Stoicismens karakteristika: En hjælpsom filosofi

Stoicisme er en filosofi, der hjælper dig med at kontrollere dine følelser. Vi deler stoicismens karakteristika, så du kan lære mere.
Stoicismens karakteristika: En hjælpsom filosofi

Sidste ændring: 06 september, 2023

I dag vil vi dele nogle af stoicismens karakteristika, og hvordan du kan bruge dem i dit liv. Vi oplever nemlig ofte, at livet ikke går præcis, som vi gerne vil have det. Det overrasker os konstant med uventede begivenheder, der kan forstyrre vores planer, ønsker eller mål.

Når vi står over for disse vanskeligheder, har vi en tendens til at blive kede af det, oprørte og frustrerede. Men der findes en livsfilosofi kaldet stoicisme, som kan hjælpe dig med at håndtere disse følelser.

Stoicisme er en filosofisk skole, der opstod i det 3. århundrede f.Kr. Dens principper repræsenterer en praktisk guide til at leve et godt liv i en uforudsigelig verden. På trods af at den blev skabt for mere end 2000 år siden, er dens lære stadig gyldig.

Hvad er stoicisme?

Stoicisme er en filosofisk overbevisning, der forsvarer, at man skal kontrollere alle følelser, der kan forstyrre ens liv. Og du kontrollerer dem gennem dyd og fornuft. Målet er at opnå lykke og visdom, uanset bekvemmeligheder, materielle goder og formue.

For stoikerne er der tre typer følelser: gode, dårlige og ligegyldige. De foreslår, at vi fokuserer på dem, der er usunde, så vi kan lære at styre og håndtere dem. På den måde kan vi opnå en vis uforstyrrethed og uafhængighed, når vi står over for problemer i det virkelige liv.

Denne holdning er baseret på princippet om, at folk ikke bliver forstyrret af fakta i sig selv, men af de overbevisninger, folk har om disse fakta. Så ansvaret, når vi er frustrerede, flove eller oprørte, er helt og holdent vores eget og ikke andres.

Derudover er det vigtigt at understrege, at man ikke ønsker at eliminere eller undertrykke sine følelser. Det er ikke det, stoicisme handler om. I stedet bør du konfrontere de overbevisninger, der fører til ubehagelige følelser, og forvandle dem til sundere tanker.

Stoicismens historie og oprindelse

Zeno af Citrus grundlagde den stoiske skole i det 3. århundrede f.Kr. i Athen. Navnet kommer fra det græske udtryk stoikós, afledt af stoá, som betyder ‘portico’, det sted i byen, hvor filosofferne mødtes. Seneca (4 f.Kr.-65 e.Kr.), Epiktet (55-135) og Marcus Aurelius (121-180) er blandt de mest kendte eksponenter.

Stoicismen var en af de mest indflydelsesrige hellenske skoler og nåede et stort højdepunkt mellem det 3. og 2. århundrede f.Kr. Den begyndte dog at svækkes, efterhånden som kristendommen blev mere populær. Men du bør bemærke, at kristendommen og andre religioner tog nogle principper fra stoicismen.

I dag er stoiske ideer meget gyldige i forskellige positioner. De har også stor indflydelse på psykologien, især inden for den kognitive og adfærdsmæssige gren.

Kvinde med mange ansigtsudtryk

Stoicismens karakteristika

De mest væsentlige af stoicismens karakteristika er følgende:

  • Stoicisme er en livsfilosofi. Der er anbefalede daglige handlinger, som vil hjælpe dig med at opnå lykke.
  • For stoikerne er universet en levende organisme, der har en rationel sjæl (logos). Denne universelle og guddommelige fornuft deltager i alt, hvad der eksisterer, og forklarer alt. Så enhver situation har en forklaring. Hvert enkelt element hører også til den kosmiske orden, som vi deltager i.
  • Hver persons intelligens er en partikel af den universelle fornuft. At opnå lykke indebærer derfor at leve i overensstemmelse med den.
  • Det eneste, mennesket kan gøre i forhold til ydre begivenheder, er at kontrollere sin egen måde at se og håndtere tingene på.
  • Den stoiske livsfilosofi indebærer at leve i harmoni med naturen gennem brug af fornuften. I den forstand kan dit sociale liv blive bedre, hvis du accepterer skæbnen.

