8 spørgsmål om at lave håndlavede glycerinsæber

Glycerinsæbe er et godt naturligt og sundt alternativ til hudpleje. Det er vigtigt at tage hensyn til nogle overvejelser for korrekt fremstilling af dem.
8 spørgsmål om at lave håndlavede glycerinsæber

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fremstilling af håndlavede glycerinsæber er en aktivitet, der er blevet mere og mere almindelig. Det antages, at der ikke anvendes industrielle komponenter, men derimod komponenter af naturlig oprindelse.

Det er dog almindeligt, at der blandt andet er tvivl om, hvorvidt de procedurer, der anvendes til fremstillingen, er naturlige, om de er egnede til alle hudtyper, og om de kan anvendes på ansigtet og håret. Derfor har vi udarbejdet en liste over de hyppigst stillede spørgsmål og svarene på dem.

Svarene på din tvivl om håndlavede glycerinsæber

Hvis du allerede har lavet din egen glycerinsæbe derhjemme, eller hvis du lige er begyndt på det, vil vi gerne give svar på de mest stillede spørgsmål. Måske ved du allerede, at du starter med en fast gennemsigtig base, der smeltes i et vandbad, farves, tilsættes æteriske olier og anbringes i de valgte forme.

Selv om det er en simpel proces, er der en række overvejelser, der skal tages i betragtning under udarbejdelsen. Og også på anvendelsestidspunktet.

1. Hvilken farve er den bedste base til at lave håndlavede glycerinsæber?

Den gennemsigtige og faste base er den bedste. Du kan højst vælge en med en ravfarvet tone.

De stærkt farvede baser har allerede tilsætning af farvestoffer, og selv om de er på mode, er det bedst at vælge den mest gennemsigtige. Prøv at finde ud af, hvilke komponenter basen består af, så du er sikker på, at du køber en af god kvalitet.

Håndlavede glycerinsæber

Kommercielle versioner af glycerinsæber respekterer ikke altid den naturlige ånd i håndværket.

2. Kan du tilføje duftstoffer?

Ja, det kan du, men altid dem, der er velegnede til huden. De er dyrere. Men du kan være sikker på, at de ikke skader dig. Duftstoffer, der har andre formål, f.eks. til at parfumere rum og aromaterapi, er ikke egnet til kontakt med huden.

På den anden side bør rene æteriske olier ikke påføres direkte på huden, da de kan irritere den. For at bruge dem skal du opløse dem i majs- eller mandelolie. 1 del æterisk olie i 100 dele bæreolie.

3. Kan man bruge mikrobølgeovnen til at smelte bæreolien?

Ja, men et par sekunder ad gangen, så den ikke overophedes. Det anbefales ikke at give den mere end 15 sekunder ad gangen.

Smeltetemperaturen bør ligge mellem 55 °C og 58 °C. Hvis denne temperatur overskrides, overophedes sæben, brænder og mister sin karakteristiske gennemsigtighed. Derfor foreslår vi, at sæben smeltes i et vandbad.

4. Kan sæbe bruges som shampoo?

Ja, det er som at bruge en fast eller tør shampoo. De første par vaske vil dekontaminere dit hår fra alle de kemikalier, som konventionelle shampooer indeholder, såsom sulfater og parabener. Derefter vil du begynde at mærke den positive forskel i dit hårs udseende og sundhed.

5. Er de gode som ansigtsrens?

Ja, det er de, så længe du bruger en bar af god kvalitet. Du har måske bemærket, at vask af dit ansigt med kommercielle sæber efterlader din hud tør og stram. Det skyldes, at de indeholder tætte fedtstoffer, farvestoffer og syntetiske duftstoffer.

I teorien kan du ved at bruge æteriske olier, naturlige farvestoffer og en god basisbar anvende denne sæbe på dit ansigt uden problemer. Men det er altid bedst at teste et lille område af din hud først.

Du vil måske være interesseret i: Hvordan fungerer ansigtsmasker på huden?

6. Indeholder håndlavede sæber kaustisk soda?

De indeholder alle i større eller mindre grad en procentdel kaustisk soda. Det er nødvendigt for deres fremstilling.

Når olier blandes med kaustisk soda, sker der en forsæbning. I dette trin skal fedtsyrerne blandes med kaustisk soda for at blive til sæbe. Hvis basisbarren er godt fremstillet, bør der dog ikke være spor af komponenten tilbage i det endelige produkt.

7. Hvor meget påvirker fugt sæben?

Det er vigtigt at kontrollere fugtniveauet, hvis du laver din egen sæbe. Pak f.eks. resten af den ubrugte basisbar ind i husholdningsfilm, så den ikke dehydrerer.

Det er også en god idé at dække sæbebebeholderen til, mens sæben smeltes. Til sidst skal du pakke det færdige produkt ind i husholdningsfilm.

Husk, at glycerin tiltrækker fugt, og hvis sæben efterlades utildækket, kan der dannes fugtdråber, hvilket ikke giver det færdige produkt et godt udseende.

8. Hvilke andre typer håndlavede sæber findes der?

Ud over glycerinbaserede sæber findes der andre typer sæber på markedet, som har været meget vellykkede. Blandt dem kan vi nævne havregrynssæben, som overfører alle næringsstofferne fra denne fødevare til din hud. På den anden side har vi aloe vera-sæbe, hvis uendelige egenskaber vil efterlade din hud i fremragende stand.

Havregrynssæbe

Havresæber er et alternativ til glycerinsæber til hudpleje.

Et sundt alternativ med produktion af håndlavede glycerinsæber

Vi håber, at vi har besvaret eventuelle spørgsmål, som du måtte have om produktion og brug af håndlavede glycerinsæber. Vi synes, at det er en god idé, at du laver dem derhjemme ved hjælp af materialer af god kvalitet og naturlige ingredienser. Det er en måde at hjælpe med at holde din hud sund og fri for skadelige kemikalier på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Flores Vilca, J. L. (2014). Producción de jabones en frío para uso industrial a partir de residuos orgánicos.
  • Klimaty, G. P. O. Copos de Soda Causitc un 99% de la fábrica con una alta calidad.
  • Kuntom, A., Kifli, H., & Flingoh, O. (1998). Jabón de glicerina a base de palma. Revista Palmas19(2), 71-73.
  • Vasquez Saavedra, O. (1949). Proyecto planta de glicerina: Ampliación de una planta de jabón.
  • Abud, L. (2004). El libro de jabones. Editorial Albatros.
  • Cedillo Diaz, A. G. (1978). Proceso de recuperación de glicerina a partir de sublejias de jabón(Bachelor’s thesis, San Pedro Garza García: UDEM).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.