og gives fire gange om dagen. Derudover kan man begynde på lokalbehandling med antibiotika og kosttilskud med zinksulfat for at undgå superinfektioner.

Børn, som udvikler oftalmisk herpes zoster, bør også gives oralt acyclovir. Det skyldes dens dokumenterede virkning på komplikationer, som anterior regnbuehindebetændelse eller stromal keratitis.

Nogle udslæt behandles med salver

Acyclovir er det første valg mod helvedesild, men lægen kan også udskrive et lokalvirkende antibiotikum.

Forbehold ved håndkøbsmedicin

Acetaminophen (paracetamol) er det foretrukne febernedsættende middel. Det skyldes sammenhængen mellem acetylsalicylsyre og Reyes syndrom (pludselig, livstruende encefalopati og leversvigt).

Det skyldes også en epidemologisk forbindelse mellem ibuprofen og forøget risiko for sygdom med en invasiv gruppe A streptokokker i forbindelse med skoldkopper, dog ikke som årsag.

Vigtige overvejelser

Herpes zoster hos børn er ikke smitsom, men alligevel kan alle med denne sygdomme overføre virus med skoldkopper til dem, der ikke har haft dem. Forskerne har fastslået, at sådan en smitte kun kan ske ved direkte kontakt med udslættet.

Symptomerne på denne infektion kan ligne dem fra andre hudproblemer. I sidste ende skal du tale med en læge for at få en præcis diagnose.

Det kan interessere dig ...
Herpes simplex virus og dets karaktertræk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Herpes simplex virus og dets karaktertræk

Alle typer herpes simplex virus kan føre til infektion. Derudover forbliver viraerne i en sovende tilstand, efter hudlæsionerne forsvinder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
 • Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
 • Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
 • Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
 • Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.