Hvordan kan vi rense følelser?

Det er ikke alle vores negative følelser, der er skadelige, men vi skal kontrollere dem. Op- og nedture og den manglende kontrol over vores reaktioner kan være skadelige for vores følelsesmæssige velbefindende. Få mere at vide i denne artikel.
Hvordan kan vi rense følelser?
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

At rense følelser er et lidt kendt begreb, som er meget nødvendigt for at opretholde det indre velvære. Dette ignoreres ofte til skade for den fysiske sundhed.

Når alt kommer til alt, hvis vi ikke har det godt følelsesmæssigt, kan vi næppe have en fuld, lykkelig og komplet tilværelse. Derfor er det vigtigt, at vi fra tid til anden hjælper vores sind med at rense vores følelser.

Lad os se nærmere på det.

Fem giftige følelser, som vi ofte ophober

Ikke alle negative følelser er usunde. For eksempel har sorg og vrede en vis funktion, på trods af deres dårlige ry. Men manglende kontrol over nogen af vores reaktioner – selv glæde – kan skade det følelsesmæssige velbefindende.

Smileyer viser forskellige følelser

Derfor er det vigtigt at lære at kontrollere vores følelser på en sund måde, så de ikke kontrollerer os. Således bør et anfald af vrede forblive der og ikke give plads til vredesudbrud. I mellemtiden skal tristhed kontrolleres, så den ikke bliver til depression.

På samme måde må vi ikke lade nag, skyld eller utilfredshed blive til permanente følelsesmæssige tilstande. Den kumulative virkning er meget giftig for vores helbred.

Lad os se nærmere på det:

  • Vrede: Den kan være med til at beskytte os, men sandheden er, at det er en ekstrem følelse, som vi ikke bør blive fortrolige med alt for ofte. Det kan føre til alvorlige situationer med verbal eller fysisk aggression.
  • Bitterhed: At være ude af stand til at komme videre og tilgive får os til at sidde fast i fortiden. Det bestemmer vores nuværende og fremtidige liv og betinger det til konstant følelsesmæssig smerte.
  • Utilfredshed. At føle sig utilfreds kan hjælpe os til at forbedre os. Men når denne følelsesmæssige tilstand er konstant, mister vi vores begejstring for livet og bliver blokeret. Dette får os til at stagnere og foreviger ubehaget.
  • Skyldfølelse: Følelse af skyld fylder vores sind med bebrejdelser, klager, beklagelser og konstante bekymringer.
  • Frygt er nyttigt til at gøre os opmærksomme på muligheden for, at vores integritet er i fare. Den kan imidlertid hindre vores fremskridt og blive en begrænsning, når den bliver meningsløs.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Gåture: Den bedste aktivitet for krop og sind

Sådan kan vi rense følelser

Først og fremmest skal vi gøre os klart, at vi har brug for tid til at rense følelser. Ligesom når vi har fået for meget alkohol, vil vi også få tømmermænd. Disse følelsesmæssige tømmermænd kan bestå af skyldfølelse, vedvarende vrede, søvnbesvær, tristhed osv.

Når vi ved dette, kan vi holde op med at “drikke de negative følelser” og begynde den proces med følelsesmæssig udrensning, som vi har så meget brug for. Symptomerne vil forsvinde, og vores sanser vil vende tilbage til at være tro mod virkeligheden.

Lad os se på hvordan.

1. Bliv en bevidst observatør af dine følelser

Vi er nødt til at forstå, at når vi er under indflydelse af vores følelser og usikkerhed, får vi det meget værre. Vi tolker ikke tingene korrekt, og vi er meget tilbøjelige til at sige eller gøre noget, som vi måske fortryder senere.

I lyset af disse problemer er det vigtige at være opmærksom på, at vi er selvoptagede. At skille vores følelser ad, acceptere dem og lære os selv at kende fører til refleksion.

Føler vi os ofte utilfredse, vrede eller skyldige? Reagerer vi uforholdsmæssigt, når det, vi ønsker, ikke sker?