5 øvelser til at anvende stoicismens karakteristika i din dagligdag

Som sagt er stoicisme en praktisk filosofi, der søger at forbedre folks dagligdag. Nedenstående viser vi dig nogle øvelser, du kan bruge til at indarbejde stoicismens karakteristika i din dagligdag.

1. Erkend, hvad der er under din kontrol, og hvad der ikke er

Identificer og adskil de problemer i dit liv, som er eksterne og derfor ikke under din kontrol, og dem, som er interne, og som du kan håndtere.

Ifølge den moderne filosof Massimo Pigliucci er de ting, vi kan kontrollere, vores vurderinger, meninger og værdier. Alt andet er eksternt og uden for vores kontrol.

Selvom det kan virke, som om stoicismen opfordrer dig til at nøjes med alt i livet, så er det faktisk ikke sandt. I stedet spørger den: Hvis du ikke kan kontrollere det, der er uden for dig selv, hvilken praktisk mening er der så i at bekymre sig om det?

2. Tænk, før du handler

Marco Aurelio bekræftede, at hvis du bliver forstyrret af noget eksternt, kommer ubehaget ikke fra selve tingen, men fra dine tanker om den. Derfor har du magten til at undgå ubehaget.

Så når du føler dig vred, frustreret eller ked af noget, bør du stoppe op et øjeblik og reflektere over, hvad der skete. Spørg derefter dig selv, hvad den bedste måde at reagere på ville være. Blot det at reflektere over tingene kan hjælpe dig med at undgå negative og impulsive reaktioner.

3. Definer din frygt

En anden værdifuld praksis inden for stoicismen er at definere, hvad du er bange for. Derefter kan du tænke på måder, hvorpå du kan forhindre, at frygten opstår. Eller, hvis det sker, kan du være forberedt på at minimere skaden.

Det hjælper os med at få vores frygt ud af hovedet og evaluere den objektivt. Når vi gør det, vil vi indse, at det faktisk ikke er så slemt. Vi kan kontrollere dem, hvis vi ved, hvordan vi forebygger dem.

4. Lev i nuet

Seneca sagde, at lykken ligger i at nyde nuet uden at være ængstelig opmærksom på fremtiden. Det kan virke banalt, men det er en meget værdifuld lærdom, der vil hjælpe os med at føle os tilfredse med det, vi allerede har.

Mange tror, at præstation og succes vil bringe os lykke. Men stoikerne ved, at det er omvendt. Lykke er det, der bringer os succes og resultater. Så du skal ikke vente til i morgen med at begynde at nyde dit liv.

5. Accepter dødens realitet

Vi er alle nødt til at acceptere, at vi en dag skal dø. Meget få mennesker kan lide at tale om døden eller endda tænke på den. Men det er den eneste sikre ting, vi har i livet. Og det kan være befriende at konfrontere det. Det skyldes, at frygten for døden lammer os og ikke lader os forlade vores komfortzoner.

Det er deprimerende at reflektere over sin egen død, hvis man ikke griber det rigtigt an. Livet er kort. Uanset om vi kan lide det eller ej, vil vi alle en dag ophøre med at eksistere.

Konklusion om stoicismens karakteristika

At styre sine følelser og forstå, hvad der er og ikke er under ens kontrol, er kendetegnende for stoicismen. Men det er ikke altid en let opgave.

En måde at hjælpe på er at skrive dagbog, før du går i seng. Mens du gør det, kan du reflektere over de vigtigste dele af dagen, baseret på dit eget perspektiv på dagen. Det kan du gøre ved at stille dig selv spørgsmål som, hvad der gik galt, hvad der gik godt, og hvad du kan forbedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.