Tørshampoo: Fordele og hvordan man bruger det

Tørshampoo er en af de mest populære kosmetikprodukter i verden, fordi det er nemt at bruge og giver fantastiske øjeblikkelige resultater. På trods af det bør du bruge det i moderate mængder for at undgå problemer.
Tørshampoo: Fordele og hvordan man bruger det
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Tørshampoo er et produkt, der rengør håret uden vand. Man kan bruge det til at rengøre hår, når man ikke har adgang til et almindeligt badeværelse, eller man simpelthen ikke ønsker at vaske det af en eller anden grund.

Ingredienserne i tørshampoo fjerner talg, urenheder og dårlig lugt, som nogle gange ophober sig i hovedbunden. Nogle folk påstår endda, at dette produkt faciliterer styling. Tørshampoo kan mindske behovet for at vaske hår så ofte, så man stadig kan nyde rent, skinnende og glansfuldt hår.

Fordele ved at bruge tørshampoo

Dette produkt har mange fordele, hvilket er grunden til, at det er blevet meget populært de seneste år. Den første fordel er, at det rengør ens hår hurtigere, når man har brug for det. Andre fordele ved at bruge tørshampoo er, at det kan hjælpe dig til at undgå at vaske dit hår så ofte, eftersom dette kan udtørre det.

Med hensyn til selve håret vil det se fyldigere ud. Ligeledes bliver det nemmere at håndtere, så man kan sætte det, uden at beskadige eller forringe hårsække, hvis man bruger det i moderate mængder. Det skyldes, at det absorberer overskydende olie, som ophober sig i hovedbunden.

Tørshampoo er næsten altid lavet med miljøvenlige produkter. Faktisk kan man endda lave sin egen tørshampoo med ingredienser, der er nemme at få fat i. Der er særlige formler til farvet hår, der efterligner den ønskede farve, hvis det er dit mål.

Hjemmelavet tørshampoo med pensel

Typer af tørshampoo

Før vi giver nogle tips til, hvordan du kan anvende dette produkt, bør du vide, at du kan finde mange forskellige typer på markedet. De mest gængse er de følgende:

 • Pulver: Det minder om pudder med talkum. Man skal blot påføre det rødderne for at fjerne overskyddende olie.
 • Creme: Man skal påføre det i hele hovedbunden. Det giver et mere naturligt resultat, som også gør det nemmere at sætte. Det er dog ikke en god løsning til fedtet hår.
 • Aerosoler: Påføres ved rødderne. Sprayflasken gør det nemmere at fordele.
 • Til farvet hår: Det kommer med en smule farve i for at dække ujævnheder i farven i håret.
 • Miljøvenlige: Det indeholder naturlige ingredienser, som hjælper med at beskytte både dit hår og miljøet.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Tips til at rengøre hårbørsten

Anbefalet metode til påføring

Den korrekte procedure til påføring af denne type shampoo består af tre trin: Påførelse, fiksering og børstning. Hele processen tager mellem 15 og 25 minutter. Her er de trin, du skal følge:

 • Hvis du bruger pulver eller aerosoler, påføres det kun ved hovedbunden og på de områder, som ser meget fedtede eller beskidte ud. Hvis du bruger cremer, påføres det i hovedbunden og fordeles derefter i hele håret.
 • Du bør sprøjte aerosoler fra en afstand på omkring 15 centimeter fra din hovedbund.
 • Hvis du ønsker at få dit hår til at se mere fyldigt ud, påfører du mere af produktet ved rødderne.
 • Det er en god idé at flytte hårene med fingrene, mens du påfører produktet.
 • Lad produktet sidde i fem til 15 minutter, med mindre etiketten indikerer andet.
 • Efter den tid kan du massere hovedbunden blidt og derefter børste dit hår for at fjerne eventuelle rester. Du kan bruge en hårtørrer indstillet til kold luft til dette sidste trin.

Det bedste tidspunkt til at påføre tørshampoo er før sengetid. På den ene side hjælper det til bedre at absorbere sved, som kan produceres i løbet af natten. På den anden side vil man om morgenen være nødt til at sætte håret igen og børste det som sædvanlig.

Kan det erstatte almindelig shampoo?

Tørshampoo fungerer ikke som en erstatning for almindelig vask af håret. Ja, det hjælper med at lukke skidt inde og få dit hår til at se renere og smukkere ud. Det giver dog ikke god hygiejne.

Dette produkt giver en midlertidig æstetisk løsning, men det rengør ikke håret. Traditionel hårvask fjerner bakterier og balancerer hovedbundens naturlige pH-værdi, så det er uerstatteligt. Det er bedst at bruge dette produkt i perioden mellem almindelig hårvask.

Hvornår anbefales det at bruge tørshampoo?

Vi kan sige, at tørshampoo er en glimrende løsning, når man har travlt, eller man ikke har tid til at ordne sit hår. Det er en nødløsning, der er brugbar i disse tilfælde.

For eksempel er det også glimrende, når man er på en lang rejse, der ikke giver mulighed for at vaske håret, som man normalt ville gøre det. Det er ligeledes nyttigt, hvis man har en aftale, hvor man skal se godt ud, efter man har været i fitness for eksempel.

Denne type shampoo er et alternativ til dem, der har fedtet eller tørt hår. Det skyldes, at det giver dig mulighed for at undgå et beskidt og slidt udseende uden at skulle vaske dit hår for ofte. Det hjælper også til at få håret til at se mere fyldigt ud og gør det nemmere at sætte.

Kvinde sætter sit hår

Primære ulemper ved dette hårprodukt

Ikke alt omkring tørshampoo er positivt. For det første bør man være opmærksom på, at det ikke er rigtig shampoo. Det rengør derfor ikke ens hår.

Ligeledes er det vigtigt at have i baghovedet, at dette produkt kan indeholde ingredienser, der kan beskadige hårsække, især når det er af typen aerosoler. Nogle af dem indeholder for eksempel alkohol.

Hvis du bruger det for ofte eller ikke vasker dit hår på den traditionelle måde i lang tid, kan dine hårsække blive tilstoppede. Det kan føre til en infektion i hårsækkene. Det kan også forårsage skæl eller betændelse såsom seboroisk eksem.

Vær forsigtig

Du skal sikre dig, at den type, du bruger, ikke indeholder asbest. Det er en komponent, som mange pudderprodukter indeholder, såsom talkum. Langvarig eksponering for asbest er blevet forbundet med nogle former for kræft.

Der er bevis på, at anvendelse af disse typer produkter sammen med en hårtørrer er skadelige for hovedbunden, eftersom det udtørrer den. For at undgå nogen problemer er det derfor bedst at bruge tørshampoo i moderate mængder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
 • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
 • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
 • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
 • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.