COVID-19: Sådan forbedrer du blodomløbet i benene

Selvom vi opfordres til at holde os hjemme, så er det stadig yderst vigtigt at pleje og forbedre blodomløbet i benene. Men hvorfor er det så vigtigt? Fordi det er en fundamental del af at forhindre problemer såsom åreknuder. De simple øvelser, som vi foreslår i denne artikel, vil hjælpe dig med at forhindre komplikationer.
COVID-19: Sådan forbedrer du blodomløbet i benene

Sidste ændring: 20 maj, 2020

Det er vigtigt, at vi ikke forsømmer blodomløbet i benene under corona-karantænen. Når vi bruger meget tid derhjemme, kan vi hurtigt havne i en stillesiddende rutine. Dette er især tilfældet for dem, som bor i små hjem eller lejligheder. I denne artikel vil vi derfor gerne fortælle dig, hvordan du kan holde dig aktiv og undgå komplikationer.

Det er ikke nødvendigt at bygge et fitnesscenter i hjemmet eller begynde at udføre komplicerede rutiner. Et par simple øvelser med jævne mellemrum vil hjælpe med at forbedre blodomløbet i benene. Det vigtige er, at man er konsekvent – det er faktisk vigtigere end øvelsernes intensitet.

Sådan forbedrer du blodomløbet i benene

Det første, du skal vide, er, at blodet når dine ekstremiteter fra hjertet, og det rejser derefter tilbage via dine blodårer. Men for at denne proces kan foregå korrekt, skal du holde gang i benene. Vores muskler fungerer som en form for pumpe for at gøre denne proces mulig.

Denne proces, hvor blodet vender tilbage til hjertet, kaldes også for venøs tilbageløb. Når en person ikke har bevæget sig i lang tid, har han eller hun en risiko for at udvikle venøse sygdomme. De mest hyppige er åreknuder.

Dette forklarer også, hvorfor det er så vigtigt at pleje blodomløbet i benene under corona-karantænen. Det er vigtigt, at du vælger øvelser, der passer til din alder og din kondition. Det er ikke meningen, at du skal tvinge din krop, men at du skal stimulere den. 

Det er vigtigt at holde gang i blodomløbet i benene, for eksempel med disse øvelser

Det er vigtigt at finde dette rette tidspunkt og det rette sted til at udføre benøvelser med jævne mellemrum.

Basale øvelser til at forbedre blodomløbet i benene

Der er en række basale øvelser, der kan være med til at forbedre blodomløbet i benene. Disse øvelser anbefales til de, som ikke dyrker meget motion eller som lider af en eller anden form for sygdom, der begrænser deres muligheder.

De basale øvelser er:

  • Gåture. Det er en god idé at gå ture på mindst 30 minutter hver dag. Hvis du ikke har mulighed for/lyst til at gå udenfor, kan du gå rundt inde i hjemmet eller i din have. Det er selvfølgelig ikke lige så behageligt som at gå ture udenfor, men det er vigtigt, når du skal forbedre blodomløbet i benene.
  • Sjipning. Denne øvelse hjælper med at forbrænde kalorier, samtidig med at det bevæger de primære muskler i kroppen. Det er bedst at sjippe i omtrent 15 minutter, men hvis du ikke er vant til at sjippe, kan du starte med tre minutter og arbejde dig opad.
  • Simple bevægelser. Du kan udføre en række simple øvelser i en halv time om dagen. Du kan blandt andet strække dine ben og bøje dine tæer i sæt med 20 gentagelser. Du kan også gå på tæer i fem minutter ad gangen. Afslutningsvis kan du lave squats.

Andre øvelser, du kan prøve

Der er også andre øvelser, der er gode til at forbedre blodomløbet i benene:

  • Lav cirkler med dine ben. Læg dig ned med ansigtet opad og med bøjede knæ, hvor fødderne er placeret fladt på gulvet. Løft det ene ben og lav cirkler i luften uden at bevæge dit bækken. Roter fem gange i den ene retning og fem gange i den anden retning. Skift derefter ben og gentag øvelsen.
  • Benkryds. Læg dig ned med ansigtet opad og løft dine ben. Skil dem ad, men ikke mere end til bredden af dine skuldre. Tag derefter en dyb vejrtrækning, mens du krydser dine ben i luften og puster ud, mens du vender tilbage til den oprindelige stilling. Udfør 5 sæt bestående af 5 benkryds hver gang.
  • Cykelbevægelser. Læg dig på gulvet med ansigtet opad. Løft dine ben og bevæg dem, som om du cykler på en cykel.

Åreknuder er komplikationer i benene, der er forårsaget af problemer med blodomløbet.

Person har blodkarsprængninger i benene

En revitaliserende massage

En anden mulighed for at forbedre blodomløbet i benene under corona-karantænen er ved hjælp af en revitaliserende massage. Du kan massere dig selv, men det vil være endnu bedre, hvis du kan få en anden til at gøre det for dig.

Det bedste tidspunkt at massere dine ben på er i løbet af eftermiddagen. Det er som regel her, benene er mest trætte. Hvis du har en rosmarinolie, vil det være endnu bedre. Du kan også bruge olivenolie eller andre kosmetiske olier.

Start med at komme olie på hænderne, hvorefter du gnider hænderne sammen. Placér så dine hænder på dine ben, og massér dem med opadgående bevægelser fra anklerne. Gentag handlingen igen, men denne gang skal du lægge større pres på hvert område. Slut af med at lave de samme øvelser bag på benene.

Konklusion

Vi lever alle sammen i en svær tid, hvor det kan være vanskeligt at udføre vores normale hverdagsrutiner. Men husk, at dit helbred er yderst vigtigt – især i disse dage – og dine ben kræver særlig opmærksomhed. Derfor er det vigtigt at finde måder, du kan pleje dem på, så du kan undgå komplikationer såsom åreknuder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez, J. R. E., Quesada, F. F., & Montoya, S. B. (2014). Prevalencia y características clínicas de la enfermedad venosa crónica en pacientes atendidos en Atención Primaria en España: resultados del estudio internacional Vein Consult Program. Cirugía Española, 92(8), 539-546.
  • Rivera Schettini, C. V. (2007). La incidencia del desarrollo de un programa de saltar cuerda sobre la resistencia básica de las y los estudiantes del 9º grado de educación básica del Centro Escolar “Valle del Sol.” del municipio de Apopa (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
  • Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2015). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 17(1), 1-22.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.