Som hjælp i denne fase kan vi begynde at skrive en følelsesdagbog og skrive ned, hvilke følelser vi har oplevet hver dag og deres intensitet. Kig efter disse reaktioner og navngiv dem. Du vil blive overrasket over at opdage, hvad du lærer.

Lad os antage, at vi lærer at identificere de fem følelser hurtigt. I så fald bliver vi opmærksomme på vores forgiftende tilstand, hvilket vil gøre det muligt for os at trække os tilbage i tide. Dette er en ekstraordinær fordel for vores generelle balance i livet.

Kvinde med luft under kjolen

2. Tillad dig selv at opleve dine følelser

Vi har ofte svært ved at acceptere og opleve vores følelser, fordi vi hele livet har forsøgt at skjule dem og benægte dem. Vi skal dog lære ikke at frygte dem og være ærlige over for os selv.

Det er den eneste måde at håndtere dem på og ikke få dem til at tage kontrol over os.

Vi tror, at du gerne vil læse: Sådan er dine organer og følelser forbundet

3. Gå på en følelsesmæssig kur for at rense dine følelser

Lad os stoppe med at indtage de følelser, som vi har bemærket gør os ondt. Glem alt om klager og offerrolle, vrede, nag, skyld, frygt eller andre af de følelser, der måske generer dig.

Det kan være svært for en person, der er beruset af sine følelser, at gå gennem livet. Det er dog mere kompliceret at overveje at bevæge sig fremad og ikke blokere deres fremskridt eller nå deres mål.

Den eneste måde at overvinde denne iver efter at bukke under for skadelige følelser er at blive opmærksom på, at der er en mulighed for noget inden i os, som nærer vores frygt. Hvis vi renser vores følelser, kan vi lære, at vi fortjener at nå vores mål.

Frygten for vores mulige resultater har i høj grad at gøre med vores manglende evne til at tolerere usikkerhed. Vi foretrækker ofte at holde fast i usikkerheden ved negative følelser, fordi vi ikke stoler på vores evne til at klare det, der kommer på vores vej.

Derfor er det tilrådeligt, at vi udfører denne proces med følelsesmæssig udrensning hver gang, så vi ikke lader ubehaget ved at lade det hobe sig op påvirke vores velbefindende.

Vær mere fleksibel for at blive lykkeligere

Vi føler ofte et behov for at få alting ordnet, tjekket og kontrolleret tusind gange. Dette skaber en ophobning af følelsesmæssige giftstoffer, der bringer vores indre selv i ubalance og forhindrer os i at være i fred med os selv.

Hvis vi er berusede af følelser, så lad os huske, at der kun er én person i denne verden, der forhindrer os i at nå toppen, og den person er os selv. Lad os forsøge at rense følelser for at slippe af med vores dæmoner og komme videre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Molerio Pérez Osana, García Romagosa Georgina. Influencia del estrés y las emociones en la hipertensión arterial esencial. Rev cubana med  [Internet]. 2004  Jun [citado  2018  Dic  18] ;  43( 2-3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232004000200007&lng=es.
  • Piqueras Rodríguez, José Antonio, Ramos Linares, Victoriano, Martínez González, Agustín Ernesto, Oblitas Guadalupe, Luis Armando, EMOCIONES NEGATIVAS Y SU IMPACTO EN LA SALUD MENTAL Y FÍSICA. Suma Psicológica [en linea] 2009, 16 (Diciembre-Sin mes) : [Fecha de consulta: 18 de diciembre de 2018] Disponible en:<http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134213131007ISSN 0121-4381
  • Sánchez Ureña Braulio, Ureña Bonilla Pedro. Complejo ira – hostilidad y mecanismos de afrontamiento en pacientes que han sufrido un evento cardiovascular. Rev. costarric. cardiol  [Internet]. 2011  June [cited  2018  Dec  18] ;  13( 1 ): 13-18. Available from: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-41422011000100003&lng=en.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.